Willen jullie kansen creëren voor álle soorten leerlingen?

Sofie van de Waart
Bewaar als favoriet

Sofie van de Waart

Tariefindicatie: 2000 - 3000 Euro

Sofie geeft met humor en lef haar visie over het onderwijs, kansengelijkheid en hoogbegaafdheid. Ook daagt ze haar publiek uit om uit hun comfortzone te komen door hen te laten ervaren wat hoogbegaafde leerlingen nooit ervaren; iets nieuws leren.

School op de Berg Amersfoort

"Ons team heeft geboeid geluisterd naar Sofie. Ze sprak vol vuur over (hoogbegaafden)onderwijs en andere zaken. Ze heeft humor en is erg enthousiast. Na afloop kregen we haar boekje mee naar huis. Het was een goede afsluiting van onze tweedaagse!"

Sofie van de Waart

Sofie van de Waart houdt zich bezig met kansen creëren voor leerlingen. Of het nu gaat om leerlingen uit een wijk met minder kansen komen, die een bepaald etiketje hebben, hoogbegaafd zijn, langdurig thuiszitten of uit het praktijkonderwijs komen; als ze maar afwijken van het gemiddelde en niet in het standaard plaatje van de gemiddelde leerling passen. Sofie vindt het een mooie uitdaging om hen te helpen in hun zoektocht naar passend onderwijs.

Sofie zet haar tanden in ieder probleem dat ze tegen komt en laat niet los voor het geregeld is. Inclusief onderwijs creëer je juist door verschillen te erkennen. En passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen is een wassen neus, totdat je bereid bent buiten de gebaande paden te denken. Hoe je dat kan doen heeft ze veelvuldig beschreven in haar onderwijscolumns voor Trouw. Ook deelt ze graag haar inzichten op het podium met veel humor, lef en interactie.

Onderwerpen waar Sofie van de Waart over spreekt

  • Kansengelijkheid
  • Hoogbegaafdheid
  • Praktijk VWO: niet álle kinderen met een hoog IQ zijn geschikt als boekenwurm
  • Onderwijs algemeen: thema in overleg. Bijvoorbeeld de rol van de directeur, de belabberde staat van de lokalen, de salarissen en de schoolboekverkopers.

Achtergrond Sofie van de Waart

Na jarenlang voor de klas te hebben gestaan besloot Sofie ondernemer te worden. Ze opende een huiswerkinstituut dat ze binnen drie jaar kon verkopen. Toen vervolgens haar man in de begindagen van corona in het ziekenhuis belandde en zij haar baan als zelfstandige in het onderwijs kwijt dreigde te raken, kon ze als corona-columnist aan de slag. Hierdoor werd ze uiteindelijk onderwijs-columnist.

Sofie is auteur van ‘De Wereld van juf Sofie’ (2023), een boek vol radicale ideeën voor het onderwijs in 40 columns. Daarnaast komt er in het najaar van 2023 haar documentaire ‘Utopie van Sofie’ uit. Dit gaat over Explora Breda, een interessant en uniek project op het gebied van hoogbegaafdheid en kansengelijkheid.

Vrouw in de Media Award 2024
De Vrouw in de Media Award moedigt vrouwelijke experts en rolmodellen aan om zichtbaar in de media te zijn. In 2024 won Sofie deze Award. De jury koos unaniem voor haar: “Ze heeft een belangrijke boodschap en draagt die enthousiast en vasthoudend uit. Ze wordt door de stemmers gezien als een bruggenbouwer, die zich niet door obstakels van de wijs laat brengen.

Interesse in een lezing van Sofie van de Waart?

Sofie spreekt met humor en lef over vele aspecten van het onderwijs en zorgt ervoor dat uw publiek zelf ook wat leert- iets wat onderwijsmensen, gek genoeg, niet graag doen. Met haar ervaring voor de klas en haar voeten in de klei weet ze waar ze het over heeft, en ze schudt graag een publiek wakker om hen blijvend geïnspireerd naar huis te laten gaan.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 072 – 750 74 22. Wij helpen je graag verder.

Bewaar als favoriet

Talen: Nederlands,  Engels

Meer videos

Beoordelingen

Castenmiller

"Sofie was onze eerste spreker op onze inspiratiedag over meer- en hoogbegaafdheid in het onderwijs. Haar positieve energie, tempo, humor, er-geen-doekjes-omwinden-mentaliteit en vele praktijkvoorbeelden maakt dat de luisteraar van begin tot eind geboeid is en met een hoop nieuwe inzichten verder kan. Sofie weet waar ze het over heeft en baseert zich op zowel onderzoek als ook haar ruime eigen ervaring. Ik kan Sofie van harte aanbevelen! (Kim Castenmiller (veranderbegeleiding organisaties, hoogbegaafden en ondernemers)"

Dirk Anton van Mulligen (consultant begaafde (jong)volwassenen)

"Normaal gesproken geldt: "Those who can, do. Those who can't, teach." Sofie is een van de weinigen die het kan én daar aanstekelijk over kan vertellen. In haar geval over hoogbegaafdheid, ADHD/neurodiversiteit en onderwijs(vernieuwing). Als moderator van een event over hoogbegaafdheid heb ik Sofie leren kennen als een gedreven spreker die professioneel te werk gaat, zonder dat ze van haar presentatie zelf een kunstje of verplicht nummer maakt. Ik kijk er naar uit weer met haar samen te werken en raad haar van harte aan als spreker."

Nicole Teeuwen (sectorraad Praktijkonderwijs)

"Sofie is een enthousiaste, open en inspirerende dagvoorzitter. Ze verstaat de kunst om het moeilijke gesprek niet uit de weg te gaan, en toch een open sfeer in een groep te houden. Ze heeft een groot repertoire aan interventie- en begeleidingsstrategieën wat maakt dat ze bij veel verschillende soorten groepen past. Ook de verbinding tussen theorie en haar praktische ervaring is heel fijn!"

Suzan van Brussel, Associate Lector Avans Hogeschool Breda

"Sofie is een bevlogen spreker die de vierdejaars studenten van de pabo van Avans Hogeschool enthousiasmeerde over haar projecten én haar ondernemerschap in het onderwijs. Het contact met Sofie verliep vlot en ze bereidt zich goed voor. Ze spreekt kordaat en betrekt haar publiek op een interactieve wijze. Ze speelt goed in op vragen vanuit het publiek en bewaakt de tijd én het onderwerp. Het publiek verveelde zich niet door het vlotte tempo en de wijze waarop Sofie hen betrok door afwisseling in stellingen, afbeeldingen etc."

Beschikbaarheid en informatie

Sofie van de Waart

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

8,9 op basis van +1200 reviews

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid