Op zoek naar een inspirerende wetenschappelijke spreker?

Roel Andringa-Boxum
Bewaar als favoriet

Roel Andringa-Boxum

Tariefindicatie: 1250 - 2000 Euro

Roel Andringa-Boxum is gepromoveerd theoretisch natuurkundige, docent wis- en natuurkunde en auteur van diverse populairwetenschappelijke boeken. Hij werkt graag interdisciplinair waarbij de vraag wat betrouwbare kennis is en hoe je deze verkrijgt vaak centraal staat.

Noord Hollands Dagblad

"Roel Andringa-Boxum is een meesterverteller en een grapjas ineen, in zijn boek ’Natuurlijk Niet’. Als een volleerd cabaretier stort hij met de snelheid van een Dolf Jansen intrigerende kwesties in de natuurkunde over zijn lezer uit."

Roel Andringa-Boxum

Roel Andringa-Boxum laat mensen fascineren over inzichten uit de wetenschap. Hierbij houdt hij ze een spiegel voor hoe makkelijk we onszelf een “snapgevoel” geven, hoezeer onze alledaagse ervaring de werkelijkheid vertekent, en hoe lastig het is om betrouwbare kennis over zowel de fundamentele natuurkunde als maatschappelijk-relevante kwesties te verkrijgen. Hij wil mensen zowel de schoonheid als het belang van de wetenschap laten zien. Dat doet hij door een nadruk te leggen op hoe wetenschappelijke inzichten ons wereldbeeld en alledaagse kijk op de werkelijkheid beïnvloeden.

Mogelijke thema’s lezingen door Roel Andringa-Boxum

  • Hoe inzichten uit de wetenschap ons wereldbeeld bepalen
  • Veelvoorkomende mythen uit de natuurkunde en hoe ze ontstaan
  • Pseudowetenschap en doorgeschoten patroonherkenning
  • Wetenschap en geloof
  • De natuurkunde achter science fiction
  • Desinformatie

De lezingen gaan zowel de diepte als de breedte in en zijn bedoelt voor een breed publiek: mensen die gefascineerd zijn door een specifiek stuk natuurkunde zoals de kwantummechanica of kosmologie en hoe dit ons wereldbeeld heeft veranderd, docenten die meer willen weten over wetenschapsfilosofie en -geschiedenis, bedrijven en overheidsinstanties die willen leren hoe doorgeschoten patroonherkenning je op het verkeerde been kan zetten, technische bedrijven die willen leren wat veelvoorkomende misverstanden over natuurkunde zijn en hoe ze ontstaan, en tot slot mensen die relaties tussen spiritualiteit en wetenschap willen ontdekken.

Achtergrond Roel Andringa-Boxum

Gefascineerd door wetenschappers als Stephen Hawking en Gerard ’t Hooft ging Roel voor de studie natuurkunde. Inmiddels is hij gepromoveerd natuurkundige in het vakgebied “kwantumzwaartekracht en kosmologie” en bevoegd eerstegraads docent. Al jaren geeft hij lezingen en cursussen over uiteenlopende wetenschappelijke onderwerpen, waarin hij diepgaande kennis combineert met enthousiasme en humor. Zijn lezingen kan hij verzorgen in het Nederlands, Engels en Fries.

Daarnaast is hij auteur van de boeken:

  • ‘Ruimte, tijd, materie’ (2020) over de zoektocht naar kwantumzwaartekracht, en
  • ‘Natuurlijk niet!’ (2023) waarin 32 veelvoorkomende mythen uit de natuurkunde worden weerlegd.

Ook komt hij deze zomer met een nieuwe boek “Goddelijke patronen”. Het gaat over doorgeschoten patroonherkenning in de (pseudo)wetenschap en het christendom.

Interesse in Roel Andringa-Boxum als spreker voor jouw event?

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier. Of telefonisch via 072 – 750 7422, wij helpen je graag verder.

Bewaar als favoriet

Meer videos

Beoordelingen

Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde (Over zijn boek \'Ruimte, tijd, materie)

"Andringa-Boxum lijkt zo'n vlotte natuurkundeleraar die alles weet maar toch bescheiden is, en leerlingen desnoods na het laatste lesuur bijpraat over zwarte gaten, kwantummechanica, het heelal en alles. In gedachten zien we onze oerdidacticus Marcel Minnaert achter de bladzijden van dit boek een juichend rondedansje doen."

Beschikbaarheid en informatie

Roel Andringa-Boxum

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

8,9 op basis van +1200 reviews

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid