Stop Stealing Dreams

VolgensRuud Veltenaar wordt dit jaar het markeerpunt in het onderwijs en in het jaar van de Geit krijgt de transformatie van onderwijzen naar leren inhoud. Op steeds meer scholen wordt duidelijk dat het onderwijs in Nederland in een systeemcrisis verkeert en dat de politiek onmachtig is om een visie en beleid te ontwikkelen die het onderwijs doet aansluiten op de toekomst en de behoeften van kinderen. De weerstand tegen het gedateerde systeem zal toenemen en steeds meer scholen gaan zelf invulling geven aan toekomst gericht onderwijs. Het kompas is overduidelijk: hoe bereiden we kinderen voor op een lang en gelukkig leven van meer dan honderd jaar en dat zich afspeelt in een continue veranderende wereld.

2015 wordt volgens spreker en trendwatcher Ruud Veltenaar het markeerpunt in het onderwijs en in het jaar van de Geit krijgt de transformatie van onderwijzen naar leren inhoud. Op steeds meer scholen wordt duidelijk dat het onderwijs in Nederland in een systeemcrisis verkeert en dat de politiek onmachtig is om een visie en beleid te ontwikkelen die het onderwijs doet aansluiten op de toekomst en de behoeften van kinderen. De weerstand tegen het gedateerde systeem zal toenemen en steeds meer scholen gaan zelf invulling geven aan toekomst gericht onderwijs.

Het meesterschap en de passie in kinderen komt centraal te staan en wordt ontketend via gepersonaliseerd leren en een intensieve begeleiding van kinderen en studenten door een professioneel team van leercoaches. De school verliest steeds meer de exclusiviteit als leerplatform en mobiele devices en artificiële intelligentie zullen vaker bij het leren worden ingezet.

Ook het curriculum van diverse instellingen zal gemoderniseerd worden en beter aansluiten bij de grote vraagstukken in de toekomst, bijvoorbeeld op het gebied van onze leefomgeving en het klimaat, het leiden van een gezond en gelukkig leven, een eerlijker verdeling van welvaart en de transitie van onafhankelijk en autonoom naar wederzijds afhankelijk.

Deze ontwikkeling zal leiden tot conflicten tussen onderwijsinstellingen en de inspectie en tussen kinderen en hun ouders. Het kompas is echter overduidelijk: hoe bereiden we kinderen voor op een lang en gelukkig leven van meer dan honderd jaar en dat zich afspeelt in een continue veranderende wereld.

Onderstaand schema illustreert een nieuwe focus en toekomstgericht bewustzijn dat we steeds vaker gaan terugvinden binnen het onderwijs en onze zelfredzame samenleving:

trend 2015 onderwijs

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

  • Mis niets en ontvang gemiddeld 1 keer per maand nieuws rond onze sprekers, artikelen, informatie over gratis webinars en over leuke acties.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zoek je een professionele spreker, workshop of dagvoorzitter voor jouw (online) bijeenkomst?