Joke Hermsen is de auteur van de filosofische bestseller ‘Stil de tijd’, waarvan inmiddels 21 herdrukken verschenen. Deze studie over tijd, creativiteit & bezieling werd in 2011 bekroond met de Jan Hanlo essayprijs. Joke Hermsen is een bevlogen en veelgevraagd spreekster op congressen en symposia van overheidsinstellingen, managementorganisaties, academische genootschappen, zorginstellingen, onderwijs en de culturele sector. Haar lezingen en workshops gaan over een andere verhouding tot de tijd, over bezinning en bezieling, over creatief en duurzaam leiderschap, over engagement en saamhorigheid.

Haar motto is: verbinden. In het huidige hyper individualistische tijdperk, dat gekenmerkt wordt door stress, egocentrisme, vervreemding en materialisme, moet de mens opnieuw leren verbindingen aan te gaan met zichzelf, met anderen, met de wereld. Hiertoe is een grondige herbezinning op de tijd en de mens noodzakelijk. Wie zijn wij? Waar gaan we naar op weg? Hoe vinden we nog rust voor innerlijke reflectie? Hoe bevrijden we de tijd uit de economische dwangbuis waar we hem eigenhandig in hebben gestopt? Hoe vormen we het ‘tijd is geld’ principe, dat voor een permanent gebrek en versnelling van tijd zorgt, om tot een waarachtiger en menselijker ervaring van tijd? Tijd is het fundament onder ons bestaan. We hebben deze grond uitbesteed aan een extern principe – de economische kloktijd – die ons niet alleen opdrijft, gejaagd en rusteloos maakt, maar ons ook van ons zelf – en de innerlijk ervaren tijd: bron van creativiteit – doet vervreemden. Rust vormt sinds Plato de voorwaarde voor denken en creativiteit. Hedendaagse neurologen zeggen het hem na. Ons brein moet ontfocussen om goed te kunnen functioneren. We moeten de tijd dus ‘stillen’ en ons op de tijd herbezinnen.

Lezing onderwijs
Joke Hermsen geeft ook regelmatig lezingen voor onderwijsinstellingen. Zij houdt een pleidooi voor de verbetering van de positie van leraren en een uitweg uit de onderwijscrisis. Lees hier het artikel dat ze schreef voor Vrij Nederland.

Joke Hermsen inhuren of boeken voor lezing of workshop?
Joke Hermsen inhuren of boeken voor lezing of workshop? Neem contact op via het contactformulier aan de rechterzijde van de pagina.

Schrijf een recensie

Schrijf nu een recensie


Submit your review
* Required FieldBeschikbaarheid en informatie Joke Hermsen

  • Selecteer spreker(s) of vul in bij aanvullende informatie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.