buiten de lijntjes kleuren blog simone van neerven

Buiten de lijntjes kleuren een probleem? Helemaal niet, het kan zelfs levens redden!

Rebellen staan er om bekend dat ze nogal eens buiten de lijntjes willen kleuren. Maar zij doen dit nooit zomaar, zegt innovator Simone van Neerven. De meeste rebellen hebben namelijk een sterk ontwikkeld moreel kompas en durven daar ook naar te handelen. Ze wijken niet van de regels af omdat ze dat willen, maar omdat ze voelen dat dat het juiste is om te doen.

Buiten de lijntjes kleuren een probleem? Helemaal niet, het kan zelfs levens redden!

Afwijken van het protocol

Het is 17 oktober 1995. De tweeling Kyrie en Brielle worden geboren, twaalf volle weken voor de uitgerekende datum. Veel te vroeg dus en ze worden allebei zo snel mogelijk in een eigen couveuse gelegd. Kyrie, die net geen kilo woog, maakt goede vorderingen en komt aan. Maar haar kleine zusje Brielle heeft ademhalings- en hartslagproblemen. Ze komt nauwelijks aan en haar zuurstofniveau is laag.

Zo’n drie weken later, op 12 november raakt de kleine Brielle in kritieke toestand. Haar armpjes en beentjes worden blauwgrijs terwijl ze naar adem snakt. Haar hartslag schiet omhoog. De ouders van de tweeling kijken machteloos toe, doodsbang dat hun dochtertje zal sterven.

Verpleegster Gayle Kasparian probeert vanalles, maar niets helpt. Ten einde raad besluit ze om buiten haar boekje te gaan. Ze heeft gehoord dat in sommige delen van Europa het gebruikelijk is om vroeggeboren tweelingen in een couveuse te leggen. De ouders geven toestemming om het uit te proberen.

Zodra ze de deur van de couveuse sluit, nestelt Brielle zich tegen Kyrie aan en begint te kalmeren. Binnen enkele minuten verbeteren haar bloed-zuurstofwaarden. Terwijl ze in slaap valt, slaat Kyrie haar linkerarm om haar kleinere zusje heen. De hartslag van Brielle stabiliseert en haar temperatuur stijgt naar een normaal niveau. Haar gezondheid verbetert met grote sprongen en al vrij snel daarna mag de tweeling naar huis.

Sterk moreel kompas

Rebellen staan er om bekend dat ze nogal eens buiten de lijntjes willen kleuren. Maar zij doen dit nooit zomaar. De meeste rebellen hebben namelijk een sterk ontwikkeld moreel kompas en durven daar ook naar te handelen. Ze wijken niet van de regels af omdat ze dat willen, maar omdat ze voelen dat dat het juiste is om te doen. Ze zijn wars van bureaucratie en doorzien snel de absurditeit van onnodige regels en procedures. Daarbij komt dat ze praktisch zijn ingesteld, ze snel met oplossingen komen en die vaak ook gewoon uitproberen.

Zonder de rebelse Gayle Kasparian was het verhaal van Kyrie en Brielle waarschijnlijk totaal anders afgelopen. Ondertussen zijn de procedures aangepast en is het nu bijna overal ter wereld protocol om te vroeg geboren tweelingen in dezelfde couveuse te leggen.

Frisse blik

We leven in een wereld waar we omgeven worden door onzinnige regels en procedures. Die zijn er omdat ze ooit wel ergens toe diende, maar ondertussen is de wereld veranderd en schieten zij hun doel totaal voorbij. Niets is fijner om dan mensen te hebben die dat razendsnel zien. En rebellen kunnen dat. Zelfs als ze al jaren op dezelfde plek werken, merken zij haarfijn op als een regel over zijn houdbaarheidsdatum is en nodig aangepakt moet worden.

Rebellen zijn helemaal geen lastpakken. Ze zijn juist ontzettend betrokken. Ze blijven zich verwonderen en spreken zich nog steeds uit, ondanks de vele weerstand waar ze vaak mee te maken hebben. Koester dat en wordt juist ongerust als ze steeds stiller worden.

It’s not rebels that make trouble, but trouble that makes rebels“. Het wordt dus hoog tijd dat we de kracht van rebellen gaan inzien!

Meer weten over de rebellen in jouw organisatie?

Ben jij benieuwd hoe als organisatie het best een rebel kan gebruiken en hoe je hun cruciaal kan laten worden voor een bedrijf. Boek dan nu een lezing met Simone van Neerven.

Simone van Neerven
Simone van Neerven
Rebellen op de werkvloer? De meeste bedrijven zitten er niet meteen op te wachten. “Ten onrechte”, stelt Simone van Neerven. Simone is een katalysator voor innovatie en verandering en helpt een divers scala aan organisaties wereldwijd om hun ‘rebel talent’ te ontdekken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en ontvang gemiddeld 1 keer per maand nieuws rond onze sprekers, artikelen, informatie over gratis webinars en over leuke acties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid