Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Niko Roorda
Bewaar als favoriet

Niko Roorda

Niko Roorda wordt door velen beschouwd als een goeroe op het gebied van MVO en Duurzame ontwikkeling. Niko Roorda helpt hij organisaties een strategie te creëren in de richting van systeemintegratie van Duurzame ontwikkeling. Hij weet zijn publiek moeiteloos urenlang te boeien en te inspireren. 

Bewaar als favoriet
Ja, ik wil een vrijblijvende aanvraag doen

Of bekijk een video

Niko Roorda: goeroe op gebied duurzame ontwikkeling en MVO
Al sinds 1991 fulltime werkend aan duurzame ontwikkeling en MVO, wordt dr. Niko Roorda door velen beschouwd als een goeroe op die gebieden. Roorda’s tien Nederlandse en Engelstalige boeken zijn door tienduizenden in en buiten Nederland bestudeerd. Zijn proefschrift – Roorda promoveerde in 2010 op het gebied van duurzaamheid, organisatieontwikkeling en hoger onderwijs – wordt nog steeds door velen gedownload en als bron gebruikt voor verdere studie.

Op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober, werd bekendgemaakt dat de titel van Duurzame Docent 2018 in de categorie Hoger Onderwijs aan Niko is toegekend. Niko is gekozen omdat hij veel onderwijsmateriaal heeft ontwikkeld dat blijvend gebruikt wordt in het duurzaam hoger onderwijs van Nederland.

Ook zijn managementmethoden, ontwikkeld ten behoeve van assessments, strategieontwikkeling en draagvlakvergroting, worden intensief gebruikt in tientallen landen.

Presentaties en Workshops
Tijdens Roorda’s presentaties en workshops over MVO en duurzaamheid weet hij zijn publiek moeiteloos urenlang te boeien en te inspireren. ‘Waarom zou uw bedrijf over 20 jaar nog bestaan?’ vraagt hij aan ondernemers in de zaal -en hij reflecteert vlijmscherp op hun antwoorden. Of, in gesprek met zijn toehoorders: ‘In wat voor wereld wil je eigenlijk leven?’

Soms indringend sprekend, soms haast fluisterend, confronteert hij zijn publiek met moeilijke ethische keuzen. Op andere momenten assisteert hij de aanwezigen met het vinden van een kansrijke ontwikkeling van hun organisatie: van losse beginstapjes naar een concrete strategie in de richting van Systeemintegratie van Duurzame ontwikkeling.

Thema’s van Niko Roorda’s presentaties en workshops:
Duurzaamheid of MVO: waar begin je?
Voor bedrijven en organisaties met geen of weinig ervaring in die richting biedt Roorda een glasheldere introductie, die helpt om een aantal concrete eerste stappen te zetten.

Van duurzaam doen naar duurzaam zijn
Voor ‘gevorderde’ bedrijven, zorg-, overheids- en onderwijsinstellingen en NGO’s is Roorda de gids op de weg naar het ontwikkelen van een duurzame identiteit en strategie, waarin duurzaam en maatschappelijk verantwoord opereren een vanzelfsprekendheid is.

MVO Motivatieanalyse
Bedrijven ondernemen op maatschappelijk verantwoorde wijze om uiteenlopende redenen, variërend van lijfsbehoud of financiële winst tot klantenbinding of ideële motieven. Vaak is het een mix daarvan, wellicht ook in uw organisatie. Is die mix optimaal?

Toekomstgericht ondernemen
Het door Roorda ontwikkelde strategiemodel TGO helpt bedrijven en andere organisaties om zich voor te bereiden op een scala aan mogelijke toekomstscanario’s, met aandacht voor duurzaamheid en MVO, innovatie, transparantie, financieel rendement en maatschappelijke waarde.

Onderwijs voor Duurzame Ontwikkeling
De onderwijsvariant van TGO is AISHE, een assesment- en strategiemethode die in meer dan 20 landen is beproefd in universiteiten, hogescholen en mbo-instellingen, en die het onderwijs van miljoenen studenten en leerlingen heeft veranderd.

Duurzaam competente professionals
Wat zijn dat; hoe word je het zelf? Roorda’s competentiemodel RESFIA+D maakt het glashelder, mede met behulp van tientallen praktijkverhalen.

Duurzaamheid, MVO en kwaliteitsmanagement

Op weg naar een duurzame economie
Dit meer beschouwelijke onderwerp is het thema van Roorda’s volgende boek, waarin hij laat zien waarom de economie vooralsnog een protowetenschap is; hoe het vakgebied kan uitgroeien tot echte wetenschap; en hoe dat ertoe zal kunnen leiden dat het wereldwijde economische systeem intrinsiek duurzaam wordt.
Zijn nieuwe boek wordt samen met lezers ontwikkeld op het platform Follow the Money. Lees hier verder.

Andere onderwerpen
Klimaatverandering; duurzame productontwikkeling; van productverkoop naar dienstverlening; circulaire economie. Onderwerpen waarover Roorda -fysicus qua opleiding (MSc); docent, manager, auteur en adviseur qua ervaring; en sociaal wetenschapper qua promotieonderzoek (PhD)- met gezag kan vertellen.

Niko Roorda inhuren of boeken voor een lezing of workshop?
Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier.

Bewaar als favoriet

Meer video’s

Schrijf een recensieBeschikbaarheid en informatie Niko Roorda

  • 8,9 op basis van +620 reviews
  • Vrijblijvende offerte binnen 1 werkdag
  • Corona annulering = kosteloos verzetten
  • Snel direct contact met deze spreker