Heleen Mees is econoom en jurist en woont in New York. Ze is columnist voor de Volkskrant en Project Syndicate en auteur van vier boeken. Haar stukken zijn verschenen in internationale kranten en tijdschriften zoals Foreign Policy, The New York Times, The Financial Times en Le Monde.

Ze is gepromoveerd op de gevolgen van de opkomst van China voor de wereldeconomie. Naast het schrijven heeft ze lesgegeven aan de New York University’s Robert F. Wagner Graduate School of Public Service. Tien jaar geleden werd ze in Nederland op slag bekend met haar pamflet “Laat vrouwen nu eindelijk eens echt aan het werk gaan” waarin ze kritiek uitte op de Nederlandse deeltijdcultuur en het gebrek aan vrouwen aan de top. Sindsdien is ze geregeld te gast bij televisieprogramma’s als Pauw en Nieuwsuur. Ze was in 2013 spreker op TEDx Amsterdam.

In 2016 is Mees’ meest recente boek gepubliceerd: The Chinese Birdcage – How China’s Rise Almost Toppled the West. Daarin beschrijft ze levendig beschrijft hoe de opkomst van China in de vroege jaren 2000 wereldwijd ertoe leidde dat de winsten stegen en de inkomsten uit arbeid daalden, uiteindelijk resulterend in de wereldwijde financiële crisis. Onder Deng Xiaopings beleid van ‘hervorming en openstelling’ in de jaren 1980, werd China al gauw de fabrieksvloer van de hele wereld… Met de toelating van China tot de Wereldhandelsorganisatie in 2001, zijn bijna een miljard mensen toegetreden tot de wereldwijde arbeidsmarkt, waardoor de reële lonen van arbeiders in de VS en Europa zijn gedaald, terwijl ook de rente daalde, waardoor huizenbubbels werden aangewakkerd en de financiële sector gedestabiliseerd.

Het boek onderzoekt de invloed die China heeft op westerse economieën door verband te leggen tussen de arbeidsmarkt, de bedrijfswinsten, en de rente om aan de hand van Arthur Lewis’ theorie voor economische groei met onbeperkt arbeidsaanbod te betogen dat in 2010 de wereldeconomie – en politieke situatie – bijna honderd jaar in de tijd waren teruggezet.

Spreker Heleen Mees
Heleen is een enthousiaste spreker met ruime internationale ervaring.
De specialismen van Mees zijn:
– China
– Globalisering
– Economie
– Brexit
– de Amerikaanse verkiezingen
– integratievraagstukken en vrouwen

Heleen Mees boeken als spreker?
Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier.

Meer video’s

Schrijf een recensie

Schrijf nu een recensie


Verstuur jouw review
* Verplicht veldBeschikbaarheid en informatie Heleen Mees

  • Selecteer spreker(s) of vul in bij aanvullende informatie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.