Op zoek naar een spannende spreker voor jouw event?

Mick van Wely
Bewaar als favoriet

Mick van Wely

Tariefindicatie: 2000 - 3000 Euro

Mick van Wely is misdaadjournalist voor De Telegraaf, bekend van diverse tv-programma’s en optredens als misdaaddeskundige. Hij geeft met 20 jaar misdaadervaring lezingen over uiteenlopende onderwerpen zoals corruptie, georganiseerde misdaad, moord- en doodslagzaken, cybercrime, de straf levenslang, jeugdcriminaliteit en kunstroven.

Waar Trek Jij de Lijn?

"Uitstekend! Mick heeft een geweldige bijdrage gegeven aan de avond en iedereen zat op het puntje van zijn stoel terwijl hij zijn verhaal vertelde. Hij vulde onze avond aan met een invalshoek die niet gemist had mogen worden. Veel dank!"

Mick van Wely

Mick van Wely is misdaadjournalist voor De Telegraaf, bekend van diverse tv-programma’s en optredens als misdaaddeskundige. Hij geeft met twintig jaar misdaadervaring lezingen over uiteenlopende onderwerpen zoals corruptie, georganiseerde misdaad, moord- en doodslagzaken, cybercrime, de straf levenslang, jeugdcriminaliteit en kunstroven. Een van zijn specialisaties is onderzoek naar cold case-zaken. Ook is Mick regelmatig te horen en te zien als crime-deskundige in talkshows en in radioprogramma’s en won hij de belangrijkste journalistieke prijs De Tegel voor onderzoeksjournalistiek omtrent Project X in Haren.

Mick geeft lezingen over zijn vak en ervaringen, maar biedt ook lezingen aan die volledig zijn toegespitst op de wensen van de klant.

Over de lezingen van Mick van Wely

Iedere lezing kan worden afgesloten met een Q&A van 15 minuten. Ook is het mogelijk om Mick uit te nodigen voor een collegetour-setting, waarbij men alle ruimte krijgt om Mick vragen te stellen.

Mogelijke onderwerpen:

 • Het werk als misdaadjournalist (carrièrepad, netwerken, bronnen, nabestaanden en uitdagingen zoals ethische dilemma’s en desinformatie)
 • Moord- en doodslag
 • De straf levenslang
 • Corruptie
 • Kunstroven
 • De politieorganisatie
 • Drugscriminaliteit, cybercrime of huiselijk geweld
 • De ongekende harde groei van de georganiseerde misdaad na 2010? Oorzaken en gevolgen.
 • Ervaringen over ondermijnende criminaliteit voor gemeenten en provincies
 • Het schrijven van boeken en grotere verhalen
 • Ondermijnende criminaliteit
 • Werken onder bedreiging. Wat doet levensdreiging en persoonsbeveiliging met je. En hoe kun je zo werken?
 • Drijfveren en motivatie

Uitgelichte lezing: De diamantenroof op Schiphol
In februari 2024 onthulde Mick in een tweedelige reportage de opzienbarende details van zijn geheime gesprekken met Errol H.V., het brein achter de geruchtmakende diamantroof op Schiphol in 2005. In het interview deelde  Errol vele nieuwe onthullingen en details over de roof. Over deze zaak en over dit interview kan Mick een intrigerende lezing verzorgen. Een lezing over de grootste diamantroof in de Nederlandse geschiedenis. Ook bespreekt Mick zijn rol hierin als misdaadverslaggever, zoals het beschermen van je bronnen, het belang van netwerken en doorzettingsvermogen.

Uiteraard kan Mick hierbij vragen beantwoorden vanuit het publiek in de vorm van een Q&A of collegetour-setting. We bespreken graag de mogelijkheden met je door.

Achtergrond Mick van Wely

Mick van Wely studeerde journalistiek en geschiedenis aan de Universiteit van Groningen en rondde een speciaal programma af aan de Universiteit van Pécs (Hongarije). Hij werkte tussen 2000 en 2015 voor Dagblad van het Noorden en sinds begin 2015 voor De Telegraaf. Van Wely schreef het boek ‘Levenslang: de straf en de daders over de straf levenslang’ (2013) en ‘Verdoofd, verkracht en besmet’ over de Groninger hiv-affaire. Daarnaast schreef hij het boek ‘Sluipmoordenaars en kunstrovers’ (2023).

Misdaadjournalistiek fascineert mensen. Het raakt de burger, de politiek en de samenleving in brede zin. Mick van Wely heeft ruim twintig jaar ervaring in de misdaadjournalistiek. Hij beet zich vast in talloze onopgeloste misdrijven of cold cases en zet zich in voor nabestaanden en achterblijvers in vermissingszaken.

Daarnaast schreef hij onthullende verhalen over de georganiseerde misdaad, affaires binnen de politie en is hij gespecialiseerd in kunstroven. Van Wely heeft ruime ervaring met het geven van lezingen over zijn vak en kan goed vertellen over de risico’s die aan het werk zijn verbonden. Zo wordt zelf Van Wely al sinds juni 2021 maximaal beveiligd.

Interesse in Mick van Wely als spreker voor jouw event?

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier. Of telefonisch via 072 – 750 7422, wij helpen je graag verder.

Bewaar als favoriet

Meer videos

Beoordelingen

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV)

"Mick’s presentatie is boeiend en afwisselend. Hij informeert zijn publiek niet alleen over ondermijning, maar neemt hen ook mee in de gevolgen voor persoon en omgeving. Dat raakt."

Openbaar Ministerie Noord-Holland

"Mick van Wely heeft voor het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) een lezing gegeven over de rol van de media in lopende opsporingsonderzoeken en strafzaken. Bij de collega’s was op voorhand veel belangstelling voor deze lezing, van hoofdofficier tot afdelingshoofd en van rechercheofficier tot persvoorlichter. Mick heeft de hooggespannen verwachtingen waargemaakt. In een helder en met vaart gebracht verhaal gaf Mick een inkijkje in het werk van de misdaadjournalistiek. Over conflicterende belangen, maar ook over gemeenschappelijke delers. Concrete praktijkvoorbeelden en flitsende filmpjes zetten het verhaal van Mick kracht bij. Ruimte voor interactie en discussie was er ook. De collega’s van het OM Noord-Holland hebben die middag naar een zeer betrokken en bevlogen spreker mogen luisteren."

Cleerdin & Hamer Advocaten

"Ik heb jarenlang samen met Mick cursus gegeven aan het openbaar ministerie in de opleiding voor beginnend (assistent-) officieren van justitie. De dynamiek van de cursus van Mick spreekt mij enorm aan. Midden in de actualiteit met grondige analyses van en inzichten in de problemen die in de strafrechtspleging spelen. Veel discussie en activiteit tussen de docenten en de cursisten. De cursus zorgde altijd voor intensieve reflectie bij de betrokken deelnemers."

Beschikbaarheid en informatie

Mick van Wely

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

8,9 op basis van +1250 reviews

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid