Erik Scherder

“Het is mijn missie om voor een breed publiek de positieve effecten van een actieve leefstijl en verrijkte omgeving op het cognitief functioneren in het voetlicht te brengen. Om hiermee de kwaliteit van leven te bevorderen, en het beter functioneren in een werksituatie.” – Erik Scherder

Professor Erik Scherder (1951) is als hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit. Hij won meerdere keren de VU Onderwijsprijs. De jury schreef onder meer: “Erik is een van de weinige docenten waarbij studenten zo goed als alle colleges hebben gevolgd. Hoe leuk de vorige avond ook was, hoe laat het ook is geworden, de colleges van Scherder sla je niet over.”

Zijn talent werd herkend door de Universiteit van Nederland en door De Wereld Draait Door, waar hij een regelmatig en graag geziene gast is. Mag ik erbij staan?, vraagt Erik Scherder steevast wanneer hij uitleg geeft over het brein in DWDD. Zijn presentatiestijl en timing is opvallend. Ongeacht of hij voor een volle collegezaal staat, in een bomvolle studio met lopende camera’s of bij bijeenkomsten in het land, overal werkt zijn enthousiasme aanstekelijk. Als geen ander maakt Erik Scherder de wetenschap toegankelijk. Zijn colleges worden wel omschreven als ‘colleges met een lach en een traan. Inhoudelijk tot in de details voorbereid, met ruimte voor vragen én een ‘puntje van de stoel garantie’.

Inzetbaarheid

U kunt Erik Scherder via ons benaderen voor een lezing op uw medewerkersbijeenkomst of klantendag of voor een theatercollege. Maak ook kennis met de online lezingen van Erik, zoals zijn webinar ‘Uitdagingen voor het brein’.

Onderwerpen waar Erik Scherder over spreekt

 • Het brein en breinonderhoud
 • De relatie tussen beweging, gedrag en mentale gezondheid
 • Wat is werkstress en wat kunnen we er aan doen?
 • De werking van muziek in het brein
 • De werking van het geheugen
 • Dementie
 • De bijzondere breinen van  politie-/militairen/ brandweermensen enz  in relatie tot PTS
 • Pijn bij neurologische aandoeningen (dementie, Parkinson, MS)
 • NAH (Niet Aangeboren Hersenaandoeningen)
 • Thema “verandering, duurzaamheid / duurzame inzetbaarheid/ creativiteit”
 • Diversiteit / racisme / vooroordelen
 • Thema “Geluk” (ook het onderwerp van een nieuwe MAX Masterclass, uitgezonden in september 2019 via NPO 1)
 • Thema “Het Criminele Brein” (eveneens onderwerp van een nieuwe MAX Masterclass, uitgezonden in september 2019 via NPO 1)

Verrassende combinaties, duolezingen en theaterlezingen

Soms kan een andere spreker vanuit een muzikale of wetenschappelijke achtergrond of met een ervaringsverhaal het verhaal van Erik ondersteunen. Bijvoorbeeld Willem Philipsen die spreekt over zijn leven na zijn herseninfarct. De lezing over de werking van muziek in het brein kan soms in overleg aangevuld worden met een muzikant, zoals hij dat in het theater al eerder samen deed met Jan Vayne.

Over Erik Scherder

Erik Scherder is een Nederlandse neuropsycholoog die verbonden is aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Scherder voltooide in 1980 de opleiding tot fysiotherapeut en was vervolgens werkzaam in de Valeriuskliniek in Amsterdam. Daarna volgde hij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam de studie psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie. Waarin hij in 1995 promoveerde. Daarna volgde een benoeming tot hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de RUG in Groningen. Enkele jaren later keerde hij terug naar de VU in Amsterdam, waar hij sindsdien als hoogleraar leiding geeft aan de afdeling Klinische Neuropsychologie.

Door de jaren heen heeft Erik Scherder zowel aan de RUG in Groningen als aan de VU in Amsterdam onderwijsprijzen gekregen. In 2013 werd hij door Alexander Klöpping uitgenodigd om mee te werken aan de Universiteit van Nederland, een initiatief dat erop gericht is wetenschappelijke kennis voor iedereen toegankelijk te maken, ook buiten de muren van de universiteit. Naar aanleiding daarvan volgden uitnodigingen voor De Wereld Draait Door en in 2015 ook drie afleveringen van DWDD University, waarin het functioneren en stoornissen/aandoeningen van het brein op een voor ieder begrijpelijke manier voor het voetlicht zijn gebracht. Ook verscheen in 2014 zijn boek Laat je hersenen niet zitten, dat op toegankelijke wijze de invloed van beweging op de hersenen omschrijft.

Erik Scherder inhuren of boeken voor een lezing of als gastspreker voor uw zakelijke bijeenkomst?

Een presentatie van Erik Scherder is een onvergetelijke ervaring door zijn enorme aanbod van kennis én het enthousiasme waarmee hij dit brengt. Al met al een lezing van formaat.

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of telefonisch via 072 750 74 22. Wij helpen je graag verder.

Tariefindicatie: Tarief op aanvraag

Schrijf nu een recensie


Submit your review
* Required Field

Erik Scherder SKU UPC Model

Wij hebben allemaal heel erg genoten van de bijeenkomst met Erik Scherder; inspirerend, interessant, motiverend en vol met humor. Medewerkers waren er

Jul 10, 2017 by Anonymous
Bedrijfsnaam: 's Heeren Loo Zorggroep 

Wij hebben allemaal heel erg genoten van de bijeenkomst met Erik Scherder; inspirerend, interessant, motiverend en vol met humor. Medewerkers waren erg enthousiast over zijn verhaal en hij maakte ook nog een link met onze cliënten dus dat sprak erg aan.


De lezing van Erik Scherder is door onze medewerkers enthousiast ontvangen!

Apr 13, 2017 by Anonymous
Bedrijfsnaam: SWZ 

De lezing van Erik Scherder is door onze medewerkers enthousiast ontvangen!


De heer Scherder nam uitgebreid de tijd om voor te bespreken en zijn lezing kwam helemaal overeen met de briefing die we samen hadden doorgenomen. De

Mar 23, 2017 by Anonymous
Bedrijfsnaam: KLM Health Services 

De heer Scherder nam uitgebreid de tijd om voor te bespreken en zijn lezing kwam helemaal overeen met de briefing die we samen hadden doorgenomen. De lezing zelf is enorm enthousiast door de bezoekers ontvangen. Ook naderhand hebben wij nog zeer positieve reacties gekregen. Ik vond het leuk dat de heer Scherder niet direct na zijn lezing wegging, maar bleef luisteren naar de overige lezingen. Dat heb ik, maar ook mijn collega's en de bezoekers, zeer gewaardeerd.


5.0 5.0 10 10 Erik Scherder heeft voor ons landelijk inkoopseminar een geweldige voordracht gehouden, waarbij hij een goede connectie maakt met het thema: innovatie. Erik heeft op een zeer toega Erik Scherder
Page:
1234