Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Slowbalisering
Bewaar als favoriet

Adjiedj Bakas: Lezing Kapitalisme en Slowbalisering

Tariefindicatie: Boven 4000 Euro

Het moderne kapitalisme, hoe succesvol ook, bevat weeffouten. Daardoor bijt het succes het kapitalisme in de eigen staart. Activistische burgers verenigen zich tegen uitwassen van het Graaikapitalisme en ijveren voor Karmakapitalisme. Vooral de digitalisering zorgde de afgelopen jaren voor steeds meer macht bij burgers. Globalisering gaat een tandje langzamer en verandert in Slowbalisering.

Kapitalisme en Slowbalisering
Het kapitalisme is het beste dat de mens ooit bedacht. Dankzij het kapitalisme konden we ons als mensheid in de laatste 500 jaar vele malen sneller ontwikkelen dan in de 5.000 jaar ervoor. We leven nu langer en in een betere conditie, we zijn welvarender (ook de armen zijn er beter aan toe), we realiseren meer innovaties en hebben in de huidige kenniseconomie de beschikking over ongekende hoeveelheden informatie en kennis. What’s next?

Het moderne kapitalisme, hoe succesvol ook, bevat weeffouten. Daardoor bijt het succes het kapitalisme in de eigen staart. Velen hebben nu TV, internet en smartphones en zien waar het in de wereld beter toeven is. En ze hebben nu geld om mensensmokkelaars te betalen en via GPS op de smartphone kennis te delen over de beste migratieroutes. De Grote Volksverhuizing van de 21ste eeuw is daarmee een direct gevolg van het succes van het kapitalisme. Ze leidt de komende jaren tot grote sociale onrust en wellicht tot het einde van Europa zoals we dan nu kennen.

Tegelijkertijd is een bottom-up empowerment beweging van burgers ontstaan. Met underground media, gefaciliteerd door internet, verenigen activistische burgers zich tegen uitwassen van het Graaikapitalisme en ijveren ze voor Karmakapitalisme, een concept dat ook door verlichte elites omarmd wordt. Niet de banken zijn failliet door de crisis, het hele financieel-economisch systeem is failliet en de middenklasse betaalt het grootste deel van de prijs. Het kapitalistisch systeem was altijd afhankelijk van 2 variabelen: de markt en de staat. Sommige economen pleiten voor meer ruimte voor de vrije markt, anderen pleiten juist voor meer staatsinvloed.

Maar er lijkt anno 2021 een nieuwe variabele in het spel: individuele economische actoren die tezamen een krachtige menigte, een ‘crowd’ vormen. Vooral de digitalisering zorgde de afgelopen jaren voor steeds meer macht bij burgers. We hebben tegenwoordig toegang tot praktisch alle kennis van de wereld en computerkracht die vroeger was voorbehouden aan grote ondernemingen valt tegenwoordig zo door start-up’s en MKB’ers in te huren. Met een 3D-printer kunnen we onze ontwerpen zo in verkoopbare producten omzetten, en het internet gebruiken als verkoopkanaal. En via crowdfunding kunnen we onze bedrijvigheid financieren. Digitalisering en globalisering maakten van passieve consumenten actieve prosumenten-financiers. Ondertussen lijkt onze overheid steeds minder grip te hebben op samenleving en economie, terwijl de lage rentes ook zorgen voor steeds minder macht van de markt. Globalisering gaat een tandje langzamer en verandert in Slowbalisering.

Lezing Adjiedj Bakas over Kapitalisme en Slowbalisering boeken?
Lezing Adjiedj Bakas over Kapitalisme en Slowbalisering boeken? Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier.

Bewaar als favoriet

Meer videos

Beoordelingen

Beschikbaarheid en informatie

Adjiedj Bakas: Lezing Kapitalisme en Slowbalisering

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

8,9 op basis van +1200 reviews

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid