Waarom zijn we liever druk dan dat we uitrusten?

Waarom zijn we liever druk dan dat we uitrusten?

In deze blog belicht psycholoog Mariska Fissette de druk die velen ervaren in het streven naar perfectie. En…. waarom rust nemen vaak wordt gemeden. Ontdek waarom rust en ‘alleentijd’ cruciaal is voor een gebalanceerd leven, zowel persoonlijk als professioneel.

Waarom zijn we liever druk dan dat we uitrusten?

Het is al donker buiten wanneer ik mijn laptop dicht klap op deze vrijdag. Ruim dertig mensen heb ik deze week 1 op 1 mogen spreken om hen te helpen bij hun mentale gezondheid. Zoals altijd neem ik een momentje voor mezelf, in stilte. Een klein ritueel om te reflecteren op de afgelopen dagen, zodat ik de week afsluit en een fijne overgang kan maken naar het weekend. Wat me deze week in het bijzonder raakt, is dat zo veel mensen aangeven dat ze te druk zijn. De klachten variëren van vermoeidheid en stress tot onzekerheid en piekeren. Maar de onderliggende oorzaak is vaak hetzelfde: een constant streven naar het hoog houden van alle ballen. Het liefst zo perfect mogelijk.

Onze innerlijke kritische stem en sociale verwachtingen

Minder doen en meer rust nemen zijn de ogenschijnlijk simpele oplossingen hiervoor. Maar als het zo simpel is, waarom doen we het dan niet? Het antwoord: Omdat het ongemakkelijk voelt. En ongemak, dat gaan we liever uit de weg.

Voor veel van ons geldt dat we een kritische stem hebben die zegt dat we productief moeten zijn, dat het meer waard is als we actief bezig zijn. En dat uitrusten later wel komt. Liever blijven we doorgaan dan telkens weer die kritische stem in ons hoofd te horen die zegt dat je lui bent en dat je harder moet werken, net zoals je collega’s doen.

Waarom we dan niet vaker ‘Nee’ zeggen

Ook hebben veel van ons de neiging om anderen tevreden te stellen. Je wilt graag dat je partner, manager, collega’s, team en gezin je goed vinden. Je wil het hen naar de zin maken, ze niet teleurstellen en zoveel mogelijk ontlasten. Daarom zeg je ja tegen allerlei vragen en verzoekjes, wat resulteert in een bomvolle agenda en constante haast. Onbewust ervaren we liever de bekende gevoelens van onrust dan ‘nee’ moeten verkopen. Want tja, dan stel je anderen wellicht teleur en misschien moeten anderen dan jouw werk wel oppakken.

Bovendien is het vaak ook nog eens zo dat als we dan vertragen en rust nemen, we nog meer opmerken hoe moe, somber of gestresst we zijn. In stilte wordt het ongemak opvallender omdat er ruimte voor is. Logisch dus dat het makkelijker is om maar door te blijven gaan.

Durf te kiezen voor jouw eigen welzijn

In tegenstelling tot wat op het eerste gezicht dus makkelijk lijkt; uitrusten, is behoorlijk lastig. Het vergt moed om te zeggen ‘ik doe het nu even niet’, of ‘ik zeg deze afspraak af, omdat ik tijd voor mezelf nodig heb.’ Het vergt moed om eerder dan je collega’s het pand te verlaten, omdat je naar een yogales gaat of een wandeling wilt maken in je eentje. Het vergt moed om te kunnen zijn met je eigen ongemak terwijl je uitrust.

Tijd voor jezelf nemen om op te laden, is meer dan alleen momenten plannen in je agenda (al raad ik dat sowieso aan). Het gaat er ook om dat je kunt herkennen wat jou in de weg staat. Het kan zinvol zijn om regelmatig stil te staan bij vragen als: “Door welke gedachten en gevoelens laat ik me tegenhouden?” Wat is het waar ik naar verlang? Leef ik daar al naar of mogen er dingen anders? En wat is daarin mogelijk binnen de context waarin ik me begeef?”

Rust pakken is noodzakelijk, zowel privé als zakelijk

Vragen zoals deze zijn cruciaal, niet alleen voor ons individueel welzijn, maar ook voor de gezondheid van onze organisaties en gemeenschappen. Als we leren om beter voor onszelf te zorgen, worden we niet alleen gelukkiger en gezonder, maar ook effectievere collega’s, leiders, partners, ouders en vrienden.

Wat ik veel zie, is dat mensen pas actief gaan kijken naar hoe ze hun werk en privétijd willen indelen als ze al uitgeteld zijn en bijna niet meer anders kunnen. Zo zonde! Laten we een verandering in gang brengen; laten we rust en ‘alleentijd’ veel belangrijker maken. Net zo belangrijk als productief zijn en werken. Je hebt immers beiden nodig. Evenveel.

Krijg handvatten om een balans te vinden

In mijn talks, workshops en trainingen help ik mensen bij het vinden van een gezondere balans tussen werk en rust. Dit leidt niet alleen tot meer werkplezier en creativiteit, maar ook tot minder stress en uitval. Door tijd voor onszelf te nemen, ontdekken we een dieper geluksgevoel en verbeteren we onze relaties, zowel op het werk als privé. Het uiteindelijke doel is een leven waarin werk en welzijn hand in hand gaan, ten gunste van onszelf en de organisaties waarvoor we werken.

Nieuwsgierig naar hoe ik je kan helpen? Neem via mijn profielpagina contact op met deSpreker.nl voor de mogelijkheden.

Mariska Fissette
Mariska Fissette
Mariska is een ervaren psycholoog (MSc.) met ruim tien jaar ervaring als trainer en coach. Ze heeft talloze professionals opgeleid en is auteur van 'De Work-Life Revolutie'. Ze inspireert haar publiek om bewuste keuzes te maken die leiden tot een rijker en betekenisvoller leven.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en ontvang gemiddeld 1 keer per maand nieuws rond onze sprekers, artikelen, informatie over gratis webinars en over leuke acties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid