Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Bewaar als favoriet

Prof. Dr. John Videler

Tariefindicatie: 1250 - 2000 Euro

John Videler is bioloog en emeritus hoogleraar aan de universiteiten van Leiden en Groningen. Hij verzorgt lezingen en workshops over o.a.: innovatie door bionica (leren van de natuur), biofysica van zwemmen en vliegen, vogelvlucht en de evolutie van het vliegen bij vogels.

Bewaar als favoriet
Ja, ik wil een vrijblijvende aanvraag doen

Of bekijk een video

John Videler
John Videler (Heerlen, 1941) is bioloog en emeritus hoogleraar aan de universiteiten van Leiden en Groningen. Hij verzorgt lezingen en workshops over o.a.: innovatie door bionica (leren van de natuur), biofysica van zwemmen en vliegen, vogelvlucht en de evolutie van het vliegen bij vogels.

John Videler bekleedde drie academische posities: Bijzonder hoogleraar Evolutionaire Mechanica (Leiden), Leonardo da Vinci Professor in de Mariene Zoölogie (Groningen) en hoogleraar Bionica (Groningen). Hij is auteur van 5 boeken (“Hoe vogels vliegen” (Atlas, 2012); “Bionica, leren van de natuur” (Atlas, 2010); “Avian Flight” (Oxford University Press, 2006); “Bidden voor de Kost” (Backhuys, 1997) en “Fish Swimming” (Chapman & Hall,1993)) en van meer dan 100 wetenschappelijke publicaties. John Videler studeerde biologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in Groningen, bij de etholoog G.P. Baerends, op een proefschrift over de vorm en functie van het zwemapparaat van vissen. Als leider van de werkgroep Marine Zoölogie leidde hij onderzoek naar o.a. het boren en graven van zeeslakken en kreeften en naar zwemprestaties van roeipootkreeften, vissen, dolfijnen, kikkers en mensen. Daarbij werden interacties tussen dieren en water voor het eerst zichtbaar gemaakt en gekwantificeerd. Op koraalriffen onderzochten zijn promovendi o.a. het gedrag en de energiehuishouding van grazende vissen. Onderzoek naar het gedrag en de energiebalans van torenvalken vormde de aanleiding voor bestudering van de biomechanica van het vliegen van vogels. Hij toonde aan dat handvleugels van vogels liftkrachten genereren door het opwekken van een voorrandwervel terwijl armvleugels werken als een klassieke vliegtuigvleugel.

John Videler heeft meer dan 40 jaar onderwijservaring en behoorde bij verkiezingen door studenten steeds bij de beste docenten. Hij verzorgde jaren lang de colleges ‘Overzicht van het Dierenrijk’ voor alle biologiestudenten en ‘Mariene Dierkunde’ voor mariene biologen in opleiding. Dertien biologen zijn tot nu toe bij hem gepromoveerd. Duikend onderwees hij de biologie van het leven onder water tijdens jaarlijkse excursies naar Mediterrane rotskusten en begeleidde hij promovendi op Bonaire en in het Eritrese deel van de Rode Zee. Zijn huidige interesse gaat uit naar Bionica: het toepassen van kennis uit de biologie in de techniek en de maatschappij. Hij kan hierover boeiend vertellen en zijn gehoor inspireren tot innovatief denken.

John Videler verzorgt lezingen en workshops over zijn onderzoeksinteresses:
– Innovatie door Bionica (leren van de natuur): onderwerpen naar keuze.
Voorbeelden: Telecommunicatie door geluiden, biologische bouwkunst, transport door water en lucht, filtreren, boren en graven, verkeersproblematiek.
– Biofysica van zwemmen en vliegen.
– Vogelvlucht.
– De evolutie van het vliegen bij vogels.

De favoriete bezigheden van John Videler zijn: Edelsmeden, duiken, veldbiologie, fotografie, bijen houden, tennissen.

Bewaar als favoriet

Meer video’s

Schrijf een recensie

Schrijf nu een recensie


Verstuur jouw review
* Verplicht veldBeschikbaarheid en informatie Prof. Dr. John Videler

  • 8,9 op basis van +620 reviews
  • Vrijblijvende offerte binnen 1 werkdag
  • Corona annulering = kosteloos verzetten
  • Snel direct contact met deze spreker