Wat golfsurfen ons leert over het leiderschap van de toekomst

Welk leiderschap is er nodig, nu en straks? In deze blog deelt Ymkje Leijstra wat golfsurfen ons leert over het leiderschap van de toekomst.

Ymkje LeijstraYmkje Leijstra is drs. in ‘Anders’. Als leiderschapsreiziger helpt ze inclusief leiderschap te versterken bij organisaties in verandering. Ymkje is ondernemer, antropoloog, ervaren manager en trainer. Ze geeft lezingen en trainingen over inclusief leiderschap en organisatiecultuur. Ze organiseert leiderschapsreizen waarbij ze cognitief leren in de natuur combineert met golfsurfen.


Leiders staan voor grote uitdagingen. Er wordt van ze verwacht dat ze een klimaat creëren waarbinnen medewerkers zichzelf kunnen zijn én waarin zij zich weten aan te passen aan de organisatie-ontwikkelingen. Dit zorgt voor een basis waarin de diversiteit de innovatiekracht versterkt. Traditionele leiderschapsmodellen zijn inmiddels achterhaald, maar worden in de praktijk nog veel gebruikt. Welk leiderschap is er nodig, nu en straks? In deze blog deelt Ymkje Leijstra wat golfsurfen ons leert over het leiderschap van de toekomst.

Wat golfsurfen ons leert over het leiderschap van de toekomst
Prof. Freek Peters schreef in 2016 al over de leider van de toekomst die “als een golfsurfer de kunst kent om te bewegen op krachten sterker dan zichzelf“.

Golfsurfen heeft wel iets romantisch: met de wind door je haren en de geur van de ziltige zee op je surfboard wachten op de juiste golf. Voor mij betekent golfsurfen even helemaal in het moment zijn, de kick van de juiste golf pakken om mee te bewegen en met een adrenalinerush nagenieten op het strand. Maar als ik eerlijk ben is golfsurfen eigenlijk vooral hard werken. 80 procent gaat om peddelen, geduld hebben, blauwe plekken incasseren en de zee kennen zonder de illusie dat je deze kunt controleren. Golfsurfen heeft veel overeenkomsten met het leiderschap van de toekomst.

De overeenkomsten
Golfsurfen gaat net als het leiderschap van de toekomst niet om ‘in control zijn’, maar om flexibel zijn en je aanpassen aan de omstandigheden, door in te spelen op de weersomstandigheden en getijden. Golfsurfers kijken verder dan wat er ‘boven water’ speelt. Ze weten dat het herkennen van signalen onder water cruciaal kan zijn om te overleven. Leiders van de toekomst kunnen net als golfsurfers balanceren op krachten sterker dan zichzelf .

Leiders van de toekomst hebben een flexibele ego: ze kunnen mensen aanspreken op ongewenst gedrag en weten tegelijkertijd een veilige werksfeer te stimuleren. Ze zijn het ene moment ‘het gezicht van’ om op andere momenten ruimte te maken voor anderen.

De leider van de toekomst
Dat leiderschap van de toekomst vraagt nogal wat. Deze leiders werken meer dan ooit vanuit hun ratio én vanuit hun gevoel. ‘Even’ op training gaan is niet genoeg. Dit vraagt om zware cognitieve bagage en vanuit maximale verbinding met jezelf de verbinding met anderen kunnen maken.

Leiderschapstrainingen waar tussen en tijdens cognitieve leeractiviteiten fysiek bewegen wordt ingebouwd kunnen uitkomst bieden. Het geeft een hoger leerrendement omdat het concentratievermogen wordt versterkt én het empatisch vermogen wordt vergroot. Zeker wanneer dit bewegend leren ver weg van de dagelijkse hectiek plaatsvindt en gekoppeld wordt aan coaching zo dicht mogelijk op het werk. Leer golfsurfen op zee en in organisaties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

  • Mis niets en ontvang gemiddeld 1 keer per maand nieuws rond onze sprekers, artikelen, informatie over gratis webinars en over leuke acties.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zoek je een professionele spreker, workshop of dagvoorzitter voor jouw (online) bijeenkomst?