Josje Smeets blog Hoe omgaan met werkdruk

Hoe om te gaan met werkdruk?

Stap uit de mallemolen van toenemende werkdruk en ontdek hoe je, te midden van de hectiek, jouw welzijn en werkgeluk kunt behouden. Van mindfulness tot slimme technologische hacks, deze blog van psycholoog Josje Smeets onthult praktische tips om de balans te vinden in een wereld die nooit stilstaat.

De wereld ontwikkelt snel. Er is steeds meer werk aan de ene kant en -mede door de vergrijzing- steeds minder mensen aan de andere kant. Dit wringt en schuurt in allerlei branches. De werkdruk loopt razendsnel op, net als stressklachten, burn-outs en het ziekteverzuim.

Merk jij ook dat het steeds moeilijker wordt om af te schakelen van je werk? Blijven de to do’s zich maar opstapelen en heb je geen idee waar te beginnen of hoe te prioriteren? Pas dan deze tips toe om gezond en happy te blijven onder deze werkdruk:

  1. Bouw minimaal mindful momenten in. Probeer je minimaal 1 keer per uur los te rukken van je werk. Kijk eens om je heen; waar ben je nu, wat zie je, wat ruik je, wat hoor je, wat voel je? Dwing jezelf en je brein om te beseffen waar je bent en wat je doet, zodat je je niet verliest in je hoofd en je werk. Mindfulness hoeft niet zweverig te zijn; het is niet meer dan je bewust worden van je omgeving en hier even bij stil te staan.
  2. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van technologische hulpmiddelen. Gebruik AI voor het opstellen van offertes en teksten, gebruik software voor je time management en apps die je helpen tegen afleiding.
  3. Verbeter je concentratievermogen. Dit kan middels ademhalingsoefeningen, een stevige work-out voordat je naar je werk gaat en cognitieve trainingsspellen.
  4. Zoek steun op het werk en daarbuiten. Praat met je leidinggevende over de werkdruk, zoek een maatje op het werk waarmee je af en toe gaat wandelen en probeer ook te ventileren bij familie of vrienden.
  5. Delegeer. Dit is misschien wel de lastigste tip van allemaal. Want vaak doen we zelf alles het best, toch? Toch zijn degenen die goed kunnen delegeren meer ontspannen, maar ook gelukkiger op het werk. Zij bouwen immers een team om hen heen, waardoor ze de last samen kunnen dragen.

Werkdruk zal ook de komende jaren een probleem blijven. Leer dus vooral hoe je zelf hiermee kunt dealen en bepaal keer op keer je eigen grenzen.

Lezingen door Josje Smeets

Kom jij of jouw team er niet uit? Denk dan eens aan de lezing van werkdruk naar werkgeluk of een masterclass persoonlijk leiderschap met visie voor je team. Meer weten? Bekijk het profiel van Josje voor meer informatie over de mogelijkheden en thema’s.

Josje Smeets
Josje Smeets
Josje Smeets is gelukspsycholoog en jarenlang verbonden als docent aan Maastricht University. Josje deelt haar passie over positieve psychologie en neuropsychologie op inspirerende en laagdrempelige wijze. Tijdens haar interactieve en energieke lezingen leert Josje haar publiek dat (werk)geluk deels maakbaar is en laat haar publiek aan den lijve ondervinden hoe.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en ontvang gemiddeld 1 keer per maand nieuws rond onze sprekers, artikelen, informatie over gratis webinars en over leuke acties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid