Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Ignar Rip
Bewaar als favoriet

Ignar Rip

Tariefindicatie: 950 - 1250 Euro

Het brein achter de MuziekGeluk-methodiek Ignar Rip geeft levendige lezingen en trainingen over het toepassen van muziek in de zorg, sport en op de werkvloer.

Ignar Rip

Muziek heeft vele positieve effecten op mensen. In de honderdduizenden onderzoeken over muziek staat altijd: “Muziek beïnvloedt stemming en humeur positief!” Misschien is dat wel de allergrootste kracht van muziek: dat ze je goed doet voelen. Dat ze je steunt en je helpt om over een drempel heen te komen. Behoefte aan handvatten om muziek binnen jullie organisatie effectiever te implementeren? Ignar Rip biedt verhelderende inzichten en een praktische aanpak.

Lezing 1: Muziek als briljante tool voor (gehandicapten)zorg

Met zijn MuziekGeluk-methodiek brengt Ignar Rip warmte in zorgprocessen. Waarom muziek integreren in gehandicaptenzorg? Er zijn minstens vier redenen:

  • Verhoogt welzijn van bewoners en cliënten
  • Om de kwaliteit van zorg te verhogen.
  • Om het werkplezier van zorgprofessionals te verhogen
  • Om de werkdruk / zorgzwaarte te verlagen.

Met individueel geselecteerde muziek kom je een stapje dichter bij de persoon, je doorbreekt beperkingen, werelden raken elkaar. Persoonlijke favoriete muziek creëert een sfeer van huiselijkheid, geborgenheid en veiligheid. Wanneer ziekte in ons leven komt is muziek geen luxe meer, maar een noodzaak. Muziek helpt op een manier die medicijnen niet kunnen. Want:

  • Luister jij naar je favoriete muziek voor of tijdens een operatie – dan heb je minder narcose nodig en herstel je beter en sneller.
  • Heb je Parkinson? Dan helpt muziek gemakkelijker te lopen.
  • Revalideren? Met muziek behaal je betere resultaten.
  • Bij kanker vermindert muziek pijn en geeft moed.
  • Muziek laat mensen met dementie even vergeten dat ze vergeten.
  • En in de laatste levensfase geeft muziek troost en kan het ons helpen om los te laten.

Doelgroep: Leer tijdens zijn trainingen hoe je muziek effectief kan inzetten bij: dementie, Parkinson, revalidatie, CVA, chronische pijn, ziekenhuisverblijf, autisme en palliatieve zorg. Begeleiders en verpleegkundigen die professioneel aan de slag gaan met muziek ervaren een verhoogde betrokkenheid met hun cliënten. Door het toegenomen welbevinden onder cliënten – ook en vooral tijdens zorghandelingen – verlaagt muziek bovendien de werkdruk, waardoor ook op die manier het werkplezier stijgt.

Lezing 2: Muziek op de werkvloer

Met muziek op de werkvloer wordt je gelukkiger, slimmer en … gezonder. Als werknemers de dag in een goed humeur beginnen, kan dat een enorme impact hebben op de prestaties van het bedrijf. Studies tonen aan dat stemmingen van ‘het begin van de werkdag’ je de hele dag bijblijven en de werkprestaties en productiviteit beïnvloeden. Muziek maakt je productiever. Maar niet iedere muziek. Hoe maak je eigen ‘productiviteit playlist’?

Muziek kan worden ingezet voor:

  • Focus – concentratie – hogere productiviteit
  • Minder stress, meer tevredenheid
  • Saai werk wordt leuker
  • Voorkomt problemen van thuis mee naar de zaal
  • Voorkomt problemen van werk mee naar huis nemen
  • Beheersen van werkstress
  • Teambuilding: in groepjes playlist maken – leer je je collega’s anders kennen.

Lezing 3: Muziek als SportBooster

Muziek is een legale drug voor atleten en recreatie sportersOnderzoeken bewijzen dat muziek je uithoudingsvermogen, concentratie, kracht en zelfvertrouwen verhoogt, je helpt om in je flow te komen en bovendien stress en onzekerheid vermindert. Rafael Nadal, Michael Phelps, James Cracknell, Allyson Felix, Lewis Hamilton luisteren vooraf hun wedstrijd naar muziek. Hiermee creëren ze een gemoedstoestand brengt, die deze sporters zo succesvol maakt. Onderzoek wijst uit dat het zelfs je prestaties met 20% kan verbeteren.

Maar hoe doe je dit? Welke muziek kan je voor het sporten het beste inzetten? Tijdens deze lezing slaat Ignar de brug tussen de wetenschappelijk onderzoeken en de praktijk.

Achtergrond Ignar Rip

Ignar heeft tien jaar lang voor zijn moeder met alzheimer gezorgd. Muziek was een vast onderdeel van zijn zorg. Pas later kwam hij erachter dat het inzetten van afspeellijsten horend bij een dagdeel of zorghandelingen niet zo heel gewoon is. Dit heeft geleid tot het schrijven van een methodiek waarmee men de juiste muziek kan achterhalen en hoe je deze muziek inzet bij zorghandelingen en op de verschillenden momenten van de dag. Resultaat: vermindering van agressie, onrust en onbegrepen gedrag. Verhoging van het welzijn van degene met dementie. Verlaging van de werkdruk en zorgzwaarte voor zowel verzorgenden als mantelzorgers.

Zo is het balletje gaan rollen en sindsdien traint Ignar verzorgenden, zzp’ers en mantelzorgers in Nederland, België en Engeland. Zo helpt hij zorgorganisaties om dementiezorg naar een (nog) hoger niveau te tillen.

Interesse in een lezing of workshop van Ignar Rip?

Samen met zijn enthousiasme en zijn Rotterdamse niet-lullen-maar- poetsen-mentaliteit maakt Ignar tot een unieke spreker en trainer.  Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of telefonisch via 072 – 750 74 22.

Bewaar als favoriet

Beoordelingen

Beschikbaarheid en informatie

Ignar Rip

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

8,9 op basis van +1200 reviews

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid