Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Sander Heijne
Bewaar als favoriet

Sander Heijne

Sander Heijne is onderzoeksjournalist en historicus. Hij werkte vijf jaar op de redactie economie van de Volkskrant, waar hij een fascinatie ontwikkelde voor het effect van bureaucratische systemen en marktwerking op ons alledaagse bestaan.

Stichting CAOP

"Sanders engagement icm zijn beeld op de samenleving is in de keynote duidelijk merkbaar. Het fijne ervan is dat hij e.e.a. uitstekend onderbouwt - zoals in de macro-gegevens die hij gebruikt in zijn analyse wat er qua ontwikkelingslijnen in de voorbije decennia (en soms eeuwen) te zien is geweest en waar we als samenleving bij moeten stilstaan. Zijn presentatie sloot goed aan bij waar wij als organisatie voor willen staan, en daarmee is zijn input erg nuttig geweest. Wat ook fijn is: Sander houdt rekening met zijn publiek, maar is verder gewoon zichzelf."

Sander Heijne

Sander Heijne is onderzoeksjournalist en historicus. Hij is auteur van de boeken ‘Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u’ en ‘Fantoomgroei’. In zijn lezingen maakt Sander duidelijk waarom marktwerking sectoren als de zorg, het spoor, de post en kinderopvang eerder duurder en bureaucratischer heeft gemaakt dan goedkoper en efficiënter. Maar hij reikt ook de handvatten aan voor wat ze zelf kunnen doen om het tij te keren.

Thema’s lezingen

  • Marktwerking in de publieke sector
  • Invloed van technologie op de arbeidsmarkt
  • Bureaucratie
  • Fantoomgroei

Over Sander Heijne

Sander werkte van 2010 tot 2015 als (onderzoeks)journalist op de economieredactie bij de Volkskrant. Tijdens zijn tweede jaar bij de krant werd hij in de categorie ‘jong talent’ genomineerd voor de belangrijkste journalistieke onderzoeksprijs De Loep. Sinds 2015 is hij als freelancer verbonden aan het online journalistieke platform de Correspondent. Zijn Correspondentschap begon met een onderzoek naar de opmars van de bureaucratie in de zorg. Na een succesvolle eerste serie over de zorg, heeft hij zijn portefeuille verbreed naar marktwerking in het algemeen.

Daarnaast heeft Sander samen met Jaïr Ferwerda en Jeroen Smit in 2016 het journalistieke online handelsplatform Verhalenmarkt opgericht. Sander gelooft dat over ieder plein, bos, straat, huis of weiland een spannend historisch verhaal valt te vertellen. Daarom heeft hij samen met Marcel van Gastel History2go opgericht.

Hij is bovendien auteur van de boeken:

  • Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u – Dertig jaar marktwerking in Nederland (2016)
  • Fantoomgroei – Waarom we steeds harder werken voor steeds minder (2022)
  • Het is niet jouw schuld, maar je kan er wel iets aan doen (september 2024)

Radio en tv-programma’s met Jeroen Pauw
Heijne maakte samen met Jeroen Pauw de tv-series Nederland is Vol, over de grenzen aan de groei van onze economie en Scheefgroei, waarin ze onderzoeken hoe we kunnen bouwen aan een samenleving waar iedereen goed mee kan doen.

Voor Radio 1 verzorgde Sander de zesdelige podcastdocumentaire De Ommezwaai, waarbij hij onderzoekt wat organisaties kunnen doen om de strijd tegen klimaatverandering te versnellen. Inmiddels is hij samen met Hendrik Noten te horen in de podcast BV Nederland, die wekelijks zo’n 10.000 keer wordt beluisterd.

Boeken Sander Heijne

Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u
Over dertig jaar marktwerking in Nederland. Diverse kabinetten hebben stukken van de publieke overheidstaken overgeheveld naar de markt, denk aan vervoerssector, de zorg, de post, de energiesector en het onderwijs. Sander Heijne analyseert de effecten van de marktwerking in diverse sectoren. Soms ging dat goed, maar heel vaak vaak niet.

Fantoomgroei
Fantoomgroei is economische groei die een groot deel van de mensen niet terugziet in hun portemonnee. Waarom moeten we steeds harder werken voor steeds minder geld? Kunnen we niet bouwen aan een samenleving die niet meer draait om economische groei, maar om de mate waarin we erin slagen om samen de problemen van deze tijd op te lossen? Sander Heijne geeft in dit boek aan hoe dit mogelijk kan worden.

Het is niet jouw schuld, maar je kan er wel wat aan doen (verwacht: mei 2024)
Als kind leerde Sander dat hij opgroeide in het beloofde land, waar de vrede eeuwig was en de bomen tot in de hemel zouden blijven groeien. Nu bekruipt hem steeds vaker het gevoel dat onze liberale democratie haar uiterste houdbaarheidsdatum heeft overschreden. In dit boek onderzoekt hij hoe het zover heeft kunnen komen: belangrijke beslissingen over onze leefwereld worden niet meer genomen door het volk, maar in boardrooms en door aandeelhouders. Dansend door de tijd zoekt Sander Heijne een realistische middenweg tussen gitzwarte doemscenario’s en hopeloos optimistische toekomstvisioenen.

Nieuwsgierig naar een lezing van Sander Heijne?

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of telefonisch via 072 – 750 74 22. Wij helpen je graag verder.

Bewaar als favoriet

Talen: Nederlands

Meer videos

Beoordelingen

Hypotheken Data Netwerk

"Spreker sloot goed aan bij het event, het was een succes."

Beschikbaarheid en informatie

Sander Heijne

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

8,9 op basis van +1250 reviews

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid