Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Volkert van der Wijk
Bewaar als favoriet

Volkert van der Wijk

Tariefindicatie: 3000 - 4000 Euro

Volkert van der Wijk is wetenschapper en bevlogen kunstenaar, uitvinder en werktuigbouwkundig ingenieur. Hij spreekt zeer inspirerend over het raakvlak tussen wetenschap en kunst.

Volkert van der Wijk

Volkert van der Wijk is expert op het gebied van ontwerpen van gebalanceerde systemen. Hiervoor heeft hij een baanbrekende theorie ontwikkeld en toegepast op zijn indrukwekkende bewegende sculpturen (kinetische kunst) en op supersnelle robotsystemen. Volkert heeft een grote fascinatie voor de psychologie achter de mens-machine interactie.

Hij laat toeschouwers sculpturen bewegen, wat, op altijd verrassende en leerzame manier, zelden direct goed gaat. In zijn lezingen laat hij zien hoe de eigenschappen van balans veel kunnen vertellen over de dynamiek in een organisatie, in een team en in jouw eigen situatie.

Onderwerpen waar Volkert van der Wijk over spreekt

 1. Balans (en onbalans): wat is balans precies
  Hoe kun je daarmee systemen beter laten bewegen? Volkert laat zien hoe hij balans toepast om de expressie van de bewegingen van zijn sculpturen te sturen. Van ‘juichen’ tot ‘wanhoop’ en van ‘opbouwende spanning’ tot ‘sierlijke dans’.
 2. Mens-machine interactie: niet zo eenvoudig als het lijkt.
  Hoe laat je een persoon op bedoelde wijze met een ‘machine’ om gaan? Aan de hand van de ervaringen met zijn interactieve sculpturen laat Volkert zien hoe lastig het is om een persoon precies te sturen om het juiste te doen en hoe dat uiteindelijk dan toch lukt.
 3. Kunst & Technologie: hoe verhoudt zich de relatie tussen Kunst en Technologie?
  Met voorbeelden uit de vroege historie tot aan tegenwoordig laat Volkert zien dat van oudsher de kunst de technische ontwikkeling dreef, terwijl het tegenwoordig lijkt alsof de kunst meer achter de technische ontwikkeling aan holt.
 4. Kinetische kunst: kunst met een extra dimensie.
  Wat is kinetische (bewegende) kunst precies, welke vormen zijn er allemaal en wie zijn de prominente kunstenaars?
 5. ‘The sky is the limit’: het onmogelijke mogelijk maken is de drijfveer van de uitvinder.
  Volkert vertelt onder andere over de uitdagingen van:

  • de Autoschommel: een auto waarmee je 12 meter hoge rondjes door de lucht kunt rijden;
  • De op pootjes lopende fiets; Gebouwen die je met één hand binnenstebuiten kunt bewegen;
  • Een 150 kg zwaar bloemvormig sculptuur dat vederlicht beweegt;
  • Een supersnel bewegende manipulator robot die geen trillingen veroorzaakt;
  • Een wasrobot die alle soorten gebouwen wassen kan.
 6. ‘Machine die de kijker aanmoedigt de moed nooit op te geven’
  het verhaal van zijn grote kunstwerk de ‘Taaie Tiller’ die de kijker aanmoedigt de moed nooit op te geven. Volkert laat zien hoe deze machine is ontworpen, de samenwerking met wijlen journalist/schrijver Henk Hofland, de relatie met Sisyphus, en over het toekomstproject van een nog veel grotere versie voor in Rotterdam.

Achtergrond Volkert van der Wijk

Dr. Ir. Volkert van der Wijk is beeldend kunstenaar, wetenschapper, uitvinder en werktuigbouwkundig ingenieur en is in 2014 gepromoveerd op de Universiteit Twente met zijn onderzoek over het ontwerpen van gebalanceerde mechanismen. Hij ontving de Wim van der Hoek DSPE Constructeursprijs 2008 voor het beste afstudeerwerk op het gebied van werktuigbouwkundig construeren, zijn masterthesis van de TU Delft.

Naast zijn werk als beeldend kunstenaar was hij van 2015 tot 2018 Research Fellow aan het King’s College in Londen en is hij sinds 2016 deeltijds Universitair Docent aan de TU Delft. In 2017 ontving Volkert van der Wijk de Constructeur van Verdienste 2017 prijs voor zijn kinetische sculptuur Taaie Tiller en voor zijn wetenschappelijke prestaties op het gebied van dynamisch balanceren. In 2016 ontving hij een prestigieuze NWO VENI beurs en in 2015 een Niels Stensen Fellowship om zijn balansonderzoek voort te zetten.

Van 2002 tot 2004 studeerde Volkert van der Wijk kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zijn oeuvre omvat onder andere meer dan 50 grote en kleine sculpturen, meer dan 85 wetenschappelijke publicaties en 4 patenten.

Interesse in een lezing van Volkert van der Wijk?

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier. Wij zijn ook telefonisch bereikbaar via 072 – 750 74 22. Wij helpen je graag verder.

Bewaar als favoriet

Meer videos

Beoordelingen

Beschikbaarheid en informatie

Volkert van der Wijk

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

8,9 op basis van +1200 reviews

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid