Jan-Paul Rosenberg
Na zijn studie sociologie aan de universiteit van Wageningen en stages in Catalonië en Vlaanderen nam Jan-Paul Rosenberg (Leiden, 1966) in 1992 het initiatief tot het oprichten van de onafhankelijke literaire uitgeverij Stichting Achterland, waarvan hij thans hoofdredacteur en directeur is. Doelstelling van deze uitgeverij is het stimuleren van de letteren door die te plaatsen binnen de herkenbare context van de eigen omgeving, ofwel de stem van de eigen plek.

De inmiddels veertig boeken over Nederlandse steden, streken en provincies die op basis van dit concept en dankzij de creatieve impuls van vele tientallen bedrijven en instellingen tot stand kwamen, vormen de bouwstenen van een brug tussen literatuur en maatschappij. Omgekeerd draagt Rosenberg in zijn toespraken en presentaties de in poëzie en proza samengebalde inspiratie richting de samenleving uit en zet zodoende de compacte, maar bevlogen wereld van de letteren in als aanjager van het onzichtbare vliegwiel van onze maatschappij.

Zijn speeches zijn doorspekt met autonome en authentieke literaire observaties en citaten die gaandeweg het verhaal uitgroeien tot cross-overs tussen letteren, landschap, geografie en een maatschappelijke thematiek. Behalve cultureel ondernemer en spreker is Rosenberg ook dichter. Zijn poëzie verscheen in literaire tijdschriften als Meander, Tzum, Deus Ex Machina, Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift en Krakatau. Zijn werk was te zien op tentoonstellingen in de Kunstlinie te Almere en in de serie Geen dag zonder gedicht in Overijssel van RTV Oost.

Als performer werkte hij mee aan literaire voordrachten in ‘t Einde van de Wereld en theater Perdu te Amsterdam. Vanuit de kunsten en letteren nam hij deel aan denktanksessies over de ontwikkeling en beleving van natuurterreinen en trad hij op als gastheer tijdens literaire excursies.

Persoonlijke missie Jan-Paul Rosenberg: een brug slaan tussen literatuur en maatschappij.

Tariefindicatie: 1250 - 2000 Euro

Schrijf nu een recensie


Submit your review
* Required Field