Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Bewaar als favoriet

Erik Scherder

Tariefindicatie: Tarief op aanvraag

Professor Erik Scherder is als hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit. Hij spreekt over de thema’s: Het brein en breinonderhoud, de relatie tussen beweging, gedrag en mentale gezondheid, werkstress en het geheugen.

Bewaar als favoriet
Ja, ik wil een vrijblijvende aanvraag doen

Of bekijk een video

MBO Rijnland

Erik Scherder heeft een hele fijne presentatie gegeven. Vooraf en achteraf ook nog contact met hem gehad, dat was prettig. Via despreker is alles goed geregeld

Instituut Fysieke Veiligheid

Erik Scherder heeft voor ons landelijk inkoopseminar een geweldige voordracht gehouden, waarbij hij een goede connectie maakt met het thema: innovatie. Erik heeft op een zeer toegankelijke manier uitleg gegeven over welke invloed innovatief denken heeft op je brein. Hierbij gebruikt hij een humoristische, aansprekende wijze van informatieoverdracht, waardoor de aanwezigen een leerzaam en leuk uur hebben meegemaakt. De voorbespreking met Erik sloot 100% aan bij de voordracht, dus enorm tevreden over het resultaat.

UWV

Erik Scherder neemt op een inspirerende,humoristische, begrijpelijke manier het publiek mee in de complexe opbouw en werking van het brein.

Erik Scherder

Professor Erik Scherder is als hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit. Scherder is een bijzonder bevlogen spreker, die met zijn onderzoek met name focust op de positieve effecten van beweging op het functioneren van ons brein. Hij won meerdere keren de VU Onderwijsprijs. De jury schreef onder meer: “Erik is een van de weinige docenten waarbij studenten zo goed als alle colleges hebben gevolgd. Hoe leuk de vorige avond ook was, hoe laat het ook is geworden, de colleges van Scherder sla je niet over.

Zijn talent werd herkend door de Universiteit van Nederland en door De Wereld Draait Door, waar hij een regelmatig en graag geziene gast is. Mag ik erbij staan?, vraagt Erik Scherder steevast wanneer hij uitleg geeft over het brein in DWDD.

]Ongeacht of hij voor een volle collegezaal staat, in een bomvolle studio met lopende camera’s of bij bijeenkomsten in het land, overal werkt zijn enthousiasme aanstekelijk. Als geen ander maakt Erik Scherder de wetenschap toegankelijk. Zijn colleges worden wel omschreven als ‘colleges met een lach en een traan. Inhoudelijk tot in de details voorbereid, met ruimte voor vragen én een ‘puntje van de stoel garantie’.

Onderwerpen waar Erik Scherder over spreekt

 • Het brein en breinonderhoud
 • De relatie tussen beweging, gedrag en mentale gezondheid
 • Wat is werkstress en wat kunnen we er aan doen?
 • De werking van muziek in het brein
 • De werking van het geheugen
 • Dementie
 • De bijzondere breinen van  politie-/militairen/ brandweermensen in relatie tot PTS
 • Pijn bij neurologische aandoeningen (dementie, Parkinson, MS)
 • NAH (Niet Aangeboren Hersenaandoeningen)
 • Thema ‘verandering, duurzaamheid / duurzame inzetbaarheid/ creativiteit’
 • Diversiteit / racisme / vooroordelen
 • Thema ‘Geluk’
 • Thema ‘Het Criminele Brein’
 • Maak ook kennis met de online lezingen van Erik, zoals zijn webinar ‘Uitdagingen voor het brein’.

Verrassende combinaties, duolezingen en theaterlezingen

Soms kan een andere spreker vanuit een muzikale of wetenschappelijke achtergrond of met een ervaringsverhaal het verhaal van Erik ondersteunen. Bijvoorbeeld Willem Philipsen die spreekt over zijn leven na zijn herseninfarct. De lezing over de werking van muziek in het brein kan soms in overleg aangevuld worden met een muzikant, zoals hij dat in het theater al eerder samen deed met Jan Vayne.

Over Erik Scherder

Erik Scherder is een Nederlandse neuropsycholoog die verbonden is aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Scherder voltooide in 1980 de opleiding tot fysiotherapeut en was vervolgens werkzaam in de Valeriuskliniek in Amsterdam. Daarna volgde hij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam de studie psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie. Waarin hij in 1995 promoveerde. Daarna volgde een benoeming tot hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de RUG in Groningen. Enkele jaren later keerde hij terug naar de VU in Amsterdam, waar hij sindsdien als hoogleraar leiding geeft aan de afdeling Klinische Neuropsychologie.

Door de jaren heen heeft Erik Scherder zowel aan de RUG in Groningen als aan de VU in Amsterdam onderwijsprijzen gekregen. In 2013 werd hij door Alexander Klöpping uitgenodigd om mee te werken aan de Universiteit van Nederland, een initiatief dat erop gericht is wetenschappelijke kennis voor iedereen toegankelijk te maken, ook buiten de muren van de universiteit. Naar aanleiding daarvan volgden uitnodigingen voor De Wereld Draait Door en in 2015 ook drie afleveringen van DWDD University, waarin het functioneren en stoornissen/aandoeningen van het brein op een voor ieder begrijpelijke manier voor het voetlicht zijn gebracht.

Erik is auteur van de boeken:

 • Hart voor je Brein (2020) – over de pandemie ‘lichamelijke inactiviteit’. Over beweging en voeding voor hart en hersenen.
 • Professor S. en de gestolen Breinbril (2020) – Een kinderboek boordevol hersenweetjes
 • Hersenen willen lezen (2018) – de problemen met de leesvaardigheid is een groeiend probleem binnen Nederland. Terwijl lezen je juist uitdaagt, energie geeft, slimmer maakt en stimuleert.
 • Singing in the brain (2017) – over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen
 • Laat je hersenen niet zitten (2014) – Dit boek omschrijft op toegankelijke wijze de invloed van beweging op de hersenen.
 • Professor S. en de verslaafde koning (2019) – Een kinderboek over een avontuurlijke reis door je brein

Erik Scherder boeken voor een lezing voor uw zakelijke bijeenkomst?

Een presentatie van Erik Scherder is een onvergetelijke ervaring door zijn enorme aanbod van kennis én het enthousiasme waarmee hij dit brengt. Al met al een lezing van formaat.

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of telefonisch via 072 750 74 22. Wij helpen je graag verder.

Bewaar als favoriet

Meer video’s

Recensies

Schrijf nu een recensie


Verstuur jouw review
* Verplicht veld

Erik Scherder SKU UPC Model

Wij zochten iemand die onze 350 collega's zou kunnen inspireren, in hun kracht zou weten te zetten. Iemand als Erik Scherder van DWDD, al dachten we d

Feb 03, 2020 by Anonymous
Bedrijfsnaam: CPOV 

Wij zochten iemand die onze 350 collega's zou kunnen inspireren, in hun kracht zou weten te zetten. Iemand als Erik Scherder van DWDD, al dachten we dat dat niet mogelijk zou zijn voor een klein schoolbestuur. En voor onze specifieke behoefte : inspirerende input. Doordat Annemieke van de Spreker doorvroeg naar onze wensen en ideeën is Erik Scherder op onze inspiratiedag gekomen en heeft méér dan inspiratie gebracht: collega's gaan weer bevlogen aan het werk met zijn aanbevelingen, ten gunste van de leerlingen maar ook ten gunste van zichzelf. Wij hebben een geweldige dag gehad waar we met warme gevoelens op terugkijken!


Graag wil ik de heer Scherder bedanken voor zijn boek, Laat je hersenen niet zitten. Ikzelf heb in 2014 een hersenbloeding gehad en ben door het lezen

Feb 03, 2019 by Anonymous
Bedrijfsnaam: Graag wil ik de heer Eric Scherder bedanken voor zijn boek Laat je hersenen niet zitten. Ikzelf heb in 2014 een hersenbloeding gehad en ben dit boek 

Graag wil ik de heer Scherder bedanken voor zijn boek, Laat je hersenen niet zitten. Ikzelf heb in 2014 een hersenbloeding gehad en ben door het lezen van het boek eleke dag minstens een half uur gaan lopen.


Graag wil ik Erik Scherder bedanken.Hij heeft bijgedragen aan wat velen hebben omschreven als 'het beste congres tot nu toe'.Hij had een geweldige

Jan 14, 2019 by Anonymous
Bedrijfsnaam: Hotellotop 

Graag wil ik Erik Scherder bedanken.
Hij heeft bijgedragen aan wat velen hebben omschreven als 'het beste congres tot nu toe'.
Hij had een geweldige connectie met het publiek en zijn verhaal was goed gelinkt aan de doelgroep.


5.0 5.0 11 11 Erik Scherder heeft een hele fijne presentatie gegeven. Vooraf en achteraf ook nog contact met hem gehad, dat was prettig. Via despreker is alles goed geregeld Erik Scherder
Page:
1234

MBO Rijnland

Erik Scherder heeft een hele fijne presentatie gegeven. Vooraf en achteraf ook nog contact met hem gehad, dat was prettig. Via despreker is alles goed geregeld

Instituut Fysieke Veiligheid

Erik Scherder heeft voor ons landelijk inkoopseminar een geweldige voordracht gehouden, waarbij hij een goede connectie maakt met het thema: innovatie. Erik heeft op een zeer toegankelijke manier uitleg gegeven over welke invloed innovatief denken heeft op je brein. Hierbij gebruikt hij een humoristische, aansprekende wijze van informatieoverdracht, waardoor de aanwezigen een leerzaam en leuk uur hebben meegemaakt. De voorbespreking met Erik sloot 100% aan bij de voordracht, dus enorm tevreden over het resultaat.

UWV

Erik Scherder neemt op een inspirerende,humoristische, begrijpelijke manier het publiek mee in de complexe opbouw en werking van het brein.Beschikbaarheid en informatie Erik Scherder

 • 8,9 op basis van +620 reviews
 • Vrijblijvende offerte binnen 1 werkdag
 • Corona annulering = kosteloos verzetten
 • Meest gevraagde spreker van 2020