HomeBekende Nederlandse spreker Erik Scherder

Erik Scherder

Tariefindicatie: Tarief op aanvraag
"Het is mijn missie om voor een breed publiek de positieve effecten van een actieve leefstijl en verrijkte omgeving op het cognitief functioneren in het voetlicht te brengen. Om hiermee de kwaliteit van leven te bevorderen, en het beter functioneren in een werksituatie." - Erik Scherder
Vraag vrijblijvend informatie

Erik Scherder

Professor Erik Scherder (1951) is als hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit. Hij won meerdere keren de VU Onderwijsprijs. De jury schreef onder meer: “Erik is een van de weinige docenten waarbij studenten zo goed als alle colleges hebben gevolgd. Hoe leuk de vorige avond ook was, hoe laat het ook is geworden, de colleges van Scherder sla je niet over.

Zijn talent werd herkend door de Universiteit van Nederland en door De Wereld Draait Door, waar hij een regelmatig en graag geziene gast is. Mag ik erbij staan?, vraagt Erik Scherder steevast wanneer hij uitleg geeft over het brein in DWDD. Zijn presentatiestijl en timing is opvallend. Ongeacht of hij voor een volle collegezaal staat, in een bomvolle studio met lopende camera’s of bij bijeenkomsten in het land, overal werkt zijn enthousiasme aanstekelijk. Als geen ander maakt Erik Scherder de wetenschap toegankelijk. Zijn colleges worden wel omschreven als ‘colleges met een lach en een traan. Inhoudelijk tot in de details voorbereid, met ruimte voor vragen én een ‘puntje van de stoel garantie’.

Onderwerpen waar Erik Scherder over spreekt

 • Het brein en breinonderhoud
 • De relatie tussen beweging, gedrag en mentale gezondheid
 • Wat is werkstress en wat kunnen we er aan doen?
 • De werking van muziek in het brein
 • De werking van het geheugen
 • Dementie
 • De bijzondere breinen van  politie-/militairen/ brandweermensen in relatie tot PTS
 • Pijn bij neurologische aandoeningen (dementie, Parkinson, MS)
 • NAH (Niet Aangeboren Hersenaandoeningen)
 • Thema “verandering, duurzaamheid / duurzame inzetbaarheid/ creativiteit”
 • Diversiteit / racisme / vooroordelen
 • Thema ‘Geluk’
 • Thema ‘Het Criminele Brein’
 • Maak ook kennis met de online lezingen van Erik, zoals zijn webinar ‘Uitdagingen voor het brein’.

Verrassende combinaties, duolezingen en theaterlezingen

Soms kan een andere spreker vanuit een muzikale of wetenschappelijke achtergrond of met een ervaringsverhaal het verhaal van Erik ondersteunen. Bijvoorbeeld Willem Philipsen die spreekt over zijn leven na zijn herseninfarct. De lezing over de werking van muziek in het brein kan soms in overleg aangevuld worden met een muzikant, zoals hij dat in het theater al eerder samen deed met Jan Vayne.

Over Erik Scherder

Erik Scherder is een Nederlandse neuropsycholoog die verbonden is aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Scherder voltooide in 1980 de opleiding tot fysiotherapeut en was vervolgens werkzaam in de Valeriuskliniek in Amsterdam. Daarna volgde hij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam de studie psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie. Waarin hij in 1995 promoveerde. Daarna volgde een benoeming tot hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de RUG in Groningen. Enkele jaren later keerde hij terug naar de VU in Amsterdam, waar hij sindsdien als hoogleraar leiding geeft aan de afdeling Klinische Neuropsychologie.

Door de jaren heen heeft Erik Scherder zowel aan de RUG in Groningen als aan de VU in Amsterdam onderwijsprijzen gekregen. In 2013 werd hij door Alexander Klöpping uitgenodigd om mee te werken aan de Universiteit van Nederland, een initiatief dat erop gericht is wetenschappelijke kennis voor iedereen toegankelijk te maken, ook buiten de muren van de universiteit. Naar aanleiding daarvan volgden uitnodigingen voor De Wereld Draait Door en in 2015 ook drie afleveringen van DWDD University, waarin het functioneren en stoornissen/aandoeningen van het brein op een voor ieder begrijpelijke manier voor het voetlicht zijn gebracht. Ook verscheen in 2014 zijn boek Laat je hersenen niet zitten, dat op toegankelijke wijze de invloed van beweging op de hersenen omschrijft.

Erik Scherder inhuren of boeken voor een lezing of als gastspreker voor uw zakelijke bijeenkomst?

Een presentatie van Erik Scherder is een onvergetelijke ervaring door zijn enorme aanbod van kennis én het enthousiasme waarmee hij dit brengt. Al met al een lezing van formaat.

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of telefonisch via 072 750 74 22. Wij helpen je graag verder.

Meer video’s

Recensies

Schrijf nu een recensie


Verstuur jouw review
* Verplicht veld

Erik Scherder SKU UPC Model

Op 24 mei was het dan eindelijk zover. Een lezing voor onze medewerkers met als spreker Erik Scherder. In de voorbespreking is besproken waar de behoe

May 30, 2018 by Anonymous
Bedrijfsnaam: Axioncontinu 

Op 24 mei was het dan eindelijk zover. Een lezing voor onze medewerkers met als spreker Erik Scherder. In de voorbespreking is besproken waar de behoefte van de organisatie lag en daar is ruim voldoende aandacht aan besteedt tijdens de lezing.
Vierhonderd zeer enthousiaste medewerkers hebben een fantastische middag gehad. Erik nam alle tijd voor de vragen achteraf en veel jonge fans uit de zaal wilde een selfie. Ook dit was geen probleem.
Al met al een hele bijzondere middag.


Wij hebben allemaal heel erg genoten van de bijeenkomst met Erik Scherder; inspirerend, interessant, motiverend en vol met humor. Medewerkers waren er

Jul 10, 2017 by Anonymous
Bedrijfsnaam: 's Heeren Loo Zorggroep 

Wij hebben allemaal heel erg genoten van de bijeenkomst met Erik Scherder; inspirerend, interessant, motiverend en vol met humor. Medewerkers waren erg enthousiast over zijn verhaal en hij maakte ook nog een link met onze cliënten dus dat sprak erg aan.


De lezing van Erik Scherder is door onze medewerkers enthousiast ontvangen!

Apr 13, 2017 by Anonymous
Bedrijfsnaam: SWZ 

De lezing van Erik Scherder is door onze medewerkers enthousiast ontvangen!


5.0 5.0 11 11 Erik Scherder heeft een hele fijne presentatie gegeven. Vooraf en achteraf ook nog contact met hem gehad, dat was prettig. Via despreker is alles goed geregeld. Erik Scherder
Page:
1234

Christa

Erik Scherder heeft een hele fijne presentatie gegeven. Vooraf en achteraf ook nog contact met hem gehad, dat was prettig. Via despreker is alles goed geregeld.

Instituut Fysieke Veiligheid

Erik Scherder heeft voor ons landelijk inkoopseminar een geweldige voordracht gehouden, waarbij hij een goede connectie maakt met het thema: innovatie. Erik heeft op een zeer toegankelijke manier uitleg gegeven over welke invloed innovatief denken heeft op je brein. Hierbij gebruikt hij een humoristische, aansprekende wijze van informatieoverdracht, waardoor de aanwezigen een leerzaam en leuk uur hebben meegemaakt. De voorbespreking met Erik sloot 100% aan bij de voordracht, dus enorm tevreden over het resultaat.

UWV

Erik Scherder neemt op een inspirerende,humoristische, begrijpelijke manier het publiek mee in de complexe opbouw en werking van het brein.Beschikbaarheid en informatie Erik Scherder

 • 8,9 op basis van +620 reviews
 • Vrijblijvende offerte binnen 1 werkdag
 • Corona annulering = kosteloos verzetten
 • Meest gevraagde spreker van 2020