Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Robbie Dell'Aira
Bewaar als favoriet

Robbie Dell’Aira

Tariefindicatie: 2000 - 3000 Euro

De huidige samenleving staat erg onder druk. Tijd voor bezinning en waarheidsbevinding is er niet of nauwelijks. De laatste jaren heeft Robbie Dell’Aira ondervonden dat er onder een groeiende groep mensen een enorme honger is naar kennis over eigen afkomst en identiteit. Wie zijn we eigenlijk en wat doen we hier? Samen met Robbie Dell’Aira kan naar een antwoord worden gezocht.

Robbie Dell’Aira

Kunsthistoricus Robbie Dell’Aira geeft in zijn lezingen antwoord op de complexe vraag wat de culturele Nederlandse identiteit nu werkelijk is. En dat gaat natuurlijk verder dan molens, tulpen en klompen (die overigens geen van alle echt Nederlands zijn).

Robbie realiseert dit door het begrijpelijk maken van onze visuele leefomgeving. Want wat zien we om ons heen, en wat heeft dat alles te betekenen? Aan de hand van architectuur, beeldende kunst en immaterieel erfgoed ontsluierd Dell’Aira de waarachtige duiding van de dagelijkse werkelijkheid. En die blijkt vaak anders dan gewoonlijk wordt voorgespiegeld.

Onderwerpen waar Robbie Dell’Aira over spreekt

  • Nederlandse cultuur
  • Kunst als venster op de bezielde kadans van de wereld
    De ademende wereld laat een zekere kadans zien, zoals de golven van de zee. Naast de natuur laat ook kunst ons duidelijk zien wat de geestkracht van een bepaalde periode is. In de loop der eeuwen hebben beeldende kunstenaars laten zien dat het mogelijk is om zonder woorden een helder idioom te vormen van waaruit een boodschap verteld wordt dat velen van ons heeft aangesproken.
  • Verborgen Habsburgse symboliek in de openbare ruimte. Vóór of tegen Oranje?
    Nederland is een koninkrijk, waar de familie Van Oranje-Nassau al eeuwen de scepter zwaait. Dat was niet altijd zo. Vóór de ondertekening van het zogeheten Plakkaat van Verlatinghe in 1581, waren de toen uitgestrekte Nederlanden in handen van de Spaanse tak van de Habsburgse dynastie. De Habsburgse invloed was destijds immens, niet alleen op politiek, maar ook op religieus en cultureel niveau. Van die invloed is nog altijd veel te merken in Nederland, veel meer dan bij het grote publiek bekend is. Robbie Dell’Aira laat aan de hand van voorbeelden zien dat het Habsburgse sentiment nog springlevend is.

Achtergrond

Kunsthistoricus Robbie Dell’Aira was als docent onder meer werkzaam aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is meer dan twintig jaar actief als onafhankelijk onderzoeker, schrijver en spreker. Zijn aandacht ging in eerste instantie uit naar architectuur en schilderkunst van de Vroegmoderne en Moderne Tijd. Daarnaast verzorgde hij colleges en publicaties over tal van onderwerpen, vanaf de oertijd tot nu, dikwijls in samenwerking met gerenommeerde wetenschappers, beeldend kunstenaars en architecten.

Inmiddels heeft Dell’Aira ruim duizend voordrachten en vele publicaties op zijn naam staan, waaronder het populaire Kastelenkookboek. In 2021 richtte Dell’Aira het Munsalvaesche Institute op als voortzetting van het in 2009 begonnen Centrum voor Kunstgeschiedenis. Als bestuurder neemt Dell’Aira zitting in de Stichting Kasteel Nemerlaer en werd hij in 2018 tot ridder geslagen door aartshertog Karl von Habsburg-Lothringen.

Interesse in een lezing van Robbie Dell’Aira?

Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier op deze pagina of telefonisch via 072-750 74 22. Wij helpen je graag verder.

Bewaar als favoriet

Meer videos

Beoordelingen

Beschikbaarheid en informatie

Robbie Dell’Aira

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

8,9 op basis van +1200 reviews

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid