Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Esther van Fenema
Bewaar als favoriet

Esther van Fenema

Tariefindicatie: 3000 - 4000 Euro, Boven 4000 Euro

Esther is een bekende psychiater, high performance coach voor hoogpresterende teams en leiders. Ze leert je hoe je gezonde coping kunt opbouwen als er continu veel van je gevraagd wordt, en hoe je daarin relaties met jezelf en met je collega hoogpresteerders gezond en prettig houdt.

Esther van Fenema

Dr. Esther van Fenema is psychiater, coach voor high performers in organisaties en topvioliste. Esther is een populaire spreekster omdat ze een breed palet aan thema’s in haar portefeuille heeft. Vanwege haar uitgebreide expertise verschijnt Esther regelmatig in de media.

Door haar jarenlange ervaringen met high-performers (waaronder specialisten, medici, musici, CEO’s, bestuurders en politici) heeft ze uitgebreide kennis over stressbiologie en met name het moeten presteren onder stress. Ze intervenieert in de patronen in teams en in samenwerkrelaties.

Lezingen van Esther van Fenema

1.) Gezonde Patronen – Human Relations
In deze lezing vertelt Esther over de patronen in onszelf. Hoe je mentaal fit blijft door zicht op je ‘mentale CV’. Slechte werkomstandigheden, aanleg, oude patronen van vroeger die onhandig geactiveerd worden in samenwerkrelaties; het kan flink misgaan. Breng met deze lezing de mentale ontwikkeling in jezelf en je organisatie op een hoger level. Mogelijke accenten en onderdelen om uit te kiezen:

 • Wat zijn patronen en hoe ontstaan ze?
 • Ken je zelf: priors, triggers, uitdagers, in je oude patronen vallen
 • Gezonde patronen: de mentale schijf van vijf
 • Wat doen muziek, bewegen en sociaal contact voor je mentale gezondheid
 • Hoog presteerders en hun brein: wat kenmerkt high performers
 • Patronen van leiderschap
 • Het brein in tijden van crisis
 • Gezonde relaties opbouwen
 • Vrijheid: zegen of vloek?
 • Stress, burn-out, controleverlies, verwaarloosde teams, mentale problemen

2.) High performers

De disbalans tussen stress en belastbaarheid van ‘high-performing’ professionals leidt regelmatig tot fysiek en psychische klachten. Dit kunnen klachten zijn zoals depressiviteit, angsten, stress of gevoelens van leegheid en onzekerheid. Deze klachten hebben op hun beurt weer een negatief effect op het ontstaan van lichamelijke klachten en op het algemeen en beroepsmatig functioneren. Esther levert maatwerk op niveau en gaat echt de diepte in met mensen op topfuncties of in specialistische functies

3.) Het verlaten individu, een diagnose van nu
Het individu van nu worstelt met tal van psychische klachten, die veelal terug te voeren zijn op zingeving en vooral het gebrek eraan: leegte. Dat nare gevoel proberen we te dempen door excessief te consumeren en te ‘genieten’, waardoor we ons steeds leger gaan voelen en in een negatieve, vicieuze cirkel terechtkomen. In deze lezing vertelt Esther van Fenema wat de rol is van de zeven hoofdzonden in onze tijd. Ze voegt daar een nieuwe hoofdzonde aan toe die kenmerkend is voor nu: de leegte.

4.) Moderne tribes
Organisaties zijn onze moderne tribes. Natuurlijk kom je er om te werken en de doelen van de organisatie te behalen. Maar het is ook de plek waar je heel veel levensuren doorbrengt. En wat verandert er veel in onze organisaties. We werken achter schermen, vaak zittend, steeds meer thuis, onder tijdsdruk, vaker alleen. Thuis en werk loopt steeds meer door elkaar. Onze organisatietribes kunnen voldoening en levensvreugde geven. Tegelijk kunnen ze ook heel ongezond maken. Stress, leegte, eenzaamheid, fysieke ongezondheid, burn-out, mentale klachten, kunnen zich voordoen op de werkvloer én kunnen ontstaan op de werkvloer. Human Resources zijn uit, we moeten werken aan Human Relations.

Optioneel: Combilezing met topspreker Danielle Braun
De lezing ‘Moderne Tribes’ is te combineren met een lezing door corporate antropoloog Danielle Braun over Patronen in organisaties. Zo vul je een dagdeel met een heel mooi aansluitend programma. Of is uit te breiden tot interactieve masterclass van een halve of hele dag, waarbij je actief op zoek gaat naar de patronen in je eigen team of organisatie, of leert hoe je patroon doorbrekende gesprekken voert.

Achtergrond Esther Fenema

Esther kan niet kiezen tussen haar talenten. Dat doet ze dus ook niet. Esther heeft een achtergrond als psychiater. Dat was ze eerst ruim tien jaar in het LUMC, daarna in de crisisdienst en gesloten afdeling in Almere en nu voor GGz Centraal in Soest. Inmiddels is Esther high performance coach voor hoogpresteerders in leiderschapsfuncties, (medische) professionals, voor podiumtijgers en musici. Zij leert je hoe je gezonde coping kunt opbouwen als er continu veel van je gevraagd wordt, en hoe je daarin relaties met jezelf en met je collega’s gezond en prettig houdt.

Daarnaast zet Esther haar talenten en kennis op verschillende manieren in:

 • Ze richtte de muziekpoli op, voor muzikanten, podium performers en andere high performers met podiumangst.
 • Ze is auteur van de boeken ‘Het ontstemde brein’ (2018). In 2020 schreef ze het boek ‘Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn’. In 2022 schreef ze ‘Het verlaten individu’.
 • Esther promoveerde op de rek en ruimte in het werken met kaders en protocollen in de zorg. Ze breekt graag een lans voor meer openheid over psychische klachten. Ze lanceerde het jaarlijks terugkerende depressiegala waaruit een publiekscampagne voortkwam.
 • Esther werkt regelmatig samen met Danielle Braun in de Academie voor Organisatiecultuur, waar ze hoogpresterende teams en leiders coacht en veranderprogramma’s begeleidt.

In de media
Esther vindt dat je als psychiater ook wat mag vinden van de samenleving en staat bekend om stevige uitspraken. Ze publiceert veelvuldig in kranten en in Medisch Contact en is ze vaste gast bij nationale radio- en tv-programma’s als Dit is de Dag, Op1 en Langs de lijn. Ze maakte tot 2020 slow online TV met Café Weltschmerz waar ze een keur aan mooie mensen interviewde. Spannend was haar TV-programma BN’ers in therapie, waarmee ze het taboe op psychische hulp opnieuw wilde doorbreken.

En als ze dan nog tijd over heeft… is ze professioneel violiste met een conservatorium-achtergrond.

Interesse in een lezing van Esther van Fenema?

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier. Of telefonisch via 072 – 750 7422. Wij denken graag met je mee.

Bewaar als favoriet

Meer videos

Beoordelingen

Beschikbaarheid en informatie

Esther van Fenema

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

8,9 op basis van +1200 reviews

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid