Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Willem Post
Bewaar als favoriet

Willem Post

Willem Post is een Nederlandse Amerika-deskundige, historicus en publicist. Post is afgestudeerd in de Amerikaanse geschiedenis en internationale betrekkingen. Willem Post kan u op een boeiende wijze vertellen over de gevolgen van the presidency of Trump voor de wereld en andere aan Amerika gerelateerde onderwerpen.

Sociëteit vereniging Haarlem

"Dankzij toepasselijke versiering en catering ademde de sociëteit op 3 november de sfeer van de stars and stripes. Zo’n 60 bezoekers, waaronder veel jonge(re) leden, beluisterden het helderde college van Willem Post over de aanstaande verkiezingen in de USA en stelden onder leiding van Sylvia Ras hun vragen. Een ‘peiling’ maakte duidelijk dat Clinton wint, als het aan onze bezoekers ligt. Het Haarlems Dagblad berichtte enthousiast over de avond en er meldden zich nieuwe leden. Hij verdiend een dikke 8."

Willem Post

Willem Post is een Nederlandse Amerika-deskundige, historicus en publicist.

Willem studeerde Amerikaanse geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Leiden. Sinds mei 2007 is hij als senior visiting fellow Amerikaanse politiek, in het bijzonder het Amerikaanse presidentschap en de buitenlandse- en veiligheidspolitiek, verbonden aan Instituut Clingendael. Daarnaast verzorgt Post ook colleges voor het Instituut Defensie Leergangen (IDL).

Sinds midden jaren tachtig is Post Amerika-commentator/deskundige voor een groot aantal media. Eind jaren tachtig was hij medewerker van de buitenlandredactie van Het Parool en non-fictie boekrecensent. In 1996 was hij de eerste televisie-deskundige die een vast contract kreeg. (van AVRO, KRO en NCRV voor de actualiteitenprogramma’s Netwerk en KRO’s Ontbijttelevisie).

Willem Post schreef columns voor onder meer het Financieel Dagblad. In 2004 ontving hij in Washington DC voor zijn verdiensten de gouden ster van de National Council for International Visitors. In de media is Post de laatste jaren vooral actief in allerlei NOS-programma’s zoals het NOS Radio 1 Journaal, en Een Vandaag, de TROS Nieuwsshow en Vandaag de Dag televisie van WNL. Hij geeft ook regelmatig commentaar voor de Australische public radio en BBC the World-PRI.  Vanaf september 2015 participeert Willem Post ook in de White House Series 2016 in internationaal perscentrum Nieuwspoort.

Daarnaast spreekt hij graag voor een breed publiek, bijvoorbeeld ook op onderwijsinstellingen. Ook is Post bekend van zijn boeken, zoals ‘De Spiegel van Amerika’ (2016) en ‘New York Compleet’ (2019). 

Willem Post geeft zijn presentaties onder andere op Instituut Clingendael, de Nederlandse Defensie Academie en zijn druk bezochte tweemaandelijkse Amerika-lezingen in internationaal perscentrum Nieuwspoort in Den-Haag.

Lezingen van Willem Post

1) De toestand ‘van’ de wereld

Oudere Nederlanders herinneren zich nog levendig hoe journalist G.B.J. Hiltermann wekelijks op de radio en later ook televisie over ‘de toestand in de wereld’ sprak. Dat was ten tijde van de Koude Oorlog. In essentie ging het toen om twee machtsblokken. Anno 2023 is de wereld ingewikkelder geworden met veel invloedrijke actoren zoals het nu machtige China en Rusland met een leider die droomt van een nieuw Russisch imperium. In de Verenigde Staten, en zelfs ook in het eertijds zo rustige Nederland, zien we een toenemende polarisatie

In Europa is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer een grote oorlog gaande. Wij worden in een 24-uurs medialandschap overspoeld met informatie. Burgers, bedrijven en organisaties hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid maar hoe krijg je meer greep op dat vele nieuws?

In een pakkende lezing geeft Clingendael-expert Willem Post aan wat de essentie is en hoe we onze democratie het beste kunnen beschermen. 

2) Presidentiële verkiezingen VS – 2024

De Witte Huis verkiezingscampagne barst los! Veel Nederlanders zijn geïnteresseerd in de race om het Witte Huis. Wordt het in 2024 Joe Biden, Donald Trump of toch nog een ander? Op 15 januari beginnen de voorverkiezingen in de staat Iowa. Als geen ander kan Willem Post vertellen over het verkiezingscircus en wat er voor de Verenigde Staten, de wereld en dus ook voor ons op het spel staat. Post zal ook spreken over zijn nieuwe boek, ‘De Ziel van Amerika. Democratie op drift’. De Amerika-deskundige van Instituut Clingendael heeft 16 boeken over de VS geschreven en is een bekend media-commentator in Nederland en België. Willem Post analyseert helder. Zijn presentaties zijn extra aantrekkelijk omdat hij uit eigen ervaring anekdotes vertelt over wat er zich afspeelt op het campagne-pad.

Andere mogelijke onderwerpen waar Willem Post over spreekt

  • Duurzaam Ondernemen in de V.S
  • Amerikaanse presidentschap
  • Diversiteit, ‘celebrating diversity’
  • Internationale verhoudingen
  • De positie van Amerika in de wereld
  • Relatie Holland-Amerika
  • Maatschappelijke thema’s als onderwijs, economie en milieu
  • Succesvolle binnenstadsprojecten, o.a. de Harlem Children’s Zone in New York

Interesse in een lezing van Willem Post?

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier. Of telefonisch via 072 750 7422.

Bewaar als favoriet

Meer videos

Beoordelingen

Beschikbaarheid en informatie

Willem Post

Sprekers ook online inzetbaar

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Groot (inter)nationaal netwerk

8,9 op basis van +1120 reviews

Logo van De Spreker

Website & onderhoud Kobalt