Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Mark van Baal
Bewaar als favoriet

Mark van Baal

Tariefindicatie: Tarief op aanvraag

Mark van Baal vertelt hoe hij Shell in beweging kreeg en hoe dit wordt uitgebreid naar de rest van de oliesector. Het is een optimistisch en inspirerend verhaal over hoe je als individu wel een verschil kunt maken in het oplossen van een wereldprobleem.

Mark van Baal

Oud-journalist Mark van Baal heeft een missie: hij wil zorgen dat bij Shell het roer drastisch omgaat. De Nederlands-Britse oliegigant moet stoppen met investeren in fossiele brandstoffen en juist geld steken in duurzame energie. Mark laat zien dat het mogelijk is om als individu invloed te hebben op het versnellen van de energietransitie door oliemaatschappijen in beweging te brengen.

We kunnen klimaatverandering alleen stoppen door ervoor te zorgen dat de olie-industrie van koers veranderd. Deze multinationals zijn machtiger dan de meeste overheden en kunnen alleen door aandeelhouders tot orde worden geroepen. Mark van Baal is daarom in 2015 begonnen met Follow This: een beweging van aandeelhouders die Shell steunt om mee te doen aan het klimaatakkoord van Parijs. Eerst werd deze missie ‘een nobel streven’ genoemd, nu is Follow This Shells invloedrijkste aandeelhouder.

Shell was namelijk het eerste oliebedrijf ter wereld dat een klimaatambitie opstelde, dankzij de druk  vanuit de aandeelhouders die Follow This organiseerde. Follow This heeft nu ruim 7.500 aandeelhouders en de meerderheid van de tien grootste Nederlandse beleggers achter zich. De Follow This klimaatresoluties maken de keuzes van gas- en oliemaatschappijen en zijn aandeelhouders zichtbaar. Nu Follow This heeft bewezen dat aandeelhoudersactivisme werkt, breidt de beweging zijn missie uit naar de rest van de olie-industrie.

Follow This heeft zijn aanpak bij Shell inmiddels met succes herhaald bij BP, Equinor en Total. Bij drie Amerikaanse olie- en gasbedrijven kreeg Follow This de meerderheid van de aandeelhouders achter zich.

Onderwerpen waar Mark van Baal over spreekt

  • Hoe verander je de wereld? Think different & Just do it!
  • Het moment waarop hij besloot: ik ga dit echt doen.
  • De unieke combinatie van niet-financieel aandeelhoudersactivisme dat lukt vanwege financiële argumenten.
  • Hoe kreeg Follow This de grote institutionele beleggers mee?
  • Waar staan Follow This en Shell nu?
  • Hoe bereidt Follow This zijn impact uit?
  • Wat betekent het klimaatakkoord van Parijs nu echt?

Verder komen klimaatverandering, urgentie, voorstellingsvermogen, energietransitie als kans in plaats van corvee, disruptive innovation, exponentiële groei, first mover disadvantage, verandering van binnenuit, de essentiële rol van jong talent en de belangrijkste succesfactor: ‘zichtbaarheid vanaf het allereerste begin’ aan bod.

Achtergrond Mark van Baal

Voordat Van Baal zijn missie vond studeerde hij werktuigbouwkunde in Delft. Daarnaast was hij marineofficier, internationaal salesmanager en energiejournalist. Hij stelde als journalist Shell vaak de vraag: “Waarom gaan jullie niet voor duurzame energie?’’ Omdat er niet geluisterd werd en het niet snel genoeg ging besloot hij het via een andere weg te doen. En zo ontstond Follow This.

Mark van Baal inhuren of boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op via ons contactformulier, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Wij zijn ook telefonisch te bereiken via 072 750 7422.

Bewaar als favoriet

Meer videos

Beoordelingen

Beschikbaarheid en informatie

Mark van Baal

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

8,9 op basis van +1200 reviews

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid