Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Teun Voeten
Bewaar als favoriet

Teun Voeten

Tariefindicatie: 950 - 1250 Euro, 1250 - 2000 Euro

Teun Voeten werkt als oorlogsfotograaf en antropoloog al meer dan 30 jaar lang over de hele wereld en heeft verslag gedaan van bijna elk conflict ter wereld. Tijdens zijn indrukwekkende visuele lezingen neemt Teun zijn publiek mee naar de frontlinies en gunt ze een kijkje achter de actualiteit.

Rode Kruis Studentendesk

"Kwam op tijd, was voorbereid, had alle benodigde spullen mee. Had een erg boeiend verhaal, dat hij vertelde op een rustige, natuurlijke manier met veel humor. Ontzettend enthousiast over Teun Voeten als spreker en bovendien zijn zeer inspirerende foto's."

Teun Voeten

Een sluipschutter in Bosnië schoot Teun Voeten in zijn been, Colombiaanse guerrilla’s zetten hem een revolver op zijn hoofd en trokken hem uit een bus en in Sierra Leone overleefde hij een schijnexecutie van gedrogeerde kindsoldaten. Hij was inwoner van New York tijdens de 9/11 terroristische aanslagen op de Twin Towers en woonde 9 jaar in Molenbeek, om de hoek van de terrorist Abdelsalem. In Calais werd hij overvallen door een met een mes gewapende migrant.

Teun Voeten werkt al meer dan 30 jaar lang als oorlogsfotograaf en antropoloog over de hele wereld en heeft verslag gedaan van bijna elk conflict ter wereld. Hij weet praktijkervaring uit de loopgraven te combineren met een intellectuele en academische achtergrond én een globale visie op de huidige sociaal-politieke ontwikkelingen. Bovendien brengt hij dit – hoe vreemd het ook mag klinken – met een flinke dosis relativeringsvermogen en humor.

Mogelijke onderwerpen presentatie Teun Voeten

Tijdens zijn indrukwekkende visuele lezingen neemt Teun zijn publiek mee naar de frontlinies en gunt ze een kijkje achter de actualiteit. De thema’s waarover hij een presentatie kan verzorgen:

 • oorlog en vrede
 • het veranderende karakter van oorlogvoering in de 21ste eeuw met een geheel nieuw type conflict, de zogenaamde hybride oorlog.
 • het Mexicaanse drugsgeweld
 • mensenrechten en oorlogsmisdaden
 • dakloosheid en armoede
 • drugs en drugscriminaliteit
 • Nederland als narcostaat
 • misdaad en straf
 • ondermijnende werking van de georganiseerde misdaad 
 • fundamentalisme en terrorisme

Vanuit zijn beroep als journalist spreekt hij over:

 • media en communicatie
 • manipulatie en fake news
 • het vak van oorlogsfotograaf. Hij gaat in op praktische problemen, ethische en esthetische dilemma’s en legt ook het verdienmodel van de oorlogsfotograaf uit.

Teun Voeten geeft lezingen voor een divers publiek, waarbij interactie hoog in het vaandel staat. 

Studie naar Mexicaans drugsgeweld

In zijn PhD studie (2018) onderzocht Teun Voeten de dynamiek achter de zogeheten ‘hybride oorlogvoering’. Deze manier van oorlogsvoeren is ongrijpbaar en onvoorspelbaar. Het geweld vindt plaats op alle niveaus tegelijkertijd en de actoren wisselen telkens weer van rol en partij. Hij kijkt ook hoe de Mexicaanse drugskartels ultra-kapitalistische, predatory corporations zijn die floreren in een neoliberale, globale economie.

Drugskartels: Business as Usual

De Mexicaanse kartels functioneren in veel opzichten als gewone ondernemingen. Ook zij doen aan corporate social responsibilty, maken overheadkosten in de vorm van smeergeld, hebben hun eigen human resources en rekruteringsbeleid, doen aan franchising en outsourcing. Geen een kartel is hetzelfde en naar gelang hun zakelijk portfolio hebben ze verschillende verdienmodellen en bedrijfsstrategieën.

Nederland als narcostaat: drugs in Nederland en België

In 2019 deed Voeten onderzoek naar de Antwerpse drugsindustrie. Momenteel is de stad de belangrijkste invoerhaven voor cocaïne die voor 90 procent naar Nederland gaat, het belangrijkste distributiepunt van Europa. Voeten sprak met dealers, ging op stap met de politie en had intieme interviews met zware drugsgebruikers. Wat ooit begonnen is als een hobby van idealistische provo’s, is nu uitgegroeid tot een gewetenloze narco-industrie met verstrekkende ondermijnende gevolgen. 

Persoonlijke achtergrond Teun Voeten

Teun Voeten studeerde cultureel antropologie en filosofie in Leiden. Hij fotografeerde o.a. in Ex-Joegoslavië, Rwanda, Sierra Leone, Colombia, Afghanistan, Irak, Libië, DR Congo, Noord Korea en Gaza voor internationaal gerenommeerde bladen en organisaties als Vanity Fair, Newsweek, UNHCR en Artsen zonder Grenzen.

Hij schreef verschillende boeken:

 1. ‘Tunnelmensen’, een antropologisch journalistiek verslag over een verblijf van vijf maanden tussen New Yorkse ondergrondse daklozen.
 2. In ‘How de Body? Hoop en Horror in Sierra Leone’ schrijft Voeten over de verschrikkelijke burgeroorlog die dit land teisterde en waarvan hij bijna ook slachtoffer werd.
 3. Zijn Mexicaanse studie verscheen onder de titel ‘Het Mexicaanse Druggeweld: een Nieuw Type Oorlog, Roofkapitalisme en de Logica van de Wreedheid‘.
 4. Zijn Antwerpen-rapport verwerkte hij tot het veelbesproken boek ‘Drugs: Antwerpen in de Greep van de Nederlandse Syndicaten‘.

Teun Voeten inhuren voor een lezing?

Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 072 – 750 74 22. Wij helpen je graag verder.

Bewaar als favoriet

Meer videos

Beoordelingen

DP Geo BV

"Erg enthousiaste en gepassioneerde spreker, die de groep perfect aanvoelde"

Beschikbaarheid en informatie

Teun Voeten

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

8,9 op basis van +1200 reviews

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid