Waarom ben je accountant?

Waarom ben ik accountant?

‘Waarom Ben Ik Accountant’ is een initiatief van gepassioneerd accountant Richard Knops dat de focus legt op de positieve aspecten van het vak. Het wil niet alleen het personeelstekort in de accountancy aanpakken, maar ook een nieuwe generatie inspireren door de intrinsieke motivaties te benadrukken.

Waarom ben ik accountant?

Waarom ben je accountant? Wat is jouw innerlijke drijfveer? Wat is de reden waarom je iedere dag opstaat om te komen werken. Inmiddels heb ik al tal van verhalen gehoord. Vrijwel iedereen claimt inmiddels dit te kunnen vertellen, maar is dit wel zo?

  • Ik ben accountant om een bijdrage te leveren aan de maatschappij en mijn cliënten te ontzorgen.” (Dit is inderdaad de ‘waarom’ van heel de accountancy.)
  • “Als forensisch accountant onderzoek ik belastingfraude.”
  • “Als AI-accountant help ik klanten met IT-vraagstukken.”
  • “Als Duurzaamheidsaccountant leg ik de regels van de CSRD uit voor een duurzame wereld.” Maar is dit écht jouw drijfveer? Maakt het je echt zoveel uit dat een klant de duurzaamheidsverslaggeving kent? Is dit waarom je verliefd bent geworden op je werk? Onzin.

Luister eens naar dit verhaal…
Een accountant vertelde mij tijdens een persoonlijk gesprek dat hij ieder jaar bij een vriend langsgaat om de belastingaangifte in te vullen. Deze vriend kan niet omgaan met geld, heeft gokschulden uit het verleden en moeite om rond te komen, zeker vanwege de prijsstijgingen. De accountant doet er alles aan om zijn vriend te helpen. Tijdens dit bezoek krijgt hij altijd een stukje vlaai en uitgebreide dank voor zijn hulp.

Dit is toch prachtig?

Diepgaand graven voor jouw motivatie

De reden dat accountants het lastig vinden om hun innerlijke drijfveer te ontdekken, is omdat ze zich er te snel van af willen maken. Eigenlijk omdat ze te trots zijn en met niemand anders over hun emoties willen spreken. Terwijl deze communicatie nu juist essentieel is om drijfveren te kunnen ontdekken. Als je het alleen gaat graven doet is het lastig, zo niet onmogelijk om erachter te komen. Neem de tijd om te achterhalen waar jij specifiek van houdt aan jouw werk. En dan bedoel ik niet: gewoon leuk vinden, nee, écht van hóuden. Kun je dit uitleggen aan iemand anders?

Ter illustratie mijn motivatie als accountant: “De reden waarom ik hier ben, is om jouw bedrijf te analyseren en te zoeken naar verbeterpunten om de werkplek te verbeteren voor alle mensen hier. Wanneer ik werkstress zie bij mensen doet me dit oprecht pijn, omdat ik zelf stress heb ervaren in het verleden en wil jullie daarom helpen. ik doe dit in de rol als accountant
Wát ik kom doen of hoé ik het doe, is veel minder relevant. Ze weten immers waarom ik er ben. Het gaat om het resultaat, om de verbetering die je realiseert met jouw werkzaamheden. Veel jongeren die ik spreek hebben eigenlijk vaak nog te weinig ervaring om echt uit te leggen waar de liefde voor het vak vandaan komt. Het is daarom essentieel dat meer ervaren mensen de jongeren een handje gaan helpen.

Doe je mee?

Door hulp te zoeken heb ik mijn drijfveer gevonden en is dit initiatief ‘Waarom Ben Ik Accountant’ ontstaan. Ik vraag je dus nog een keer: waarom ben jij accountant?

Over het initiatief ‘Waarom Ben Ik Account’

De arbeidsmarkt voor accountants kampt met grote tekorten. Dat inspireerde mij tot het initiatief ‘Waarom Ben Ik Accountant’. Een boodschap om komende generaties mee te inspireren; door en voor accountants en iedereen die in de branche werkt.

Accountancy kampt al jarenlang met een personeelstekort. Ook worden maar weinig mensen die starten aan de accountantsopleiding daadwerkelijk accountant. Om het beroep interessant te houden voor jongeren, de kwaliteit op orde te houden en aan de toenemende vraag aan mensen te kunnen voldoen, is het noodzakelijk een front te gaan vormen om de negatieve trend te doen kantelen. Het wordt tijd om niet meer continue te praten over fraude en slechte scores uit AFM-controles, maar te praten over waarom we er eigenlijk zijn.

Iedereen die in de accountancy werkt, heeft persoonlijke redenen om in deze branche te werken. Niet afkomstig vanuit wet- en regelgeving of geld, maar vanuit een innerlijke drive om het werk te doen. Dat is je why; het waarom voor je werkzame leven. Dat is voor iedereen anders. Waarom Ben Ik Accountant is jouw service naar anderen binnen je werk.

Waarom Ben Ik Accountant kan dit veranderen, als we samen gaan praten over de leuke dingen uit het beroep. Niet je promotie, je nieuwe functie of welke prijs je hebt gewonnen, maar waarom je het werk doet. Puzzelen, luisteren naar mensen, ondernemerschap, klimaatverandering, zorginstellingen helpen, creativiteit. Noem maar op. Vertel op jouw manier aan anderen waarom dit beroep zo leuk is. Ik heb dit traject al meerdere keren gedaan en gemerkt hoe leuk dit is.

Wil je meer weten over Richard Knops en zijn verhaal?

Richard is een gepassioneerd accountant met een missie. Accountants zijn vandaag zoveel meer dan de boekhouders van vroeger. Hij wil met zijn verhalen uit de praktijk invloed uitoefenen op de accountancy en de branche verder helpen. Bekijk zijn profiel voor meer informatie.

Richard-Knops
Richard Knops AA
Richard is een gepassioneerd accountant met een missie. Accountants zijn vandaag zoveel meer dan de boekhouders van vroeger. Hij wil met zijn verhalen uit de praktijk invloed uitoefenen op de accountancy en de branche verder helpen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en ontvang gemiddeld 1 keer per maand nieuws rond onze sprekers, artikelen, informatie over gratis webinars en over leuke acties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid