Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Megatrends werk
Bewaar als favoriet

Adjiedj Bakas: Megatrends Werk

Tariefindicatie: Boven 4000 Euro

Volgens de gezaghebbende Singularity University verliest de komende 10 tot 15 jaar ruim 80 procent van de mensen hun huidige baan. We koersen af op een nog kortere werkweek, herverdeling van betaald en onbetaald werk in de participatiesamenleving en recht op betaald werk voor minimaal een dag per week, als alternatief voor uitkeringen en basisinkomen. De toekomst van werk wordt een hele andere dan menigeen nu nog denkt.

Megatrends Werk

Volgens de gezaghebbende Singularity University verliest de komende 10 tot 15 jaar ruim 80 procent van de mensen hun huidige baan. Oude banen verdwijnen, nieuwe komen ervoor in de plaats. Sinds 1850 werd de werkweek steeds verder ingekort, van 70 uur toen naar 35 uur nu. We koersen af op een nog kortere werkweek, herverdeling van betaald en onbetaald werk in de participatiesamenleving en recht op betaald werk voor minimaal een dag per week, als alternatief voor uitkeringen en basisinkomen. De toekomst van werk wordt een hele andere dan menigeen nu nog denkt.

De snelle technologische vernieuwing die onze tijd kenmerkt komt met voor- en nadelen. Een van de nadelen is dat we op korte termijn te maken krijgen met toenemende werkloosheid, omdat software en robots veel werk overnemen. Het zijn met name de middenbanen, bijvoorbeeld in de administratie, die hier last van hebben. De middenklassen, die al danig te lijden hadden onder de crisis van 2008, krijgen wederom de klappen te verduren. Tegelijkertijd zorgt nieuwe technologie voor allerhande nieuwe mogelijkheden, ook op professioneel vlak.

Adjiedj Bakas komt in deze lezing met bestaande en nieuwe beroepen die de burgers kans van slagen geven in de komende tijd. Er zitten bekende beroepen tussen, zoals die van bioloog of detective, maar ook nieuwe, zoals die van corporate disruptor of chief data officer. De vaste baan is op zijn retour en steeds meer mensen werken op freelance basis. Soms wisselen ze freelance klussen af met tijdelijke contracten, iets wat een ‘hybride arbeidsrelatie’ wordt genoemd. Daarnaast zullen ook steeds meer mensen hun geld bij elkaar garen via losse klusjes, iets wat Bakas ‘hosselen’ noemt.

Ondanks alles is Bakas optimistisch over de huidige ontwikkelingen. Nieuwe technologie zorgt er op den duur namelijk voor dat er meer welvaart wordt gecreëerd door minder mensen. Het gaat er in de toekomst dan ook niet zozeer om dat iedereen fulltime werkt, maar dat het werk eerlijker wordt verdeeld en dat mensen inkomenszekerheid hebben en hun geluk leren organiseren in een gezonde work-life-balance.

Lezing Adjiedj Bakas over Megatrends Werk boeken?

Lezing Adjiedj Bakas over Megatrends Werk boeken? Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier.

Bewaar als favoriet

Beoordelingen

Beschikbaarheid en informatie

Adjiedj Bakas: Megatrends Werk

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

8,9 op basis van +1200 reviews

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid