Femke Nijboer en Paul Trossèl
Paul Trossèl en Femke Nijboer vormen een bijzonder sprekersduo. Voorheen hadden zij een wetenschapper/patiënt relatie terwijl zij nu collega’s zijn.

Twee presentaties die Femke Nijboer en Paul Trossèl kunnen geven:
– Even Janken en Weer Doorgaan
Hoe neem je de teugels weer in handen na een impactvolle gebeurtenis zoals een beroerte of gedwongen ommekeer van je carrière?
Met hun eerlijke, confronterende en bij vlagen hilarische kijk op pech en geluk zetten Trossèl en Nijboer het publiek aan tot nadenken. Hoe kun je van de meest ellendige situatie toch het beste maken? Wat is belangrijk voor jouw levenskwaliteit? Welke beren zie jij op de weg? Nijboer en Trossèl laten je zien dat je veel meer aankunt dan je denkt.

Nijboer en Trossèl schuwen de moeilijke thema’s rondom geluk niet, maar zwaarmoedig is hun lezing allerminst. Beide houden erg van galgenhumor, zij zijn ervan overtuigd dat lachen cruciaal is voor een gelukkig leven. En lachen – dat kan Paul als geen ander. Met zijn ogen en charisma bereikt hij zijn publiek. Nijboer, geboren Tukker, brengt hun verhaal gevoelvol, nuchter en doorspekt met wetenschappelijke bevindingen. Het publiek wordt getrakteerd op quizjes en stellingen, die je laten nadenken over je eigen keuzes en criteria voor geluk. Het enthousiasme van dit levenslustige duo werkt zonder uitzondering aanstekelijk.

– Eigenzinnig communiceren
Paul Trossèl en Femke Nijboer communiceren beiden eigenzinnig. Paul spreekt niet zoals hij zou wensen. Door een hersenstaminfarct is hij volledig verlamd, zit hij in een rolstoel en kan hij niet meer praten. Hij communiceert analoog: naar boven kijken is ja, naar beneden kijken is nee. Als je het alfabet voor hem opdreunt, kijkt hij omhoog bij de letter die hij wil selecteren.

Femke Nijboer communiceert niet zoals het hoort als wetenschapper. Wetenschappers horen publicaties te schrijven in wetenschappelijk tijdschriften, maar Femke staat liever te spreken voor een zaaltje met mensen en ze twittert en instagramt dat het een lieve lust is. Op zoek naar vrijheid om jezelf te kunnen zijn vertellen zij hoe ze hun weg gevonden hebben ondanks hun ‘handicap’. Hoe maak je van de nood een deugd? Hoe kan je zonder te kunnen praten en volledig verlamd toch ondernemen? En hoe kan je als wetenschapper buiten de lijntjes kleuren en alternatieve vormen van financiering vinden?

Persoonlijke achtergrond Femke Nijboer
Femke Nijboer promoveerde magna cum laude met een proefschrift over de brain-computer interface technologie aan de Universiteit van Tübingen in Duitsland. In 2012 kreeg ze een prestigieuze Veni-beurs toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze was winnares van de L’Oréal-UNESCO For Women in Science fellowship in 2014, waarmee ze vijf maanden kon werken aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW). Naast haar wetenschappelijke werk begon Nijboer zich vanaf 2016 meer te richten op het maatschappelijke debat over neurotechnologie: de samensmelting van elektronica en ICT met het brein en de maatschappelijke gevolgen daarvan.

Persoonlijke achtergrond Paul Trossèl
Paul Trossèl kreeg op zijn 36ste een hersenstaminfarct en kan daardoor vrijwel geen enkel lichaamsdeel bewegen. Paul lijdt aan het Locked-in Syndroom. Zijn bewustzijn, gehoor en zicht zijn intact, maar communiceren is extreem moeilijk. Trossèl was topmanager van een groot voedingsmiddelenbedrijf. Hij zat veel in het buitenland en maakte plannen om naar China te verhuizen. Zijn vrouw was in verwachting van een tweede kindje. Maar het hersenstaminfarct vernietigde alles. In de eerste jaren na het infarct, toen hij nauwelijks kon communiceren, voelde hij zich vaak eenzaam. Communiceren kan hij nu dus wel: met zijn oogleden. Dankzij een reflector op zijn voorhoofd en speciale software kan hij zelfstandig mailen, facebooken en skypen.

Interesse in een duo-lezing van Femke Nijboer en Paul Trossèl of heeft u een vraag?
Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of telefonisch via 072 750 74 22.

Schrijf nu een recensie


Submit your review
* Required Field

Gerelateerde sprekers

 • Femke Nijboer

  Femke Nijboer is medisch en neuropsycholoog. Ze is een zeer ervaren spreekster op het gebied van hersenen, neurotechnologie en brain-computer interface die bekend staat om haar toegankelijkheid, humor een aanstekelijke enthousiasme. Haar lezingen bieden een mix van high tech, ethiek en kunst.

   

 • Teun de Nooijer en Rosanne Warmerdam

  Oud hockeyer Teun de Nooijer en Rosanne Warmerdam delen kennis en ervaring uit de topsport en wetenschap. Op het eerste gezicht twee totaal verschillende werelden maar toch delen ze een aantal gemeenschappelijke factoren: de intrinsieke motivatie om altijd te blijven leren en te investeren in (persoonlijke) ontwikkeling op een gezonde manier.

   

 • Willem Philipsen

  Willem was in mei 2006 23 jaar oud en op weg om tot de top van de Nederlandse muziekscene te gaan horen. Tot het noodlot toesloeg en hij een herseninfarct kreeg. Willem neemt hij zijn toehoorder mee in zijn zoektocht naar zingeving en het creëren van nieuwe kansen als je met 1-0 achterstaat in het leven.

   

 • Niek van den Adel

  In 2010 ging Niek onderuit met zijn motor en belandde hij in een rolstoel. In zijn inspiratiesessies maakt hij vaak gebruik van zijn eigen ervaringen. Hij neemt de zaal mee in verhalen over dienstverlening. Met een lach en een traan zit u de gehele tijd op het puntje van uw stoel.