Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw (online) bijeenkomst?

Erik Scherder
Bewaar als favoriet

Erik Scherder

Tariefindicatie: Tarief op aanvraag

Professor Erik Scherder is als hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit. Hij spreekt over de thema’s: Het brein en breinonderhoud, de relatie tussen beweging, gedrag en mentale gezondheid, werkstress en het geheugen.

Fletcher Hotels

"Erik heeft de zaal weten inspireren en op zeer begrijpelijke wijze ons meegenomen in de reis door het brein. Mooie duidelijke boodschappen waar onze groep mensen zeker veel aan gaan hebben. Met humor en heel veel kennis van het onderwerp weet Erik je mee te nemen in zijn enthousiasme."

Erik Scherder

Professor Erik Scherder is als hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit. Scherder is een bijzonder bevlogen spreker, die met zijn onderzoek met name focust op de positieve effecten van beweging op het functioneren van ons brein. Hij won meerdere keren de VU Onderwijsprijs. De jury schreef onder meer: “Erik is een van de weinige docenten waarbij studenten zo goed als alle colleges hebben gevolgd. Hoe leuk de vorige avond ook was, hoe laat het ook is geworden, de colleges van Scherder sla je niet over.

Zijn talent werd herkend door de Universiteit van Nederland en door De Wereld Draait Door, waar hij een regelmatig en graag geziene gast is. Mag ik erbij staan?, vraagt Erik Scherder steevast wanneer hij uitleg geeft over het brein in DWDD.

Ongeacht of hij voor een volle collegezaal staat, in een bomvolle studio met lopende camera’s of bij bijeenkomsten in het land, overal werkt zijn enthousiasme aanstekelijk. Als geen ander maakt Erik Scherder de wetenschap toegankelijk. Zijn colleges worden wel omschreven als ‘colleges met een lach en een traan. Inhoudelijk tot in de details voorbereid, met ruimte voor vragen én een ‘puntje van de stoel garantie’.

Onderwerpen waar Erik Scherder over spreekt

 • Het brein en breinonderhoud
 • De relatie tussen beweging, gedrag en mentale gezondheid
 • Stress, vitaliteit & de hersenen
 • De werking van muziek in het brein
 • De werking van het geheugen
 • Hersenen in relatie tot verandering, duurzaamheid, duurzame inzetbaarheid en/of creativiteit
 • De relatie tussen lichamelijke (in)activiteit en gedrag
 • De invloed van hoop, optimisme en positiviteit
 • Geluk (zie ook de MAX masterclass 2019)
 • Het Criminele brein (zie ook de MAX masterclass 2019)
 • De bijzondere breinen van politie, militairen en brandweermensen in relatie tot PTSS
 • Pijn bij neurologische aandoeningen (dementie, Parkinson, MS)
 • NAH (Niet Aangeboren Hersenaandoeningen)
 • Hersenen in relatie tot diversiteit, racisme en/of vooroordelen
 • Maak ook kennis met de online lezingen van Erik, zoals zijn webinar ‘Uitdagingen voor het brein’.

Verrassende combinaties, duolezingen en theaterlezingen

Soms kan een andere spreker vanuit een muzikale of wetenschappelijke achtergrond of met een ervaringsverhaal het verhaal van Erik ondersteunen. Bijvoorbeeld Willem Philipsen die spreekt over zijn leven na zijn herseninfarct. De lezing over de werking van muziek in het brein kan soms in overleg aangevuld worden met een muzikant, zoals hij dat in het theater al eerder samen deed met Jan Vayne.

Over Erik Scherder

Erik Scherder is een Nederlandse neuropsycholoog die verbonden is aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Daarna volgde hij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam de studie psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie. Waarin hij in 1995 promoveerde. Daarna volgde een benoeming tot hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de RUG in Groningen. Enkele jaren later keerde hij terug naar de VU in Amsterdam, waar hij sindsdien als hoogleraar leiding geeft aan de afdeling Klinische Neuropsychologie.

In 2013 werd hij door Alexander Klöpping uitgenodigd om mee te werken aan de Universiteit van Nederland, een initiatief dat erop gericht is wetenschappelijke kennis voor iedereen toegankelijk te maken, ook buiten de muren van de universiteit. Naar aanleiding daarvan volgden uitnodigingen voor De Wereld Draait Door en in ook meerdere afleveringen van DWDD University, waarin het functioneren en stoornissen/aandoeningen van het brein op een voor ieder begrijpelijke manier voor het voetlicht zijn gebracht.

Door de jaren heen heeft Erik Scherder zowel aan de RUG in Groningen als aan de VU in Amsterdam onderwijsprijzen gekregen. Ook kende in 2021 De Open Universiteit Erik een eredoctoraat toe. Hij ontving het eredoctoraat vanwege zijn grote verdiensten als verbinder tussen wetenschap en samenleving.

Erik is auteur van de boeken:

 • Hoop voor hart en hersenen (2024) – Humor, ontspanning, optimisme, positiviteit
 • Oud worden jong blijven (2022) – waarom moeite doen loont
 • Hersenen willen lezen (2021) – Waarom lezen goed is voor je brein
 • Hart voor je Brein (2020) – over de pandemie ‘lichamelijke inactiviteit’. Over beweging en voeding voor hart en hersenen.
 • Professor S. en de gestolen Breinbril (2020) – Een kinderboek boordevol hersenweetjes
 • Hersenen willen lezen (2018) – de problemen met de leesvaardigheid is een groeiend probleem binnen Nederland. Terwijl lezen je juist uitdaagt, energie geeft, slimmer maakt en stimuleert.
 • Singing in the brain (2017) – over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen
 • Laat je hersenen niet zitten (2014) – Dit boek omschrijft op toegankelijke wijze de invloed van beweging op de hersenen.
 • Professor S. en de verslaafde koning (2019) – Een kinderboek over een avontuurlijke reis door je brein

Erik Scherder boeken voor een lezing voor uw zakelijke bijeenkomst?

Een presentatie van Erik Scherder is een onvergetelijke ervaring door zijn enorme aanbod van kennis én het enthousiasme waarmee hij dit brengt. Al met al een lezing van formaat.

Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of telefonisch via 072 750 74 22. Wij helpen je graag verder.

Bewaar als favoriet

Meer videos

Beoordelingen

Gemeente Dalfsen

"Wat een inspiratie en enthousiasme tijdens het webinar van Erik Scherder! We hebben heel veel leuke reacties ontvangen van de deelnemers en het was leuk om te zien hoeveel interactie er in de chat ontstond. Het was enorm leerzaam, bedankt!"

Carinova

"Geweldige lezing en alle wensen geduldig en perfect verwerkt. Nadat het voor ons duidelijk was wat we wilde hadden we contact opgenomen met spreker Erik Scherder. Wij gaven onze wensen aan en deze zijn perfect verwerkt in een online livestream. Deze livestream verliep soepel, geen technische hiaten. Het sprekers bureau dacht mee en we konden alles overleggen. Er was makkelijk telefonisch en email contact. Perfect!"

MBO Rijnland

"Erik Scherder heeft een hele fijne presentatie gegeven. Vooraf en achteraf ook nog contact met hem gehad, dat was prettig. Via despreker is alles goed geregeld"

Instituut Fysieke Veiligheid

"Erik Scherder heeft voor ons landelijk inkoopseminar een geweldige voordracht gehouden, waarbij hij een goede connectie maakt met het thema: innovatie. Erik heeft op een zeer toegankelijke manier uitleg gegeven over welke invloed innovatief denken heeft op je brein. Hierbij gebruikt hij een humoristische, aansprekende wijze van informatieoverdracht, waardoor de aanwezigen een leerzaam en leuk uur hebben meegemaakt. De voorbespreking met Erik sloot 100% aan bij de voordracht, dus enorm tevreden over het resultaat."

UWV

"Erik Scherder neemt op een inspirerende,humoristische, begrijpelijke manier het publiek mee in de complexe opbouw en werking van het brein."

Beschikbaarheid en informatie

Erik Scherder

Toegewijd advies team

Vrijblijvende offerte of advies binnen 24 uur

Sprekers binnen elk budget

Meest gevraagde spreker van 2020

Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid