Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Merijn Tinga
Bewaar als favoriet

Merijn Tinga

Tariefindicatie: 2000 - 3000 Euro

Als Plastic Soup Surfer onderneemt beeldend kunstenaar Merijn Tinga spectaculaire acties om aandacht te vragen voor de problemen die veroorzaakt worden door plastic zwerfafval. Hij is van oorsprong bioloog en heeft veel kennis en ervaring met plastic recycling, de innovaties, politiek en wetenschap en is zodanig ook in te zetten als dagvoorzitter.

Dongemond College

"Het contact met deSpreker.nl en Merijn Tinga zelf is heel soepel en prettig verlopen. Binnen het thema van de dag (Duurzaamheid, plastic soep en andere troep) was Merijn natuurlijk een schot in de roos. Merijn heeft zich goed aangepast aan de doelgroep. Hij heeft in totaal 3 lezingen van een half uur gegeven aan onze eerstejaars leerlingen (leeftijd 11-13 jaar). Hij heeft hierbij goed geluisterd naar onze input over de doelgroep en dit bij de tweede en derde groep moeiteloos aangepast. De leerlingen hebben aandachtig geluisterd naar deze inspirerende lezing van deze inspirerende persoon."

Merijn Tinga | Plastic Soup Surfer

Beeldend kunstenaar Merijn Tinga onderneemt als Plastic Soup Surfer spectaculaire acties om aandacht te vragen voor de problemen die veroorzaakt worden door plastic zwerfafval. Merijn houdt zich vooral bezig met het beïnvloeden van beleidsmakers, consumenten en bedrijven. Met zijn uniek in de wereld opgestelde ‘desbewustzijnsexploot’ wijst hij de CEO’s van de verpakkende industrie op hun verantwoordelijkheid in deze milieuramp.

Het verhaal van Merijn Tinga toont dat je succesvol stappen kan zetten die passen bij je eigen (duurzame) waarden of die van het bedrijf. Hij neemt de toeschouwers mee aan de hand van zijn expedities en campagnes. Maar ook door inhoudelijke vragen over plastic recycling en vervuiling met betrekking tot de consument, politiek of bedrijfsniveau.

De presentaties of workshops kunnen worden aangeboden in combinatie met Merijns boek, films of documentaires over de ‘Plastic Soup Surfer expedities’. De invoering van herbruikbare koffiebekers op kantoren is op dit moment bijvoorbeeld een concrete casus waarin Merijn kan ondersteunen.

Onderwerpen waar Merijn Tinga over spreekt

  • Plastic vervuiling
  • Campagnes en expedities (storytelling) als middel om de boodschap onder de aandacht te krijgen
  • Haalbare stappen en maatregelen om tot preventie van plastic vervuiling te komen
  • Plastic recycling
  • Motivatie, doorzettingsvermogen en omgaan met tegenslag
  • Positieve verandering in gang zetten

Hij laat zien dat je als eenling verschil kan maken; bij beleidsmakers, bedrijven en consumenten. Focus, onafhankelijkheid, motivatie en doorzettingsvermogen zijn daarbij de belangrijkste kenmerken. Denk groot. Maar begin klein. Merijn is flexibel in zijn verhaal. In overleg past hij de presentatie en de ‘call to action’ aan naar de wensen van de opdrachtgever.

Persoonlijke achtergrond Merijn Tinga

Merijn Tinga is bioloog, surfer en milieu-activist. Tinga studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden en werd docent Biologie. Tijdens een fietsreis naar Marokko en terug, met een kitesurfboard achter zijn fiets, besluit hij in 2001 zijn baan op te geven en kunstenaar te worden. Hij krijgt bekendheid door samen met Joost Haasnoot als het kunstcollectief KUT (Kunst Uitschot Team) illegaal grote houten sculpturen te plaatsen in de regio Leiden.

The Plastic Soup Surfer
Als verwoed kitesurfer ergert Tinga zich aan al het plastic afval dat hij om zich heen ziet drijven, als bioloog is hij bekend met de schadelijke effecten op het zeeleven. In 2014 besluit hij 2014 kunst en activisme te combineren: hij noemt zich The Plastic Soup Surfer. Als Plastic Soup Surfer richt hij zich op het stoppen van vervuiling door plastic afval, de oorzaak van de plastic soep. Hij vervaardigt in zijn atelier zijn eerste plastic soup board van plastic zwerfafval en kitesurft hiermee 350 kilometer langs de Nederlandse en Belgische kust om aandacht te vragen voor het probleem. Ook windsurfte hij 1.800 kilometer van Oslo naar London op zijn surfboard. Hij bracht Engelse zwerfflesjes uit Zweden terug naar de Britse minister van milieu.

Prestaties
Zijn kitesurf- en sup-expedities hebben bijgedragen aan de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes (1 juli 2021) en blikjes (eind 2022). Ook wist hij met tienduizenden foto’s, verzameld met een app, de verkoop van producten te beëindigen die tot veel plastic zwerfafval leiden.

Hij is de eerste die daarvoor een desbewustheidsexploot inzette, een juridisch document dat hij door een deurwaarder liet overhandigen aan CEO’s van winkelketens, frisdrank- en snoepfabrikanten.

Tinga is jurylid voor de Trouw Duurzame Top 100. Hij schreef van vijf jaar lang iedere zaterdag een column in het Leidsch Dagblad.

Merijn Tinga inhuren of boeken voor een lezing?

Het resultaat is dat mensen met hernieuwde energie en inspiratie hun eigen gangen nagaan. De urgentie voelen en zien dat er mogelijkheden zijn. Het begint bij jezelf. Jij kan verschil maken. Lees nu de brochure van Merijn, de plastic soup surfer!

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of telefonisch via 072 750 74 22.

Bewaar als favoriet

Meer videos

Beoordelingen

Universiteit Leiden

"“De keynote speech van Merijn Tinga tijdens de opening van het academisch jaar 2017-2018 van de Universiteit Leiden heeft heel wat in beweging gezet. Zijn boodschap over terugdringen van plastic in de wereld en dat je als één persoon het verschil kan maken hierbij, bracht hij overtuigend over het voetlicht in de Pieterskerk op 4 september 2017. Zowel studenten en wetenschappers zijn zich sindsdien milieubewuster gaan gedragen, daar ben ik van overtuigd!” Carel stolker, rector magnificus"

Beschikbaarheid en informatie

Merijn Tinga

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

8,9 op basis van +1200 reviews

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid