Workation afspraken tussen werkgever en werknemer

Workation afspraken tussen werkgever en werknemer

Workations en remote werken zijn steeds populairder geworden. Om dit succesvol te laten verlopen is het belangrijk dat werkgevers en werknemers afspraken maken met elkaar. Dat schept duidelijkheid vooraf en beperkt de risico’s van een negatieve ervaring.

Waar de een niet kan wachten tot het weer koud genoeg is om te kunnen schaatsen, gaat de ander het liefst overwinteren in Spanje. Zeker digital nomads vertrekken massaal naar de zon. Werkvakanties zijn al lang niet meer alleen voor freelancers, ook steeds meer mensen in loondienst voelen de behoefte om op workation te gaan en steeds meer werkgevers zien de voordelen van remote werken. Om er een succes van te maken is het wel van belang om workation afspraken te maken tussen werkgever en werknemer.

Veranderend werkveld

De manier waarop we werken is de laatste jaren flink veranderd. We zijn niet meer dezelfde mensen als de afgelopen 2 jaar, waarin onze vrijheid beperkt was en waarin thuiswerken de norm was. Iedereen is op zoek naar de beste manier om hybride te werken. De werk-privébalans moet opnieuw ontdekt worden. We verwachten flexibiliteit van werkgevers. Werknemers hebben ruime keuze in een baan en daarom is het extra belangrijk om goed te luisteren naar hun behoeften en hier rekening mee te houden.

Remote werken wordt steeds populairder. Je ziet steeds vaker mensen tijdelijk vanuit een ander land werken. De een gaat een weekje naar Spanje, de ander 2 maanden naar Bali. Zoveel mensen, zoveel wensen. Als leidinggevende, team lead of ondernemer de kunst om te achterhalen wat de behoefte is van je personeel. En vervolgens, hoe je daarop kunt anticiperen. Het verschilt per bedrijf enorm wat er wel en niet is toegestaan op gebied van remote werken. Steeds vaker gaan mensen op zoek naar een werkgever waarbij je vanuit het buitenland mag werken, zeker millennials en Gen Z. Als je dit flexibele beleid uitdraagt of zelfs promoot zou je zomaar een streepje voor kunnen hebben op de concurrent.

Workation afspraken tussen werkgever en werknemer

Lang niet alle bedrijven hebben een beleid rondom workations en remote werken, laat staan op papier. Deze trend is nog volop in ontwikkeling en bedrijven zijn zoekende naar de juiste richtlijnen. Wel of geen beleid, afspraken maken over remote werken is belangrijk. Voor zowel de werkgever als de werknemer. Hiervoor kun je mondeling afspraken maken, maar je kunt ook randvoorwaarden op papier zetten. Daarmee voorkom je verkeerde verwachtingen, risico’s en eventuele problemen. Voor beide partijen is het van belang om onderstaanden punten te bespreken:

  • Reisperiode. Ga niet in een drukke periode, of als er cruciale face to face momenten zijn.
  • Reisduur. Hoe lang ga je weg? Bij lange termijn moet je bepalen hoe je de verbinding met je team of klanten gaat behouden.
  • Bestemming. Zorg dat je goed bereik hebt en liefst weinig tijdsverschil.
  • Connectiviteit. Werk altijd op beveiligde internetverbindingen en zorg dat je bereikbaar bent.
  • Goede werkplek. Zorg dat je rustig en verantwoord kunt werken. Bekijk vooraf fijne werkplekken op je bestemming.
  • Werkdagen en -uren. Hoe ziet je werkweek er uit? Neem je extra vrij of onbetaald verlof?
  • Contact. Zorg dat relaties en collega’s weten wanneer je bereikbaar bent.

Talent voor je winnen

Wil je talent aantrekken en de war for talent winnen dan kan het slim zijn om naar buiten te brengen dat jouw organisatie hierin een soepel beleid heeft. Ga je nog een stapje verder dan biedt je zelfs bedrijfsworkations aan. Je gaat dan met (een deel van) je team werken vanaf een andere plek. Overdag is iedereen aan het werk in bijvoorbeeld een prachtige villa in Spanje, daarna ga je met elkaar leuke dingen doen. Onwijs goed voor de teambuilding en verbinding van je medewerkers.

Ondertussen is het een imago boost voor je bedrijf. Daarmee please je je huidige team en maak je jezelf ook een interessante werkgever voor nieuw talent. Als je dat dan ook nog eens om zet in goede content voor je recruitment marketing dan is het cirkeltje helemaal rond. Er zijn steeds meer bedrijven die remote werken omarmen of zelfs faciliteren. Zie jouw gekoesterde medewerkers maar is uit handen te houden van de concurrent.

Meer weten over remote werken en workations voor bedrijven? Alieke Ingerman kan je er alles over vertellen.

Alieke Ingerman
Alieke Ingerman
Alieke reist al jaren de wereld rond en werkt vanuit de meest bijzondere plekken. Vanuit haar jarenlange ervaring deelt zij haar expertise over remote werken en bespreekt ze de kansen en uitdagingen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en ontvang gemiddeld 1 keer per maand nieuws rond onze sprekers, artikelen, informatie over gratis webinars en over leuke acties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid