Laura Steenbergen

Als cognitief neurowetenschapper onderzoekt Laura Steenbergen hoe mensen informatie verwerken en wat dat doet met ons gevoel en gedrag. Haar doel is om die kennis te gebruiken om iedereen te helpen het allerbeste uit zichzelf te halen. Laura is gefascineerd door het brein en de relatie tussen biologische processen, gedrag en gevoel.

Ze heeft een enorme passie voor het delen van haar wetenschappelijke kennis en ervaringen op een toegankelijke manier. Zo gaf Laura tal van wetenschappelijke- en publiekslezingen, toerde door Nederland met de ‘Op zoek naar Geluk’ theatercollegetour, deed mee aan Famelab (de internationale wetenschapscommunicatiewedstrijd) en sprak op TEDxAlkmaar. Haar enthousiasme blijft niet onopgemerkt, Laura eindigde onder andere in de top 25 van New Scientist Wetenschapstalentverkiezing 2018 en de VIVA-400 2018, de verkiezing voor de meest succesvolle en inspirerende vrouwen van Nederland.

Achtergrond Laura Steenbergen

Op 11-jarige leeftijd schreef Laura Steenbergen een werkstuk over ‘De Hersenen’, ze wilde weten hoe die werken. Uiteindelijk promoveert ze op haar vierentwintigste aan de Universiteit Leiden en het Leiden Institute for Brain and Cognition op een proefschrift over methoden om ons brein te verbeteren.

Ze heeft onder andere onderzoek gedaan naar de effectiviteit van hersenstimulatie, voedingssupplementen en zelfs cocaïne. Hebben deze middelen bijvoorbeeld een positieve invloed op je creativiteit, geheugen, het vasthouden van je aandacht of juist multitasken? Na een aantal andere universiteiten in binnen- en buitenland, werkt Laura Steenbergen op dit moment weer aan de Universiteit Leiden en richt ze zich op de vraag hoe darmbacteriën onze gedachten, gevoelens en gedragingen beïnvloeden. Ook haar wetenschappelijke werk is invloedrijk: voor haar wetenschappelijke werk ontving ze meerdere onderzoeksbeurzen en onderscheidingen.

Thema’s:

Breinverbetering “Cognitive Enhancement”
Welke methoden zijn er om het brein te verbeteren? Hoe effectief zijn die nu echt? Welke risico’s en ethische dilemma’s brengen die technieken met zich mee? Moeten we ons brein eigenlijk wel willen verbeteren? Wat leert het brein ons over onszelf?

De  microbiota-darm-brein as
Laura’s huidige onderzoek gaat over de relatie tussen hersenen en darmen, ‘de hersen-darm-as’. Hoe werken ze samen? Welke invloed hebben uw darmbacteriën bijvoorbeeld op gevoelens van geluk of verdriet? En welk effect kan uw voedingskeuze daarop hebben?

Andere onderwerpen waar Laura Steenbergen over spreekt:

– Voeding en het brein: hoe beïnvloeden voedingsstoffen ons brein en gedrag?
– Neuromodulatie: hoe geven signaalstoffen en elektrische golven in de hersenen vorm aan gedachten, gevoelens en gedragingen?
– Geluk: wat kan de neurowetenschap wel en niet bijdragen aan de zoektocht naar geluk?
– Lessen uit haar onderzoek en ervaringen als jonge onderzoeker: hoe kun je zo efficiënt mogelijk werken? Hoe motiveer je mensen (en jezelf!) om het beste uit zichzelf te halen? Hoe ga je om met werkdruk en competitie?

Interesse in een van de vele lezingen van Laura Steenbergen of heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier. Je kunt ook telefonisch contact opnemen door te bellen naar 072 750 74 22.

Tariefindicatie: 750 - 1250 Euro / 1250 - 2000 Euro

Schrijf nu een recensie


Submit your review
* Required Field