Rini van Solingen

(prof.dr.ir.) Rini van Solingen is hoogleraar Global Software Engineering aan de Technische Universiteit Delft en tevens CTO bij Prowareness. Daarnaast is hij spreker en auteur. Hij geeft lezingen en schrijft boeken over snelheid en wendbaarheid van mensen en organisaties.

Stijl van presenteren: met humor
Rini kan complexe materie uitleggen op een humorvolle en begrijpelijke manier. Dat doet hij door het gebruik van simpele analogieën en het vertellen van concrete praktijkverhalen en anekdotes. Ook deelt hij simpele en krachtige modellen in zijn presentaties. En dat hoeft niet altijd serieus te zijn; er mag ook best gelachen worden.

Rini van Solingen gebruikt geen powerpoint. Tijdens zijn lezingen gebruikt hij twee flipcharts: de ene voor de centrale lijn van het verhaal en de andere voor de zijpaden. Op basis van een lezing en de gemaakte flipcharts wordt achteraf een hand-out verstrekt waarin de inhoud (met achterliggende materialen) gedeeld kan worden met de deelnemers.

Voorbeelden van lezingen

Onderwerpen die voorbij komen in lezingen van Rini van Solingen rond snelheid en wendbaarheid van mensen en organisaties, zijn:

 • Waarom zijn snelheid en wendbaarheid zo belangrijk?
 • Hoe maak je een organisatie snel en wendbaar?
 • Integrale wendbaarheid van organisaties en de transformatie daarheen; hoe doe je dat?
 • Leidinggeven aan zelforganisatie, samenwerking en zelfsturende teams.
 • Agile governance en cultuur –verandering in besturing en mindset: hoe, wat en waarom?
 • The good, the bad en the ugly van agile, DevOps, distributed teams en/of Scrum.
 • Hoe vergroot je je eigen wendbaarheid, snelheid en resultaatgerichtheid?

Waardering

Rini van Solingen legt de grootste focus op het empoweren van zijn publiek (hoe pas je het de volgende dag al toe, wat kan je doen en wat kan je laten?). Hij helpt zijn publiek in te zien waarom de dingen gaan zoals ze gaan en wat je daar dus zelf concreet aan kunt doen. Hierdoor scoren zijn presentaties meestal boven de 9 en is hij doorgaans de best-gewaardeerde spreker op events.

Managementboeken Rini van Solingen

Rini heeft een groot aantal managementboeken en vakpublicaties op zijn naam staan. Zijn bekendste boeken zijn:

 • De Bijenherder – Leidinggeven aan zelfsturende teams, hoe doe je dat?
 • De Responsive Enterprise – In 9 stappen naar een snelle en wendbare organisatie.
 • De Kracht van Scrum
 • AGILE
 • Agile werken in 60 minuten

In 2019 verschijnt zijn nieuwe boek: SNEL.

Rini van Solingen inhuren of boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier. Wij zijn ook telefonisch bereikbaar via 072 750 74 22

Schrijf nu een recensie


Submit your review
* Required Field

Gerelateerde sprekers

 • Mike Hoogveld MSc RM

  Mike Hoogveld behoort tot de meest gevraagde sprekers over marketing en sales. Als promovendus verricht Mike ook onderzoek naar succesfactoren in omnichannel management. Tevens heeft hij enkele bestsellers die werden genomineerd voor de PIM Marketing Literatuurprijs en Managementboek van het Jaar.

   

 • Adrie Dolman MSc

  De wereld is in transitie, veranderingen gaan steeds sneller en de levenscyclus wordt steeds korter. Adrie Dolman maakt met tastbare praktijkvoorbeelden duidelijk hoe u sneller en beter kunt innoveren in een Complex Adaptive System. Hij zoekt de interactie met het publiek, spiegelt met levendige verhalen, overtuigt met feiten en reikt praktische next-steps aan.

   

 • Menno Lanting

  Menno Lanting werkt als strateeg en innovator met directies en Raden van Bestuur van verschillende organisaties. Thema’s waar hij zich op richt zijn digitaal leiderschap, organisatievernieuwing & het nieuwe werken, connectivity, strategie en business innovatie. Menno Lanting schreef o.a. Connect, verkozen tot Managementboek van het Jaar.