Dr. Paul Jansen: dementiewijs is dementievriendelijk

Doctor Paul Jansen (1955) is sociaal gedragswetenschapper en dementie expert. Hij is auteur van het ‘standaardboek’ over dementie “Dementiewijs – de waarheid over dementie”. Als onafhankelijk adviseur is Paul actief in het scholen, ondersteunen en begeleiden bij het inrichten van zorg en welzijn diensten vanuit (thuis)zorg- en verpleeginstellingen, belangenverenigingen, gemeenten e.d. vanuit belevingszorg incl. omgevingszorg. Als (gast)docent is Paul actief op Hogeschool en Universiteit in Nederland en China. Jansen werkte o.a. ruim zes jaar (tot 2018) samen met Anneke van der Plaats als haar wetenschappelijk en vakinhoudelijk adviseur en hoofddocent hersenkunde en omgevingszorg en haar vervanger bij lezingen, presentaties, advies- en opleidingstrajecten. Jansen is ook verbonden aan de Anneke van der Plaats Foundation. Paul Jansen is Dementiewijs.

Paul Jansen maakt vooral naam met zijn opvallend moderne visie op zorg en welzijn voor senioren en voor ouderen met dementie. Jansen valt ook positief op met zijn focus op welzijn en ‘positieve gezondheid’. Ook valt hij op door zijn geïnspireerde missie voor dementie preventie die in het buitenland veel meer in aandacht en praktijk succesvol is.

Zijn talent en visie wordt ook herkent in het buitenland, met name in China. Daar is hij regelmatig te gast om praktisch bij te staan in het realiseren van initiatieven in dagbesteding voor senioren in Peking. En voor lezingen over innovatieve onderwerpen die senioren met en zonder dementie betreffen. Zoals Anneke van der Plaats in 2016 haar aanbeveling voor Paul formuleerde: “Paul is origineel, filosofisch, anders denkend, verrassend en soms provocerend. Zet ons allemaal aan tot het kritisch beschouwen van de lang gebruikte (of gangbare) concepten in onze samenleving.”

Onderwerpen waar Paul Jansen over spreekt:

  • Wat dementie wel is en wat het niet is
  • We zijn meer dan we denken en meer dan ons brein
  • Stress: De belangrijkste factor in welzijn, zeker bij dementie
  • Dementie preventie
  • Omgaan met dementie
  • Zorg bij dementie
  • Dementiezorg en mensenrechten

Inzetbaarheid Paul Jansen:

U kunt Paul via ons benaderen voor een lezing op uw medewerkersbijeenkomst of klantendag of voor een presentatie, brainworkshop of (theater)college.

Persoonlijke achtergrond

Paul Jansen is een Nederlandse Sociale Gedragswetenschapper die ongebonden is. Hij geeft echter wel regelmatig gastcolleges / -lessen geeft aan hogeschool en universiteit. Vooral vanuit Cognitieve Wetenschap en gericht op gezondheid en neurocognitieve ziekte.

Door de jaren heen heeft Paul Jansen voor verschillende organisaties in zorg en welzijn meegeholpen aan de modernisering. Hij heeft (dus) hun zorg door belevingsgericht met omgevingszorg bezig te zijn verbeterd. Dit doet Jansen ook in China. Paul Jansen wil wetenschappelijke kennis maximaal toegankelijk en praktisch toepasbaar maken voor iedereen. En zo iedereen ‘dementiewijs’ maken, waardoor niet alleen dementie en de verschijnselen daarvan kunnen worden voorkomen en verminderd maar iedereen echt dementievriendelijk kan zijn.

Meer video’s

Schrijf een recensie

Schrijf nu een recensie


Submit your review
* Required FieldBeschikbaarheid en informatie Paul Jansen

  • Selecteer spreker(s) of vul in bij aanvullende informatie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.