Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Merijn Tinga
Bewaar als favoriet

Merijn Tinga

Tariefindicatie: 2000 - 3000 Euro

Als Plastic Soup Surfer onderneemt beeldend kunstenaar Merijn Tinga spectaculaire acties om aandacht te vragen voor de problemen die veroorzaakt worden door plastic zwerfafval. Hij laat zien dat je als eenling verschil kan maken; bij beleidsmakers, bedrijven en consumenten. Focus, onafhankelijkheid en doorzettingsvermogen zijn daarbij de belangrijkste kenmerken. Denk groot. Maar begin klein.

Bewaar als favoriet
Ja, ik wil een vrijblijvende aanvraag doen

Of bekijk een video

Universiteit Leiden

“De keynote speech van Merijn Tinga tijdens de opening van het academisch jaar 2017-2018 van de Universiteit Leiden heeft heel wat in beweging gezet. Zijn boodschap over terugdringen van plastic in de wereld en dat je als één persoon het verschil kan maken hierbij, bracht hij overtuigend over het voetlicht in de Pieterskerk op 4 september 2017. Zowel studenten en wetenschappers zijn zich sindsdien milieubewuster gaan gedragen, daar ben ik van overtuigd!” Carel stolker, rector magnificus

Merijn Tinga | Plastic Soup Surfer

Beeldend kunstenaar Merijn Tinga onderneemt als Plastic Soup Surfer spectaculaire acties om aandacht te vragen voor de problemen die veroorzaakt worden door plastic zwerfafval. Merijn houdt zich vooral bezig met het beïnvloeden van beleidsmakers, consumenten en bedrijven. Met zijn uniek in de wereld opgestelde ‘desbewustzijnsexploot’ wijst hij de CEO’s van de verpakkende industrie op hun verantwoordelijkheid in deze milieuramp.

Het verhaal van Merijn Tinga toont dat je succesvol stappen kan zetten die passen bij je eigen (duurzame) waarden of die van het bedrijf. Hij neemt de toeschouwers mee aan de hand van zijn expedities en campagnes. Maar ook door inhoudelijke vragen over plastic recycling en vervuiling met betrekking tot de consument, politiek of bedrijfsniveau.

Onderwerpen waar Merijn Tinga over spreekt

  • Plastic vervuiling
  • Campagnes en expedities (storytelling) als middel om de boodschap onder de aandacht te krijgen
  • Concrete haalbare stappen en maatregelen om tot preventie van plastic vervuiling te komen

Persoonlijke achtergrond Merijn Tinga

Merijn Tinga woont en werkt in Leiden. Hij studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Tijdens een fietsreis naar Marokko en terug, met een kitesurfboard achter zijn fiets, besloot hij zijn vaste baan op te geven en kunstenaar te ‘worden’. Hij werd bekend door samen met Joost Haasnoot als het kunstcollectief KUT (Kunst Uitschot Team) illegaal grote houten sculpturen te plaatsen in de regio Leiden. Na het opheffen van het kunstcollectief in 2010 betrok Tinga zijn eigen atelier.In 2014 vervaardigde hij zijn eerste ‘plastic soup board’ van plastic afval dat hij zelf verzamelde. Hiermee kitesurfte hij 350 kilometer langs de Nederlandse en Belgische kust om aandacht te vragen voor het zwerfafval op zee, de zogenaamde plasticsoep. In de zomer van 2015 voer hij vijf maanden met zijn zeilboot langs de kust van Scandinavië, waarbij hij onderweg jacht maakte op plastic afval.

Op 2 september 2016 surfte hij van Nederland naar Engeland. Met die tocht vroeg hij aandacht voor een petitie tot een verbod op statiegeldloze plastic wegwerpflesjes, die 57.000 keer getekend werd. Deze petitie werd op 14 februari 2017 aangeboden in de Tweede Kamer voorafgaand aan het ‘algemeen overleg Circulaire Economie’ waarin ook statiegeld wordt behandeld. In 2017 ‘stand up peddelde’ hij van de bron van de Rijn naar de monding; 1000 kilometer in 28 dagen.

Merijn Tinga inhuren of boeken voor een lezing?

Het resultaat is dat mensen met hernieuwde energie en inspiratie hun eigen gangen nagaan. De urgentie voelen en zien dat er mogelijkheden zijn. Het begint bij jezelf. Jij kan verschil maken. Lees nu de brochure van Merijn, de plastic soup surfer!

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of telefonisch via 072 750 74 22.

Bewaar als favoriet

Meer video’s

Recensies

Universiteit Leiden

“De keynote speech van Merijn Tinga tijdens de opening van het academisch jaar 2017-2018 van de Universiteit Leiden heeft heel wat in beweging gezet. Zijn boodschap over terugdringen van plastic in de wereld en dat je als één persoon het verschil kan maken hierbij, bracht hij overtuigend over het voetlicht in de Pieterskerk op 4 september 2017. Zowel studenten en wetenschappers zijn zich sindsdien milieubewuster gaan gedragen, daar ben ik van overtuigd!” Carel stolker, rector magnificusBeschikbaarheid en informatie Merijn Tinga

  • 8,9 op basis van +900 reviews
  • Vrijblijvende offerte binnen 1 werkdag
  • Corona annulering = kosteloos verzetten
  • Snel direct contact met deze spreker