Aan de sector Farm & Food de uitdaging om in 2050 zo’n 9 miljard mensen lekker en gezond eten te bieden tegen een redelijke prijs en op een duurzame manier. Nederlandse boeren produceren zo efficiënt, dat zij een voorbeeld zijn voor de wereld. Tegelijkertijd willen steeds minder jongeren boer worden. Wat is de toekomst van boeren? En hoe ontwikkelt de Farm & Food branche zich, mede in het licht van de huidige digitalisering?
Toekomst van Food en Farm
No farmers no food. De wereldbevolking groeit met netto 220.000 mensen per dag. Aan de sector Farm & Food de uitdaging om in 2050 zo’n 9 miljard mensen lekker en gezond eten te bieden tegen een redelijke prijs en op een duurzame manier, conform COP21, het Klimaatakkoord van Parijs. De komende 40 jaar is er meer voedsel nodig dan afgelopen 4.000 jaar. Nederlandse boeren produceren zo efficiënt, dat zij een voorbeeld zijn voor de wereld. Tegelijkertijd willen steeds minder jongeren boer worden. Wat is de toekomst van boeren? En hoe ontwikkelt de Farm & Food branche zich, mede in het licht van de huidige digitalisering?
Alleen al de vraag naar hoogwaardige eiwitten zal de komende decennia verdubbelen: groente, zuivel, eieren en vlees.We krijgen daarom een industriële landbouw: grootschaliger, technologischer en intensiever dan ooit. En we krijgen daarnaast kleinschalige biologische landbouw voor een groeiende nichemarkt. Vakkennis van beiden vervaagt en vermengt zich in de nieuwe foodindustrie: Organic meets GMO. Open innovatie, co-creatie en crowdsourcing veranderen de foodsector.
Genetische modificatie —die door de Inca’s al in 16de eeuws Peru werd toegepast— wordt normaal. Er komen nieuwe plantensoorten uit het lab. We gaan verspilling op slimme manieren tegen. Er komt gepersonaliseerd voedsel. En functional foods zitten in de lift. Rond 2050 kunnen we met 65 miljoen minder koeien voorzien in een verdubbeling van de vraag. Als de hele wereld zo productief is als de Nederlandse boer, dan hebben we nog maar een kwart van de hoeveelheid landbouwgrond nodig. De boer digitaliseert en robotiseert: drones houden straks bemestings-, bewaterings- en verdelgingsbehoefte van landbouwarealen in de gaten. Van koemest maken we kunstmest op maat, en fosfaten voor de landbouw worden gewonnen uit menselijke urine: pee for food!
De combinatie Food & Health wordt normaal. Over tien jaar is iedereen ‘op dieet’. Er komen foodapps. Het platteland krijgt een nieuwe rol: voor kleine boerderijtjes, boerenromantiek voor stedelingen, parttime living en voor meditatie en rust. De industriële landbouw wordt geconcentreerd bij steden of op industrieterreinen. We krijgen verticale boerderijen voor groenten, klein fruit, vis en de veestapel. Vleesvervangers zijn in opmars en meer mensen worden flexitariërs. Er komen calorie-arme tussendoortjes. Er komen nieuwe verpakkingen en conserveringstechnieken. Nu gooien Europeanen 50 procent van het voor de Europese markt geproduceerde voedsel weg. In India bederft 40 procent van het voedsel tussen het moment van de oogst en het moment waarop het de consument bereikt. Dat wordt straks allemaal beter. We kunnen desnoods 24 miljard mensen te eten geven, en intussen landbouwgrond terug geven aan de natuur.
Lezing Adjiedj Bakas over Toekomst van Food en Farm boeken?
Lezing Adjiedj Bakas over Toekomst vanFood en Farm boeken? Neem vrijblijvend contact via het contactformulier?
Wij gebruiken cookies om jou de beste beleving van onze website te geven. Daarnaast gebruiken wij cookies om het verkeer op onze website te analyseren en om jou af en toe een gerichte advertentie te versturen. Accepteer alle cookies, pas jouw instellingen aan of bekijk ons privacybeleid
Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren terwijl je door de website navigeert. Van deze cookies worden de cookies die als noodzakelijk zijn gecategoriseerd in uw browser opgeslagen, omdat ze essentieel zijn voor de werking van basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe je deze website gebruikt en dit eventueel ook te gebruiken voor marketingdoeleinden. Deze cookies worden alleen met jouw toestemming in jouw browser opgeslagen. Je hebt ook de mogelijkheid om je af te melden voor deze cookies. Maar als je je afmeldt voor sommige van deze cookies, kan dit een effect hebben op jouw browse-ervaring.
Noodzakelijke cookies zijn absoluut noodzakelijk om de website goed te laten functioneren. Deze categorie bevat alleen cookies die zorgen voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website. Deze cookies slaan geen persoonlijke informatie op.
Alle cookies die mogelijk niet bijzonder noodzakelijk zijn voor het functioneren van de website en die specifiek worden gebruikt om persoonlijke gegevens van gebruikers te verzamelen via analyses, advertenties en andere ingesloten inhoud, worden niet-noodzakelijke cookies genoemd. Het is verplicht om toestemming van de gebruiker te verkrijgen voordat deze cookies op jouw website worden geplaatst.