Dit betaal je voor een goed beleggingsresultaat (en dat heb je nodig)

Dit betaal je voor een goed beleggingsresultaat (en dat heb je nodig)

Michiel van Vugt weet alles over het opbouwen van een vermogen, slimme (financiële) beslissingen maken, maar is ook expert in leven in het nu. In zijn blog lees je waarom je tegenwoordig moét beleggen, waarom dat enigszins eng is en hoe je investering uiteindelijk zal verlopen (kosten vs. rendement).

Dit betaal je voor een goed beleggingsresultaat (en dat heb je nodig)

Blog door Michiel van Vugt – Commercieel directeur bij een vermogensbeheerder en auteur van de succesvolle boeken ‘Net Iets Slimmer’, ‘Genoeg’, ‘Durf & Daadkracht’ en ‘Je Geld en of Je Leven’

Wist je dat beleggen een noodzaak is voor de meeste mensen? Jammer, maar helaas, is het niet anders door twee redenen:

1) Allereerst omdat de spaarrente te laag is om de belasting en inflatie goed te maken.

Inflatie is het bederven van geld. We kennen het tegenwoordig allemaal. Even concreet: Misschien heb je de serie Narcos gezien op Netflix. Daarin zie je dat Pablo Escobar een hele stapel bankbiljetten in de grond verstopt. Een tijd later graaft hij deze op, omdat hij geld nodig heeft. Wat blijkt? Bijna alles is verrot en aangevreten. Hij kan met zijn geld dus een stuk minder kopen dan gedacht. Zijn kapitaal is minder waard, geldontwaarding dus, ook wel inflatie.

Dat is dus reden 1.

2) Ten tweede hebben we in de toekomst veel meer geld nodig dan je kunt voorstellen. Vroeger was ons pensioenstelsel goed. Nu moeten we zelf zorgen dat het goed is. De meeste mensen hebben wel € 500.000,- tot € 1.000.000,- (!) nodig om hun pensioen goed te regelen en een dergelijk bedrag spaar je niet zomaar bij elkaar. Het is simpelweg te duur. Te duur?

Ja, je moet zoveel inleggen op een spaarrekening om dit bedrag op te bouwen dat de meeste mensen dit niet willen betalen. Net zoals jij waarschijnlijk ook geen 25 euro voor een wijntje, biertje of colaatje betaalt in een café, vind je € 1.000,- per maand voor een pensioen ook te duur.

Dus beleggen wordt noodzakelijk…
Maar wat kost een goed beleggingsresultaat je dan? In 2020 vielen krantenkoppen op waarin de wachtrijen stonden van online brokers. Partijen waar je zelf kunt beleggen. Ik ben erg bang dat deze groep nieuwe beleggers een heel treurig resultaat gaat halen, omdat ze de prijs van een goed beleggingsresultaat niet weten. Dat zien we nu al, doordat veel van die beleggers er weer uitstappen. Wat is de prijs van een goed resultaat dan?

Let op! De beurs levert je geen goed, zelfs geen super, maar een fantastisch resultaat en dus is de prijs hoog.

Price of admission Michiel van Vught
Bron: Pierre Taljaard

De grafiek hierboven laat de prijs van meedoen (price of admission) zien. De rode lijntjes zijn de prijs die je moet betalen. Het is de beweging (volatiliteit in technische termen) van de beurs. En zoals je leest in mijn boek Net Iets Slimmer kunnen de meeste mensen deze prijs niet betalen. We zijn namelijk niet geschikt om verlies goed te verdragen en onrust rondom geld maakt dat mensen domme dingen doen. In tijden van rode lijnen gaan we ons anders gedragen dan we vooraf bedenken. Je moet de prijs wel betalen, want daarvoor krijg je fantastische rendementen van de aandelenbeurzen (>8% per jaar). Als je de tijd uitzit die nodig is!

Wat moet je dan doen om toch die resultaten te halen en dus met pensioen te kunnen, je hypotheek af te lossen of je kinderen te laten studeren? Simpel eigenlijk: je leert hoe je beslissingen neemt en zoekt soms hulp van iemand die voor jou de boel in de gaten houdt. Iemand die niet de emotie bij jouw geld voelt, maar iemand die rationeel kijkt.

Uiteindelijk is financiële rust een belangrijke basis voor emotionele rust. Dit laatste zorgt dat mensen zich beter voelen, zowel thuis als op het werk. Hun productiviteit blijft hoog en ziekteverzuim wordt lager. Dit is dus in het belang van iedereen!

Michiel van Vugt Meer weten over dit thema?

Wil je een interactief verhaal hoe jij betere keuzes maakt en meer financiële rust ervaart?

Boek een presentatie van Michiel van Vugt via deSpreker.nl.
Verwacht een gouden tip, heldere uitleg en veel interactie.

Michiel van Vugt
Michiel van Vugt
Michiel van Vugt neemt je mee over de ratio en emotie achter het maken van keuzes. Waarom neem je rare beslissingen? Wat zijn de gevolgen voor je (toekomst)? Hoe zorg je dat je het net iets slimmer doet? Michiel helpt om mensen bewust te maken van hun keuzes.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en ontvang gemiddeld 1 keer per maand nieuws rond onze sprekers, artikelen, informatie over gratis webinars en over leuke acties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid