Erik Scherder: het brein en breinonderhoud
Professor Erik Scherder (1951) is als hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit. Hij won meerdere keren de VU Onderwijsprijs. De jury schreef onder meer: “Erik is een van de weinige docenten waarbij studenten zo goed als alle colleges hebben gevolgd. Hoe leuk de vorige avond ook was, hoe laat het ook is geworden, de colleges van Scherder sla je niet over.”

Zijn talent werd herkend door de Universiteit van Nederland en door De Wereld Draait Door, waar hij een regelmatig en graag geziene gast is. Mag ik erbij staan?, vraagt Erik Scherder steevast wanneer hij uitleg geeft over het brein in DWDD. Zijn presentatiestijl en timing is opvallend. Ongeacht of hij voor een volle collegezaal staat, in een bomvolle studio met lopende camera’s of bij bijeenkomsten in het land, overal werkt zijn enthousiasme aanstekelijk. Als geen ander maakt Erik Scherder de wetenschap toegankelijk. Zijn colleges worden wel omschreven als ‘colleges met een lach en een traan. Inhoudelijk tot in de details voorbereid, met ruimte voor vragen én een ‘puntje van de stoel garantie’.

Onderwerpen waarover Erik Scherder spreekt:
– het brein en breinonderhoud
– de relatie tussen beweging, gedrag en mentale gezondheid
– Wat is werkstress en wat kunnen we er aan doen?
– de werking van muziek in het brein
– de werking van het geheugen
– dementie

Over Erik Scherder
Erik Scherder is een Nederlandse neuropsycholoog die verbonden is aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Scherder voltooide in 1980 de opleiding tot fysiotherapeut en was vervolgens werkzaam in de Valeriuskliniek in Amsterdam. Daarna volgde hij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam de studie psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie, waarin hij in 1995 promoveerde. In 2002 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan diezelfde universiteit. Daarna volgde een benoeming tot hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de RUG in Groningen. Enkele jaren later keerde hij terug naar de VU in Amsterdam, waar hij sindsdien als hoogleraar leiding geeft aan de afdeling Klinische Neuropsychologie.

Door de jaren heen heeft Erik Scherder zowel aan de RUG in Groningen als aan de VU in Amsterdam meerdere malen onderwijsprijzen toegekend gekregen. In 2013 werd hij door Alexander Klöpping uitgenodigd om mee te werken aan de Universiteit van Nederland, een initiatief dat erop gericht is wetenschappelijke kennis voor iedereen toegankelijk te maken, ook buiten de muren van de universiteit. Naar aanleiding daarvan volgden uitnodigingen voor De Wereld Draait Door en in 2015 ook drie afleveringen van DWDD University, waarin het functioneren en stoornissen/aandoeningen van het brein op een voor ieder begrijpelijke manier voor het voetlicht zijn gebracht. Ook verscheen in 2014 zijn boek Laat je hersenen niet zitten, dat op toegankelijke wijze de invloed van beweging op de hersenen omschrijft.

Erik Scherder inhuren of boeken voor een lezing of als gastspreker?
Erik Scherder inhuren of boeken voor een lezing of als gastspreker? Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier aan de rechterzijde van de pagina.

Tariefindicatie: Tarief op aanvraag

Schrijf nu een recensie


Submit your review
* Required Field

Erik Scherder SKU UPC Model

De lezing van Erik Scherder is door onze medewerkers enthousiast ontvangen!

Apr 13, 2017 by Anonymous
Bedrijfsnaam: SWZ • 
Datum Evenement: 2017 

De lezing van Erik Scherder is door onze medewerkers enthousiast ontvangen!


De heer Scherder nam uitgebreid de tijd om voor te bespreken en zijn lezing kwam helemaal overeen met de briefing die we samen hadden doorgenomen. De

Mar 23, 2017 by Anonymous
Bedrijfsnaam: KLM Health Services 

De heer Scherder nam uitgebreid de tijd om voor te bespreken en zijn lezing kwam helemaal overeen met de briefing die we samen hadden doorgenomen. De lezing zelf is enorm enthousiast door de bezoekers ontvangen. Ook naderhand hebben wij nog zeer positieve reacties gekregen. Ik vond het leuk dat de heer Scherder niet direct na zijn lezing wegging, maar bleef luisteren naar de overige lezingen. Dat heb ik, maar ook mijn collega's en de bezoekers, zeer gewaardeerd.


Geachte heer Scherder,Met veel genoegen heb ik afgelopen dinsdag in Doetinchem naar uw lezing geluisterd over het brein. In vele opzichten een eyeop

Jan 27, 2016 by Anonymous
Bedrijfsnaam: Graafschap College • 
Datum Evenement: 26jan2015 

Geachte heer Scherder,
Met veel genoegen heb ik afgelopen dinsdag in Doetinchem naar uw lezing geluisterd over het brein. In vele opzichten een eyeopener. Als zestigplusser, net als u, realiseer ik mij hoe belangrijk het is om lichamelijk en geestelijk actief te blijven.
Eén dingetje wil ik nog graag toevoegen aan uw betoog: ook een zaak van het brein: u gaf in het begin aan dat het wel even een flink eind reizen was naar Doetinchem. Dit wordt door velen zo ervaren, waarschijnlijk wordt die beleving ingegeven door het woord Achterhoek, hetgeen min of meer ver weg suggereert. Toch is vanuit Amsterdam de afstand naar Doetinchem minder ver dan naar Eindhoven en op 5 km na even ver als naar het noordelijkste puntje van uw eigen provincie.
Zo zie je maar: het brein doet gekke dingen.
hartelijke groet
Henk Hilferink
communicatieadviseur
Graafschap College


5.0 5.0 3 3 De lezing van Erik Scherder is door onze medewerkers enthousiast ontvangen! Erik Scherder