Erik Scherder

“Het is mijn missie om voor een breed publiek de positieve effecten van een actieve leefstijl en verrijkte omgeving op het cognitief functioneren in het voetlicht te brengen. Om hiermee de kwaliteit van leven te bevorderen, en het beter functioneren in een werksituatie.” – Erik Scherder

Professor Erik Scherder (1951) is als hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit. Hij won meerdere keren de VU Onderwijsprijs. De jury schreef onder meer: “Erik is een van de weinige docenten waarbij studenten zo goed als alle colleges hebben gevolgd. Hoe leuk de vorige avond ook was, hoe laat het ook is geworden, de colleges van Scherder sla je niet over.”

Zijn talent werd herkend door de Universiteit van Nederland en door De Wereld Draait Door, waar hij een regelmatig en graag geziene gast is. Mag ik erbij staan?, vraagt Erik Scherder steevast wanneer hij uitleg geeft over het brein in DWDD. Zijn presentatiestijl en timing is opvallend. Ongeacht of hij voor een volle collegezaal staat, in een bomvolle studio met lopende camera’s of bij bijeenkomsten in het land, overal werkt zijn enthousiasme aanstekelijk. Als geen ander maakt Erik Scherder de wetenschap toegankelijk. Zijn colleges worden wel omschreven als ‘colleges met een lach en een traan. Inhoudelijk tot in de details voorbereid, met ruimte voor vragen én een ‘puntje van de stoel garantie’.

Inzetbaarheid

U kunt Erik Scherder via ons benaderen voor een lezing op uw medewerkersbijeenkomst of klantendag of voor een theatercollege.

Onderwerpen waar Erik Scherder over spreekt

  • Het brein en breinonderhoud
  • De relatie tussen beweging, gedrag en mentale gezondheid
  • Wat is werkstress en wat kunnen we er aan doen?
  • De werking van muziek in het brein
  • De werking van het geheugen
  • Dementie

Verrassende combinaties, duolezingen en theaterlezingen

Soms kan een andere spreker vanuit een muzikale of wetenschappelijke achtergrond of met een ervaringsverhaal het verhaal van Erik ondersteunen. Bijvoorbeeld Willem Philipsen die spreekt over zijn leven na zijn herseninfarct. De lezing over de werking van muziek in het brein kan soms in overleg aangevuld worden met een muzikant, zoals hij dat in het theater al eerder samen deed met Jan Vayne.

Over Erik Scherder

Erik Scherder is een Nederlandse neuropsycholoog die verbonden is aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Scherder voltooide in 1980 de opleiding tot fysiotherapeut en was vervolgens werkzaam in de Valeriuskliniek in Amsterdam. Daarna volgde hij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam de studie psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie. Waarin hij in 1995 promoveerde. Daarna volgde een benoeming tot hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de RUG in Groningen. Enkele jaren later keerde hij terug naar de VU in Amsterdam, waar hij sindsdien als hoogleraar leiding geeft aan de afdeling Klinische Neuropsychologie.

Door de jaren heen heeft Erik Scherder zowel aan de RUG in Groningen als aan de VU in Amsterdam onderwijsprijzen gekregen. In 2013 werd hij door Alexander Klöpping uitgenodigd om mee te werken aan de Universiteit van Nederland, een initiatief dat erop gericht is wetenschappelijke kennis voor iedereen toegankelijk te maken, ook buiten de muren van de universiteit. Naar aanleiding daarvan volgden uitnodigingen voor De Wereld Draait Door en in 2015 ook drie afleveringen van DWDD University, waarin het functioneren en stoornissen/aandoeningen van het brein op een voor ieder begrijpelijke manier voor het voetlicht zijn gebracht. Ook verscheen in 2014 zijn boek Laat je hersenen niet zitten, dat op toegankelijke wijze de invloed van beweging op de hersenen omschrijft.

Erik Scherder inhuren of boeken voor een lezing of als gastspreker voor uw zakelijke bijeenkomst?

Een presentatie van Erik Scherder is een onvergetelijke ervaring. Met name danzkij zijn enorme aanbod van kennis en het enthousiasme waarop hij dit brengt. Al met al een lezing van formaat.

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier aan de rechterzijde van de pagina. Of telefonisch via 072 750 74 22.

Tariefindicatie: Tarief op aanvraag

Schrijf nu een recensie


Submit your review
* Required Field

Erik Scherder SKU UPC Model

Graag wil ik de heer Scherder bedanken voor zijn boek, Laat je hersenen niet zitten. Ikzelf heb in 2014 een hersenbloeding gehad en ben door het lezen

Feb 03, 2019 by Anonymous
Bedrijfsnaam: Graag wil ik de heer Eric Scherder bedanken voor zijn boek Laat je hersenen niet zitten. Ikzelf heb in 2014 een hersenbloeding gehad en ben dit boek 

Graag wil ik de heer Scherder bedanken voor zijn boek, Laat je hersenen niet zitten. Ikzelf heb in 2014 een hersenbloeding gehad en ben door het lezen van het boek eleke dag minstens een half uur gaan lopen.


Graag wil ik Erik Scherder bedanken.Hij heeft bijgedragen aan wat velen hebben omschreven als 'het beste congres tot nu toe'.Hij had een geweldige

Jan 14, 2019 by Anonymous
Bedrijfsnaam: Hotellotop 

Graag wil ik Erik Scherder bedanken.
Hij heeft bijgedragen aan wat velen hebben omschreven als 'het beste congres tot nu toe'.
Hij had een geweldige connectie met het publiek en zijn verhaal was goed gelinkt aan de doelgroep.


Op 24 mei was het dan eindelijk zover. Een lezing voor onze medewerkers met als spreker Erik Scherder. In de voorbespreking is besproken waar de behoe

May 30, 2018 by Anonymous
Bedrijfsnaam: Axioncontinu 

Op 24 mei was het dan eindelijk zover. Een lezing voor onze medewerkers met als spreker Erik Scherder. In de voorbespreking is besproken waar de behoefte van de organisatie lag en daar is ruim voldoende aandacht aan besteedt tijdens de lezing.
Vierhonderd zeer enthousiaste medewerkers hebben een fantastische middag gehad. Erik nam alle tijd voor de vragen achteraf en veel jonge fans uit de zaal wilde een selfie. Ook dit was geen probleem.
Al met al een hele bijzondere middag.


5.0 5.0 7 7 Graag wil ik de heer Scherder bedanken voor zijn boek, Laat je hersenen niet zitten. Ikzelf heb in 2014 een hersenbloeding gehad en ben door het lezen van het boek eleke dag minste Erik Scherder
Page:
123