Freija van Duijne
Van studenten tot ministers, Freija weet ze te stimuleren in hun denken over de toekomst. Freija levert maatwerk en de tools om actief in te spelen op veranderingen. Als toekomstverkenner is ze internationaal een bekende naam. Freija handgetekende illustraties zijn aansprekend en effectief in het prikkelen van verbeeldingskracht.

Over Freija van Duijne
Freija van Duijne weet de vinger te leggen op de trends en ontwikkelingen die de wereld gaan veranderen. Haar aanpak en manier van kijken is uitermate effectief om los te komen van een denkmodus die vooral uit gaat van projecties en rekenmodellen. Ze laat zien hoe je vanuit systeemdenken kan inspelen op de grote transities –zoals voedsel, energie en burgerschap. De transities waar we momenteel middenin staan. Met haar vakinhoudelijke kennis van toekomstverkennen heeft ze internationaal aanzien. Haar presentaties zijn opgebouwd uit aansprekende handgemaakte illustraties. Die prikkelen onze rechter hersenhelft en onze verbeeldingskracht, als aanvulling op de analytische denkkracht van onze linker hersenhelft. Freija rijkt brede gereedschapskist aan die uw organisatie in staat stelt om in te spelen op een wereld die steeds sneller verandert.

Freija heeft cognitieve psychologie gestudeerd in Leiden en is in Delft gepromoveerd op risicoperceptie in productgebruik. Ze heeft meer dan tien jaar ervaring met toekomstverkennen op tal van terreinen zoals consumentenproducten, voedsel, landbouw, grondstoffen en economie. Ze heeft bij de Rijksoverheid op diverse plekken als futuroloog projecten geleid. Een goede strategische conversatie om tot nieuwe inzichten te komen is daarbij het belangrijkste doel. Haar trainingen in toekomstverkennen zijn verhelderend en praktisch van insteek. In 2015 heeft ze bij de OESO voor de jaarlijkse Ministersraadvergadering een scenariodialoog mogen organiseren. Freija is medeoprichter en voorzitter van de Dutch Future Society, een netwerk van trendonderzoekers en toekomstverkenners bedoeld om het vak te ontwikkelen en hier vanuit bij te dragen aan een betere toekomst. Voor lezingen wordt Freija vaak gevraagd als openingsspreker van vakinhoudelijke congressen voor technologische experts.

Onderwerpen die Freija aansnijdt
Inzicht in de grote transformaties van de 21e eeuw
De wereld gaat de komende 30 jaar van 7 miljard naar 9 miljard mensen, zonder armoede is het streven. Klimaatverandering is nu al realiteit. Wat betekent dat voor onze voedselproductie? Hoe gaan we duurzaam energie opwekken? Of we willen of niet, we gaan grote transformaties tegemoet. Technologische innovaties gaan razendsnel. Wat is er nodig om die te richten op dè maatschappelijke uitdagingen van de 21e eeuw.

Anticiperen op de energieke samenleving
We zien steeds meer een energieke samenleving die oplossingen ontwikkelt waar vroeger ‘de instanties’ over gingen. Van zorg tot onderwijs, uit ondernemingszin en nabuurschap, mensen hebben de veerkracht om de wereld beter te maken. Welke nieuwe ontwikkelingen kunnen we verwachten met alle technologische innovatie die op ons afkomt? Hoe kunnen we veranderingen beter begrijpen? Wat betekent dat voor overheden en private dienstverleners?

Denken als een toekomstverkenner
Kennis van trends en toekomstontwikkelingen is niet genoeg. Waarom gaat het toch zo moeilijk om ècht toekomstgericht te werken als organisatie? Waarom gebruiken we zo zelden toekomstverkenningen in ons dagelijks werk? Freija laat zien waar de beperkingen liggen. Ze biedt vervolgens de tools om je het denken als een toekomstverkenner eigen te maken.

Recente andere lezingen:
Toekomst van communicatie (voor KBC bank)
Toekomst van HR (voor EY)
Toekomst van data en privacy (voor juridische congressen)

Freija van Duijne boeken als spreker?
Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of telefonisch via 072 750 74 22.

Schrijf nu een recensie


Submit your review
* Required Field

Gerelateerde sprekers

 • Drs. Andrea Wiegman

  Andrea Wiegman (1973) is van origine historicus en oprichter, uitgever van het trend platform en magazine Second Sight. Ruim 15 jaar is ze bezig met trend-onderzoek; studie naar de tijdgeest doet ze al veel langer. Andrea is goed in het duiden en verklaren van bepaalde ontwikkelingen in trends.

   

 • Ruud Veltenaar

  “De wereld ondergaat een transformatie naar de volgende fase in onze beschaving. Trendwatcher en filosoof Ruud Veltenaar verzorgt masterlezingen en multimediale keynotes over de megatrends en de invloed op ons werk en leven. Met een gemiddelde score van 9,1 behoort hij tot de best beoordeelde sprekers in de markt.”

   

 • Peter van der Wel

  Een lezing van Peter van der Wel is behalve humoristisch en leerzaam ook een echte “wake up call”. Met 25 jaar aan ervaring als econoom, organisatieadviseur en futuroloog biedt hij u en de overige toehoorders verrassende, nieuwe en vooral bruikbare inzichten. “Prikkelend, verrassend en soms ook schokkend maar bovenal heel erg inspirerend”.