Erik Scherder

“Het is mijn missie om voor een breed publiek de positieve effecten van een actieve leefstijl en verrijkte omgeving op het cognitief functioneren in het voetlicht te brengen. Om hiermee de kwaliteit van leven te bevorderen, en het beter functioneren in een werksituatie.” – Erik Scherder

Professor Erik Scherder (1951) is als hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit. Hij won meerdere keren de VU Onderwijsprijs. De jury schreef onder meer: “Erik is een van de weinige docenten waarbij studenten zo goed als alle colleges hebben gevolgd. Hoe leuk de vorige avond ook was, hoe laat het ook is geworden, de colleges van Scherder sla je niet over.”

Zijn talent werd herkend door de Universiteit van Nederland en door De Wereld Draait Door, waar hij een regelmatig en graag geziene gast is. Mag ik erbij staan?, vraagt Erik Scherder steevast wanneer hij uitleg geeft over het brein in DWDD. Zijn presentatiestijl en timing is opvallend. Ongeacht of hij voor een volle collegezaal staat, in een bomvolle studio met lopende camera’s of bij bijeenkomsten in het land, overal werkt zijn enthousiasme aanstekelijk. Als geen ander maakt Erik Scherder de wetenschap toegankelijk. Zijn colleges worden wel omschreven als ‘colleges met een lach en een traan. Inhoudelijk tot in de details voorbereid, met ruimte voor vragen én een ‘puntje van de stoel garantie’.

Inzetbaarheid

U kunt Erik Scherder via ons benaderen voor een lezing op uw medewerkersbijeenkomst of klantendag of voor een theatercollege.

Onderwerpen waar Erik Scherder over spreekt

 • Het brein en breinonderhoud
 • De relatie tussen beweging, gedrag en mentale gezondheid
 • Wat is werkstress en wat kunnen we er aan doen?
 • De werking van muziek in het brein
 • De werking van het geheugen
 • Dementie
 • De bijzondere breinen van  politie-/militairen/ brandweermensen enz  in relatie tot PTS
 • Pijn bij neurologische aandoeningen (dementie, Parkinson, MS)
 • NAH (Niet Aangeboren Hersenaandoeningen)
 • Thema “verandering, duurzaamheid / duurzame inzetbaarheid/ creativiteit”
 • Diversiteit / racisme / vooroordelen
 • Thema “Geluk” (ook het onderwerp van een nieuwe MAX Masterclass, uitgezonden in september 2019 via NPO 1)
 • Thema “Het Criminele Brein” (eveneens onderwerp van een nieuwe MAX Masterclass, uitgezonden in september 2019 via NPO 1)

Verrassende combinaties, duolezingen en theaterlezingen

Soms kan een andere spreker vanuit een muzikale of wetenschappelijke achtergrond of met een ervaringsverhaal het verhaal van Erik ondersteunen. Bijvoorbeeld Willem Philipsen die spreekt over zijn leven na zijn herseninfarct. De lezing over de werking van muziek in het brein kan soms in overleg aangevuld worden met een muzikant, zoals hij dat in het theater al eerder samen deed met Jan Vayne.

Over Erik Scherder

Erik Scherder is een Nederlandse neuropsycholoog die verbonden is aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Scherder voltooide in 1980 de opleiding tot fysiotherapeut en was vervolgens werkzaam in de Valeriuskliniek in Amsterdam. Daarna volgde hij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam de studie psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie. Waarin hij in 1995 promoveerde. Daarna volgde een benoeming tot hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de RUG in Groningen. Enkele jaren later keerde hij terug naar de VU in Amsterdam, waar hij sindsdien als hoogleraar leiding geeft aan de afdeling Klinische Neuropsychologie.

Door de jaren heen heeft Erik Scherder zowel aan de RUG in Groningen als aan de VU in Amsterdam onderwijsprijzen gekregen. In 2013 werd hij door Alexander Klöpping uitgenodigd om mee te werken aan de Universiteit van Nederland, een initiatief dat erop gericht is wetenschappelijke kennis voor iedereen toegankelijk te maken, ook buiten de muren van de universiteit. Naar aanleiding daarvan volgden uitnodigingen voor De Wereld Draait Door en in 2015 ook drie afleveringen van DWDD University, waarin het functioneren en stoornissen/aandoeningen van het brein op een voor ieder begrijpelijke manier voor het voetlicht zijn gebracht. Ook verscheen in 2014 zijn boek Laat je hersenen niet zitten, dat op toegankelijke wijze de invloed van beweging op de hersenen omschrijft.

Erik Scherder inhuren of boeken voor een lezing of als gastspreker voor uw zakelijke bijeenkomst?

Een presentatie van Erik Scherder is een onvergetelijke ervaring. Met name danzkij zijn enorme aanbod van kennis en het enthousiasme waarop hij dit brengt. Al met al een lezing van formaat.

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier aan de rechterzijde van de pagina. Of telefonisch via 072 750 74 22.

Tariefindicatie: Tarief op aanvraag

Schrijf nu een recensie


Submit your review
* Required Field

Erik Scherder SKU UPC Model

Jochem Nooyen wist tijdens ons evenement met zijn show naadloos aan te sluiten op ons thema: veiligheid zichtbaar en voelbaar. Hij liet een zaal van r

Jan 10, 2020 by Anonymous
Bedrijfsnaam: CPOV 

Jochem Nooyen wist tijdens ons evenement met zijn show naadloos aan te sluiten op ons thema: veiligheid zichtbaar en voelbaar. Hij liet een zaal van ruim 150 gasten ervaren hoe snel je een menselijke denk/waarnemingsfout kunt maken en hoe dit kan leiden tot een onveilige situatie, hierbij werd feilloos de link naar ons werkveld gelegd. Daarnaast was het ook gewoon genieten van de trucs die hij op het podium liet zijn en de interactie die hij met zjin publiek maakte. De samenwerking met DeSpreker hebben we als positief ervaren, alles is netjes doorgesproken en begeleid. Kortom, een succes!


Graag wil ik de heer Scherder bedanken voor zijn boek, Laat je hersenen niet zitten. Ikzelf heb in 2014 een hersenbloeding gehad en ben door het lezen

Feb 03, 2019 by Anonymous
Bedrijfsnaam: Graag wil ik de heer Eric Scherder bedanken voor zijn boek Laat je hersenen niet zitten. Ikzelf heb in 2014 een hersenbloeding gehad en ben dit boek 

Graag wil ik de heer Scherder bedanken voor zijn boek, Laat je hersenen niet zitten. Ikzelf heb in 2014 een hersenbloeding gehad en ben door het lezen van het boek eleke dag minstens een half uur gaan lopen.


Graag wil ik Erik Scherder bedanken.Hij heeft bijgedragen aan wat velen hebben omschreven als 'het beste congres tot nu toe'.Hij had een geweldige

Jan 14, 2019 by Anonymous
Bedrijfsnaam: Hotellotop 

Graag wil ik Erik Scherder bedanken.
Hij heeft bijgedragen aan wat velen hebben omschreven als 'het beste congres tot nu toe'.
Hij had een geweldige connectie met het publiek en zijn verhaal was goed gelinkt aan de doelgroep.


5.0 5.0 8 8 Jochem Nooyen wist tijdens ons evenement met zijn show naadloos aan te sluiten op ons thema: veiligheid zichtbaar en voelbaar. Hij liet een zaal van ruim 150 gasten ervaren hoe sne Erik Scherder
Page:
123