Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Tijdperk van chaos
Bewaar als favoriet

Adjiedj Bakas: Welkom in het Tijdperk van Chaos

Tariefindicatie: Boven 4000 Euro

Adjiedj Bakas is een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter op congressen, strategiesessies en andere gelegenheden. In deze lezing deelt hij allerlei inzichten waardoor duidelijk wordt dat alle grote veranderingen vooraf worden gegaan door chaos.

Adjiedj Bakas: Welkom in het Tijdperk van Chaos

De lezing van Adjiedj Bakas over de nabije toekomst (postcorona)

Alle grote veranderingen worden voorafgegaan door chaos. Veranderingen en innovaties verlopen vaak geleidelijk, maar eens in de zoveel tijd verlopen ze razend snel. Deze revolutionaire periodes, zoals de Renaissance en de Industriële Revolutie, werden voorafgegaan door een periode van chaos. In Florence overleed bijvoorbeeld in zo’n chaotische periode een derde van de bevolking aan de Pest, terwijl de stad tegelijkertijd een vermaard centrum van innovatie werd. Daarna begon daar de Renaissance.

Chaos (xάος, leegte) is in de Griekse mythologie het Niets waaruit de eerste goden ontstonden.. Chaos wordt wel voorgesteld als een bodemloze leegte waar alles eindeloos valt; niet naar beneden, want er is geen enkele oriëntatie mogelijk, maar alle kanten op. Uit deze uitgestrekte malende wanorde ontstond uiteindelijk een nieuwe orde

De corona-pandemie is inmiddels uitgelopen op een chaos. Wie een evenement wil organiseren of door de wereld wil reizen, begeeft zich in een mijnenveld van regeltjes van wat wel en niet kan en mag. En ieder moment kunnen de regeltjes anders zijn als de verkeerslichten van kleur verschieten.

Misschien komt het ook omdat de leiders de pandemie zijn gaan koesteren. Zolang die op een laag pitje door suddert met vijfde, zesde en zevende golven, met evenzoveel inentingsronden, hoeven ze niet aan andere structurele problemen te denken. Corona is een ideale afleidingsmanoeuvre die het rechtvaardigt eindeloos geld bij te drukken om te voorkomen dat het volk gaat morren en die de grote noden weet te verdoezelen.

Politici vrezen de tijd dat schoon schip moet worden gemaakt. Ineens worden de echte uitdagingen weer duidelijk: de massa-immigratie, islamitisch terrorisme, energiezekerheid, vergrijzing, onszelf aanpassen aan klimaatverandering, de gigantische schulden in de hele wereld, de economische en politieke machtsstrijd tussen de VS en China, de enorme ongelijkheid, de op zelfvernietiging van het Westen gerichte crypto-communistische Woke-beweging en Klimaatkerk die dagelijks in de media strooien met ondergangsporno, en de onzekere toekomst van de EU en de euro.

De coronapandemie is meer dan de bankencrisis van 2008 een historische ommekeer. Het vormt het startpunt van een nieuwe structurele supercyclus. Na die van de eerste globaliseringsgolf (1860-1914), oorlog en depressie (1914-1945), de Bretton Woods-periode (1945-1970), de hoge inflatie (1970-1980) en de hyperglobaliseringsgolf (1980-2020) wacht nu wat Jim Reid, de strateeg van Deutsche Bank, the Era of Disorder noemt, het Tijdperk van de Wanorde. Ik verkies dit het Tijdperk van Chaos te noemen, waarbij ik teruggrijp op de oudgriekse betekenis van chaos. En chaos staat dan niet voor wanorde maar voor schuivende panelen. Oude machthebbers maken plaats voor nieuwe, oude machtsverhoudingen worden vervangen door nieuwe, duizelingwekkende innovaties buitelen over elkaar heen, oude businessmodellen worden vervangen door nieuwe.

Hierin zal China de grootste economie in de wereld worden, zal Europa weer desintegreren en zullen millennials samen met generatie Z door de Z-bellie de macht grijpen ten koste van de babyboomers. De afgelopen veertig jaar werden gekenmerkt door de enorme groei van de mondiale beroepsbevolking, vooral door de opkomst in China. Hierdoor waren de reële loongroei en de inflatie matig en explodeerde de ongelijkheid. Maar die periode is voorbij. Er dreigt een enorm tekort aan werkenden – dat blijkt al bij de eerste voorzichtige stappen uit deze crisis hier – vanwege de vergrijzing en de slowbalisering.

Niet alleen de economie zal structureel veranderen, maar ook het financieel-monetaire stelsel, de politiek, de zorg, het openbaar bestuur en onze leefstijlen. De Verliezers van de Vooruitgang, die op dit moment zoveel moeite hebben om op de huizenmarkt te komen, zullen in aantallen de babyboomers overstijgen en grote veranderingen bewerkstelligen in de belastingstelsels. Belastingontwijking wordt moeilijker gemaakt, belastingen gaan omhoog, want alle overheden hebben geld nodig. Winstbelastingen gaan omhoog, maar ook die op inkomens, vermogens, nalatenschappen en vastgoed. Er komt een herverdeling aan tussen de generaties. Nu al zijn binnen de G7 en G20 afspraken gemaakt over de totstandkoming van een wereldwijde minimumbelasting op winsten.Dat is pas het begin.

De conjuncturele gevolgen van corona zijn achteraf beperkt gebleven, maar de structurele zullen een nieuw tijdsgewricht inluiden. Welkom in het Tijdperk van Chaos!

Geïnteresseerd in de lezing ‘Welkom in het Tijdperk van Chaos’?

Heb je nog vragen of wil je een offerte van ons ontvangen? Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of bel ons op 072 – 750 74 22. Wij helpen je graag verder.

Bewaar als favoriet

Beoordelingen

Beschikbaarheid en informatie

Adjiedj Bakas: Welkom in het Tijdperk van Chaos

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

8,9 op basis van +1200 reviews

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid