Megatrends Werk
Volgens de gezaghebbende Singularity University verliest de komende 10 tot 15 jaar ruim 80 procent van de mensen hun huidige baan. Oude banen verdwijnen, nieuwe komen ervoor in de plaats. Sinds 1850 werd de werkweek steeds verder ingekort ,van 70 uur toen naar 35 uur nu. We koersen af op een nog kortere werkweek, herverdeling van betaald en onbetaald werk in de participatiesamenleving en recht op betaald werk voor minimaal een dag per week, als alternatief voor uitkeringen en basisinkomen. De toekomst van werk wordt een hele andere dan menigeen nu nog denkt.

De snelle technologische vernieuwing die onze tijd kenmerkt komt met voor- en nadelen. Een van de nadelen is dat we op korte termijn te maken krijgen met toenemende werkloosheid, omdat software en robots veel werk overnemen. Het zijn met name de middenbanen, bijvoorbeeld in de administratie, die hier last van hebben. De middenklassen, die al danig te lijden hadden onder de crisis van 2008, krijgen wederom de klappen te verduren. Tegelijkertijd zorgt nieuwe technologie voor allerhande nieuwe mogelijkheden, ook op professioneel vlak.

Adjiedj Bakas komt in deze lezing met bestaande en nieuwe beroepen die de burgers kans van slagen geven in de komende tijd. Er zitten bekende beroepen tussen, zoals die van bioloog of detective, maar ook nieuwe, zoals die van corporate disruptor of chief data officer. De vaste baan is op zijn retour en steeds meer mensen werken op freelance basis. Soms wisselen ze freelance klussen af met tijdelijke contracten, iets wat een ‘hybride arbeidsrelatie’ wordt genoemd. Daarnaast zullen ook steeds meer mensen hun geld bij elkaar garen via losse klusjes, iets wat Bakas ‘hosselen’ noemt.

Ondanks alles is Bakas optimistisch over de huidige ontwikkelingen. Nieuwe technologie zorgt er op den duur namelijk voor dat er meer welvaart wordt gecreëerd door minder mensen. Het gaat er in de toekomst dan ook niet zozeer om dat iedereen fulltime werkt, maar dat het werk eerlijker wordt verdeeld en dat mensen inkomenszekerheid hebben en hun geluk leren organiseren in een gezonde work-life-balance.

Lezing Adjiedj Bakas over Megatrends Werk boeken?
Lezing Adjiedj Bakas over Megatrends Werk boeken? Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier.

Tariefindicatie: 3000 - 4000 Euro

Schrijf nu een recensie


Submit your review
* Required Field

Gerelateerde sprekers

 • Adjiedj Bakas: Lezing Trends 2017

  Welke trends en ontwikkelingen zijn er waar te nemen in 2017 – volgens de Chinezen het Jaar van de Haan – en hoe transformeren die de komende jaren het bedrijfsleven en hun verdienmodellen? Wat voor invloed hebben deze trends op ondernemerschap, consument en samenleving? Bakas neemt het publiek de nabije toekomst in. Tastbaar, herkenbaar en tegelijkertijd verrassend.

   

 • Adjiedj Bakas: Lezing Megatrends MKB

  MKB-ers moeten meer sales-gedreven worden en hun marketing en communicatie moderniseren en slimmer gebruikmaken van de mogelijkheden en kansen die de digitale transformatie hen biedt. MKB-ers moeten beter samenwerken, hun lobby beter organiseren en co-creatie en co-makership omarmen. Adjiedj Bakas komt met aansprekende voorbeelden, tips en waardevolle adviezen.

   

 • Adjiedj Bakas: De Digitale Transformatie

  De Digitale Transformatie breekt nu echt door. Ze wordt door bedrijven strategisch ingezet om hun operationele organisatie efficiënter te maken, om hun waardenpropositie te verbeteren en om klanttevredenheid nog meer centraal te stellen. Het moment is bereikt dat alle grote digitale trends hun tipping point hebben bereikt. Ze versterken elkaar en vormen een digitale storm.

   

 • Adjiedj Bakas

  Adjiedj Bakas is een veelgevraagd spreker (circa 200 lezingen per jaar) en dagvoorzitter op congressen, strategiesessies en andere gelegenheden. Bakas geldt als boeiend, prikkelend, visionair, humoristisch en inspirerend. Hij spreekt onder meer over trends binnen de economie, technologie, voeding, overheid, zorg, arbeidsmarkt, spiritualiteit, liefde.