Op zoek naar een ervaren spreker omtrent discriminatie, diversiteit of inclusie?

Jurriaan Omlo
Bewaar als favoriet

Jurriaan Omlo

Tariefindicatie: 2000 - 3000 Euro

Jurriaan is een sociale wetenschapper die veel ervaring heeft met onderzoek naar verschillende sociale vraagstukken. Als spreker vertelt hij over onderwerpen als discriminatie en armoede op basis van wetenschappelijk verkregen inzichten.

Sepideh Naiemasa, UWV

"Discriminatie en racisme zijn zeer belangrijke en tegelijkertijd gevoelig thema’s, zowel in de maatschappij als binnen organisaties. Jurriaan heeft hier veel onderzoek naar gedaan. Hij was bereid om zijn kennis en inzichten met ons te delen. Tijdens zij lezing hebben we onder meer kunnen zien wat de effecten zijn van discriminatie en hoe organisaties discriminatie kunnen aanpakken. Jurriaan heeft ons op een hele professionele wijze meegenomen in zijn verhaal. Binnen mijn organisatie is er heel enthousiast gereageerd. Bewustwording is een eerste stap in dit thema en we hebben dankzij Jurriaan mooie stappen gezet."

Jurriaan Omlo

Uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2020 bleek dat maar liefst 27% van de Nederlandse bevolking discriminatie ervaart. Naast deze groep bleek er ook nog eens 11% te twijfelen of ervaren situaties te maken hadden met discriminatie. Ook op de werkvloer is discriminatie een hardnekkig probleem. Gelet op de omvang van het probleem bestaat de kans dat je op de werkvloer wel eens getuige bent geweest van discriminatie. Vaak vinden mensen het lastig of ze moeten ingrijpen, maar in veel situaties is het toch belangrijk om iets te doen.

Dr. Jurriaan Omlo is een specialist in onderzoek naar discriminatie, diversiteit en inclusie.  Op basis van wetenschappelijk onderzoek geeft Jurriaan inzicht in de vele concrete stappen die medewerkers en leidinggevenden kunnen zetten als zij ongelijke behandeling signaleren. Hij heeft daarbij tevens oog voor de vraag waarom dit vaak niet lukt en wat er nodig is in de bredere organisatiecultuur en structuur.

Onderzoek ‘Reageren als omstander bij racisme’ 
In zijn meest recente studie onderzocht hij welke rol omstanders kunnen spelen bij racisme. Ook bespreekt hij diverse handelingsperpectieven. Dit onderzoek heeft hij in opdracht van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) van het ministerie van BZK uitgevoerd. Bekijk hier het rapport.

Over de lezingen van dr. Jurriaan Omlo

Jurriaan vertelt aan de hand van concrete en levendige voorbeelden uit de praktijk over hoe organisatieculturen en structuren (onbedoeld) discriminatie in stand houden of zelfs verergeren. Om discriminatie beter te kunnen herkennen, spreekt Jurriaan verder over de verschillende verschijningsvormen van discriminatie en de schadelijke gevolgen ervan op het niveau van de individuele medewerker en het niveau van de organisatie.

De mogelijke thema’s waar Jurriaan over spreekt:

 • Verschillende vormen van discriminatie en de impact daarvan
 • Tips hoe slachtoffers kunnen omgaan met discriminatie
 • Tips hoe omstanders kunnen omgaan met discriminatie
 • Tips hoe leidinggevenden en leerkrachten kunnen omgaan met discriminatie
 • Nieuwste inzichten over hoe organisaties diversiteit en inclusie kunnen bevorderen
 • Inzichten over de betekenis en gevolgen van armoede en de aanpak ervan

Achtergrond Jurriaan Omlo

Jurriaan Omlo is senior onderzoeker, eigenaar van Bureau Omlo (praktijkgericht onderzoek op het snijvlak van beleid, praktijk en samenleving) en schreef vele onderzoeksrapporten en boeken. In 2011 promoveerde hij op de perspectieven van Marokkaans-Nederlandse jongvolwassenen op integratie en discriminatie. Hij schreef daarover het boek: ‘Integratie én uit de gratie? Perspectieven van Marokkaanse-Nederlandse jongvolwassenen’.

Meer recent was hij als projectleider verantwoordelijk voor het onderzoek naar racisme op de werkvloer bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook deed en doet hij samen met anderen onderzoek naar institutioneel racisme bij gemeenten.

Boeken van Jurriaan Omlo

 • Burgerparticipatie in onderzoek (2020)
 • Verzetten, vermijden of veranderen? (2020)
 • Outreachend werken (2019)
 • Nog een wereld te winnen (2018)
 • Weten wat werkt (2012)
 • Integratie en uit de gratie? (2011)
 • Tussen liefdevolle omarming en resolute verstoting (2016)
 • Between warm embracing and resolute casting out (2017)

Interesse in een lezing of workshop door Jurriaan Omlo?

Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of telefonisch via 072 – 750 74 22.

Bewaar als favoriet

Meer videos

Beoordelingen

Selda Akbal (Strategisch adviseur Diversiteit en inclusie), Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

"Jurriaan neemt met zijn jarenlange onderzoekservaring op het gebied van discriminatie, diversiteit en inclusie, inzichten mee die zowel wetenschappelijk gefundeerd als aangrijpend zijn. Hij weet moeiteloos bruggen te slaan tussen theoretische inzichten en de praktijk door levendige voorbeelden te gebruiken die het publiek direct aanspreken. Wat Jurriaan onderscheidt is zijn toegankelijke persoonlijkheid. Als meedenkend, reflecterend en betrokken persoon neemt hij het publiek op een natuurlijke manier mee in zijn verhaal. Zijn benadering van thema's is niet alleen diepgaand, maar ook veelzijdig, waarbij hij durft om het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken te belichten. Jurriaan is niet alleen een bekwaam sociaalwetenschappelijk onderzoeker, maar ook een uitstekende spreker die in staat is echt contact te leggen en een sfeer van begrip en kennis te creëren. Kortom, Jurriaan Omlo is niet alleen een deskundige in zijn vakgebied, maar ook een boeiende spreker met wie het publiek direct een connectie voelt."

Beschikbaarheid en informatie

Jurriaan Omlo

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

8,9 op basis van +1200 reviews

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid