Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Steven Coutinho
Bewaar als favoriet

Steven Coutinho

Tariefindicatie: Boven 4000 Euro

Steven Coutinho is een auteur, bankdirecteur en veelgevraagde keynote speaker, die bekend staat om zijn inzichten over hoe ons zelfbeeld zorgt voor een fixed of growth mindset. Hij helpt organisaties met inzichten uit de neurowetenschap en evolutionaire psychologie hun bewustzijn uit te breiden – om creativiteit te ontketenen en verandering te bewerkstelligen.

Steven Coutinho

Steven Coutinho is een veelgevraagde keynote speaker en organisatiecoach die bekend staat om zijn inzichten over

  • Ons zelfbeeld zorgt voor een fixed of growth mindset*
  • Ons zelfbeeld ook zorgt voor gedrag gericht op inclusiviteit of juist exclusiviteit op de werkvloer en in samenlevingen.

Steven geeft aan dat hoe wij naar onszelf én naar anderen kijken afhangt van welke plaats wij denken in te nemen in een situationele hiërarchie (werkgever – werknemer / ouder – kind / politie agent – autobestuurder / “autochtoon” – “allochtoon” / enzovoorts). Het is vaak wie we denken wie we ‘zijn’ dat invulling geeft aan wie we denken dat iemand anders ‘is’; we stemmen ons gedrag op dat beeld af. Het is precies in dat beeld waar de transformatie het meeste kan plaatsvinden.

In zijn Who-What-How framework, gebaseerd op evolutionaire psychologie, geeft Steven organisaties een kader waarmee het zelfbeeld van mensen drastisch kan veranderen. Het resultaat is dat mensen zelf meer verantwoordelijkheid nemen, creativiteit ontketend wordt, discriminatie afneemt en organisaties sneller transformeren.

Steven houdt zich kortom bezig met de bewustwording ‘waarom wij doen wat we doen’, waarbij hij ook de evolutionaire drijfveren van ons gedrag als uitgangspunt gebruikt. Hij geeft daarnaast praktische handvatten om anders te kijken naar onszelf en de wereld. Om niet slechts beïnvloeding passief te ondergaan, maar deze ook actief te sturen.

Onderwerpen

  • Zelfbeeld en ontwikkeling
  • Diversiteit en inclusie: breken met vooroordelen
  • Organisatieverandering: succesvol veranderen
  • Bewust leiderschap: voorbij de evolutionaire valkuilen van ons brein (voor Senior Managers en CEOs)
  • Creativiteit: doorbreek gefixeerde gedachten
  • Cultuurverandering

Door in zijn lezingen evolutionaire psychologie en neurowetenschap te combineren met leuke experimenten, inspireert Steven je om bewuster te worden van jouw automatische gedachten en gedrag.

Achtergrond

Steven was tot voor kort werkzaam als CEO van de grootste bank van Suriname. Tijdens die periode heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de protesten tegen Desi Bouterse in 2020 die uiteindelijk hebben geleid tot het vallen van zijn regering (zie ook artikelen in New York Times, NRC en Parool). Hij heeft nu een Agora (middelbare) school opgestart in Curaçao om bewustzijn ook te verhogen onder jongeren. Voorheen was Steven verantwoordelijk voor de transformatie van de grootste Canadese Bank in het Caribisch gebied (Royal Bank). Hij is tevens actief geweest als economisch adviseur van enkele overheden en als strategie consultant in Europa.

Steven had zijn hele leven lang gezocht naar de oorsprong van gedrag en keuzes. Na een lange spirituele zoektocht vond hij inzicht in Vipassana meditatie: in stilte realiseerde hij zich dat keuzes komen uit de verhalen die ons uitleggen hoe “ik” zich verhoudt tot “de wereld”.

Auteur
In zijn boek ‘Breaking Rank: How to lead change when yesterday’s stories limit today’s choices‘ (2018) legt hij vervolgens de evolutie van ons brein uit, waar emoties vandaan komen, en ook hoe deze te reguleren om effectievere keuzes te maken. Hierbij legt hij de nadruk op de verhalen van ‘ik’ en ‘zij’ die niet alleen keuzes binnen organisaties beïnvloeden, maar ook etnische groeperingen en gehele  samenlevingen.

Steven is bovendien auteur van het boek ‘Influencers and Followers‘ (december 2023). Ontdek van wat je kiest hoeveel eigenlijk uit je eigen vrije wil is ’n hoeveel wordt beïnvloed door de wil van anderen.

*Over Fixed en Growth mindset

  • Bij een fixed mindset ben je van mening dat capaciteiten, vermogens en mogelijkheden vastliggen. Je wil fouten vermijden en je denkt voornamelijk in termen als ‘je kan het of je kan het niet‘. Verandering en ‘anders denken’ zijn zaken om te vermijden. Je beperkt hiermee jezelf in je groei (zowel zakelijk als privé).
  • Daartegenover staat een growth-mindset: je grijpt nieuwe mogelijkheden aan om iets nieuws te leren en je bepaalt je zelfbeeld niet op basis van wat je hebt bereikt.

Geïnteresseerd in een lezing van Steven Coutinho?

Na een bijdrage van Steven zijn mensen in organisaties bewuster van zichzelf. Om performance te verhogen, creativiteit te ontwaken en transformaties succesvoller te maken.

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of telefonisch via 072 – 750 7422.

Bewaar als favoriet

Meer videos

Beoordelingen

Beschikbaarheid en informatie

Steven Coutinho

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

8,9 op basis van +1200 reviews

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid