Aniek Ivens
Evolutiebiologe Aniek Ivens is een duizendpoot met een passie voor alles wat met samenwerking te maken heeft zowel in de natuur als in het dagelijks leven. Als wetenschapper onderzoekt zij de biologie en evolutie van samenwerking in de natuur: van het reilen en zeilen van mierenkolonies die veeteelt en landbouw bedrijven tot de samenwerking tussen ons en onze darmflora.

Als voormalig lid van de Nationale DenkTank slaat ze gemakkelijk bruggen tussen ons dagelijks leven en de onderwerpen uit haar onderzoek. En als improvisator weet ze als geen ander hoe belangrijk teamwerk, communicatie en flexibel denken zijn. Haar achtergrond in improvisatie en wetenschap maken haar een unieke en inspirerende spreker, presentator en workshopleider, die snel schakelt, buiten de kaders denkt en dit alles vloeiend in woorden kan vangen.

Onderwerpen waar Dr. Aniek Ivens regelmatig over spreekt
– Biologie, evolutie & natuur
– Wetenschap
– Mieren (en wat we van ze kunnen leren)
– Ons microbioom: hoe we samenwerken met goede bacterien
– Samenwerking in de natuur
– Veeteelt en landbouw in de natuur (niet bedreven door mensen)
– Duurzame voedselketens
– Het belang van improvisatie in het dagelijks leven

Mieren & Microben
Aniek kan vol enthousiasme vertellen over de gewoontes van mieren, over de luizen die ze houden als vee, over de schimmels die ze kweken als gewas en over de rol die bacteriën in deze interacties spelen. In haar onderzoek combineert ze computermodellen met veldwerk in de bossen bij New York en genetische – en gedragsexperimenten in het lab. Dit alles om te achterhalen hoe deze samenwerkingen tussen mieren en andere organismen zijn geëvolueerd. Haar huidige onderzoek aan de darmflora van mieren en de luizen die ze kweken kan bijdragen aan een beter begrip van het belang van darmflora en darmziekten, ook bij de mens.

Duurzaamheid
Haar interesse in landbouw en veeteelt door mieren vertaalt zich ook naar de mens. Als lid van de Nationale DenkTank bracht ze voedselverspilling in Nederland in kaart en ontwikkelde ze innovatieve oplossingen voor het verduurzamen van de voedselketen in Nederland, waarbij zij zich in het bijzonder bezig hield met het voorkomen voedselverspilling en het inzichtelijk maken van het ‘fosforprobleem’.

Improvisatie
Naast ‘DenkTanker’ en wetenschapper is Aniek een improvisator in hart en nieren. Ze heeft meer dan 15 jaar ervaring als improvisatieactrice op hoog niveau en trainde de afgelopen 10 jaar meerdere theatergezelschappen. Onder de noemer Academic Improv verzorgt ze communicatieworkshops waarbij het belang improvisatie in het dagelijks leven centraal staat voor zowel collega-wetenschappers als andere professionals.

Peroonlijke achtergrond Aniek Ivens
Aniek studeerde biologie, ecologie en evolutie in Wageningen, Groningen en Kopenhagen. In 2012 promoveerde zij cum laude aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna woonde en werkte ze in New York, waar ze onderzoek deed aan de gerenommeerde medische Rockefeller Universiteit. Inmiddels is zij onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij ontving onder meer de prestigieuze Pieter Langerhuizen (2007) en Niels Stensen (2012) stipendia voor jonge wetenschappers alsmede NWO Rubicon en EU Marie Curie beurzen voor wetenschappelijk onderzoek in het buitenland.

Interesse in een lezing van Aniek Ivens of heeft u een vraag?
Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of telefonisch via 072 750 74 22.

Meer video’s

Recensies

Schrijf nu een recensie


Verstuur jouw review
* Verplicht veld

Aniek Ivens SKU UPC Model

Fijn in voorbereiding, goed informerend naar doelgroep en scope van het symposium. Lezen was relevant, overtuigend, enthousiast en goed niveau.

Oct 03, 2019 by Anonymous
Bedrijfsnaam: MUMC 

Fijn in voorbereiding, goed informerend naar doelgroep en scope van het symposium. Lezen was relevant, overtuigend, enthousiast en goed niveau.


De sessie met Aniek Ivens is erg goed ontvangen. Een goed doordacht programma, waarin aandacht is besteed aan inhoud en aan interactie. De link naar h

Nov 19, 2018 by Anonymous
Bedrijfsnaam: ABN Amro 

De sessie met Aniek Ivens is erg goed ontvangen. Een goed doordacht programma, waarin aandacht is besteed aan inhoud en aan interactie. De link naar het dierenrijk en improvisatie was interessant en vernieuwend


5.0 5.0 2 2 Fijn in voorbereiding, goed informerend naar doelgroep en scope van het symposium. Lezen was relevant, overtuigend, enthousiast en goed niveau. Aniek Ivens

MUMC

Fijn in voorbereiding, goed informerend naar doelgroep en scope van het symposium. Lezen was relevant, overtuigend, enthousiast en goed niveau.

ABN Amro

De sessie met Aniek Ivens is erg goed ontvangen. Een goed doordacht programma, waarin aandacht is besteed aan inhoud en aan interactie. De link naar het dierenrijk en improvisatie was interessant en vernieuwendBeschikbaarheid en informatie Aniek Ivens

  • 8,9 op basis van +620 reviews
  • Vrijblijvende offerte binnen 1 werkdag
  • Corona annulering = kosteloos verzetten
  • Snel direct contact met deze spreker